Eelco Visser

Hittestress

© Eelco Visser op 16.08.2022.

Het zweet gutst van mijn rug als wij onze fiets naast het terras in het fietsenrek zetten. Nog geen 10 kilometer van huis hebben mijn vrouw en dochter, na de lange fietstocht door Drenthe, behoefte aan het strekken van de benen en enige afkoeling. Wat een onzin, denk ik als meefietsende kasbewaarder. 

Op de menukaart valt hun oog op een coupe Summer. Een beker met ijs voor de prijs van €9,50. Ik toon mijn ware gezicht en lach zuinigjes: ‘Zo, ze weten hier ook van prijzen. Ik meen dat deze versnapering vorige keer nog €6,50 kostte.’

Mijn vrouw kijkt mij verstoord aan: ‘Jij hebt gelijk, ze zijn duurder maar wij nemen een coupe ijs. Als het je niet zint dan neem je zelf maar het goedkoopste pilsje dat er te krijgen is.’

De bediening die net aan komt lopen heeft alles gehoord en zegt: ‘Heb ik het goed gehoord: 2 coupe Summer en het goedkoopste pilsje voor meneer?’

Mijn vrouw knikt. Even later komt hij aangelopen. Op zijn dienblad de 2 coupes en een glas gevuld met lichtgeel vocht en een stevige schuimkraag.

‘En wat mag dat zijn,’ zeg ik terwijl ik naar het glas wijs.

‘Voor meneer het goedkoopste pilsje dat wij in huis hebben.’

Hij knipoogt naar mijn blonde dochter en zegt: ‘Affligem, in de kleur van jouw haar, goedkoper kan hij het hier niet krijgen.’ 

Ik kijk op de kaart, lees €5,50 en loop naar mijn fiets. 

‘Hè, doe niet zo flauw. Niet weggaan hoor,’ zegt mijn vrouw.

‘Ik ga niet weg. Ik haal gewoon een flesje uit de fietstas, dan zal ik deze gast even laten zien wat een goedkoop pilsje is.’ 

Bij terugkomst aan tafel houd ik het flesje omhoog en zeg ik tegen de ober: ‘Trek het je niet aan, ik krijg gewoon een slecht humeur van de prijzen die jullie vragen. Ik zag net je knipoog en snap dat je van blond houdt, maar daarom hoef je je nog niet blond te gedragen. Neem die Affligem maar weer mee. Het goedkoopste pilsje is gemeentepils, knoop dat maar in je oren.’

De ober druipt af en komt even later terug met een glas gevuld met een vloeistof zo helder als jonge jenever: ‘Met de groeten van de chef. Dit drinkt iets beter dan uit een flesje.’

Mijn dochter kan haar lachen amper bedwingen. 

‘Mag ik even afrekenen.’

‘Jazeker, meneer. Dat is dan €21,50.’ 

Ik sta op van mijn stoel, pak een twintigje en zeg: ‘Laat de rest maar zitten.’ 

Zwijgend rijden we naar huis, hoe kan het anders: Ik houd ook helemaal niet van fietsen.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  16.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Vermakelijk stukje en sfeervol beschreven. De tegenwoordige horecaprijzen zijn inderdaad absurd, Eelco.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 282
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Robert Adjiet: D'Heerlijckheid Harlinghen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.