Sylvia Schalken

Hete soep

© Sylvia Schalken op 27.01.2023.

Ik zit in een kleine ‘huwelijkscrisis’. Niet heel ernstig hoor, maar toch wel serieus. Er vallen harde woorden en er wordt met deuren gesmeten. Heeft helemaal niets met stress als gevolg van de verhuizing te maken, maar alles met ‘bomen en bos’.

Sinds een half jaartje werk ik bij een organisatie alles, maar dan ook echt álles, in het werk stelt om Nederland te voorzien van meer bomen. Ik heb zo’n tien superslimme collega’s die zich de blaren op de tong praten om politici en boseigenaren ervan te overtuigen dat iedereen gebaat is bij meer bomen en bos en vooral ook bij meer biodiversiteit. Want daar worden niet alleen de mensen maar vooral ook de dieren heel blij van. Ik snap lang niet altijd waar mijn collega’s het precies over hebben, maar ik ben er trots op dat ik binnen deze club meewerk aan een nobele zaak.

En dan gebeurt het dat de vriend op een druilerige zondagmiddag mij even tussen de koffie en de namiddagborrel mededeelt dat hij de komende week als vrijwilliger voor ‘de een of andere organisatie’ duizend jonge boompjes gaat rooien. Omdat iemand zijn bosperceel om wil bouwen naar een voedselbos. “Hoezo bomen rooien?”, vraag ik hem vol verbazing. “We moeten juist jonge boompjes planten. Ze alle kans geven om tot wasdom te komen, zodat ze lekker CO2 kunnen vasthouden en koelte kunnen brengen in hete zomers. Wat jij gaat doen is verschrikkelijk! Het is volkomen in strijd met mijn werk!”, voeg ik er verontwaardigd aan toe. Maar de vriend heeft zijn weerwoord al klaar: “De boompjes die ik moet rooien, hebben helemaal geen kans om te overleven. Ze hebben te weinig ruimte, staan op de verkeerde plek. Of het zijn er gewoon te veel van eenzelfde soort”, voegt hij er nog aan toe. Zijn argumenten zijn misschien best redelijk, maar er is geen houwen meer aan. Aan alle crisissen die in de wereld gaande zijn, kunnen we nu de ‘bomencrisis’ in ons huis toevoegen.

We kibbelen een half uurtje over en weer totdat blijkt dat ook bij deze crisis de soep heus niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. De vriend gaat immers zijn vrijwilligerswerk doen bij een gerenommeerde organisatie waar zelfs Urgenda zich aan verbonden heeft. En de boompjes die hij rooit, worden allemaal nog diezelfde week weer ergens anders geplant. Bij mensen die hun tuin verder willen aankleden, in gemeenteplantsoenen of bij grondeigenaren die om meer bomen zitten te springen. Er wordt goed nagedacht over wat, waar en wanneer gerooid mag worden en waar de boompjes verder mogen groeien. Nee, er gaat niet één boompje verloren. En dus zijn we opeens bondgenoten geworden in de strijd om Nederland te voorzien van meer groen. En hoe fijn is dat!

De klok slaat vijf uur. We schenken nog maar eens een borrel in om een uurtje later te genieten van een lekkere kop zondagse soep.

Huwelijkscrisis in de kiem gesmoord.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
26-02-2025

Hits: 245

Rating: 4.0

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar

    Gebruikerswaardering: 4 / 5

    PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in CURSIEFJE

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.