Danny Vandenberk

Hersenhumor

© Danny Vandenberk op 26.12.2022.

Ik ben vaak afwezig, doch aanwezig op een dromerige, in gedachten verzonken manier. Daardoor heb ik niet altijd de tegenwoordigheid van geest om de geestigheid van tegenwoordig te begrijpen. Combineer dat met mijn onhandigheid en mijn naïeve, kinderlijke goedgelovigheid en je hebt een ‘gedroomd’ slachtoffer voor pranks of practical jokes, de moderne versie van kattenkwaad of plagerige grapjes. Door de jaren heen ben ik er ontelbare keren aan ten prooi gevallen en sinds een tijdje roepen mijn kinderen ook regelmatig luidkeels ‘geprankt!’ in mijn richting als ze me een poets bakken, me erin hebben geluisd of nadat ze me moeiteloos in de maling hebben genomen. Liefst van al laat ik me daarna nog eens beduvelen. Dat ligt me beter. Ter compensatie mogen ze me dan een ijskoude Duvel komen brengen terwijl ik recupereer van hun fopperijen.

Voor mij is het elke dag 1 april. Wie kan incasseren, moet immers ook kunnen uitdelen. Ik zet mensen al eens graag op het verkeerde been. Niet met de botte bijl, niet door suiker in het zoutvaatje te pleuren, met propjes te schieten of aan iemands belletje te trekken, maar eerder door een welgemikt woordgrapje, een kurkachtig droge spitsvondigheid, een portie zelfspot of een gitzwarte witz. Mijn humor is soms zwarter dan roet, maar wie dat niet kan hebben, heeft pek. En wie met zichzelf kan lachen is meestal gelukkiger dan mensen die zichzelf (te) serieus nemen. Ooit schreef ik: ‘Een tumor kan op allerlei manieren bestreden worden en dat is een formidabele zaak, maar doe hetzelfde met humor en je bent ten dode opgeschreven.’ Voor één keer ben ik het volledig met mezelf eens. Leef en laat leven. Heb een beetje humor en wees wat verdraagzamer.

Gisteren zat ik niet zat in een brasserie (ja, dat overkomt me af en toe). Aan de lange tafel naast me vertoefde een groep mensen, familie of vrienden, en ze waren bijna voortdurend aan het lachen met mopjes die ik zelf nogal flauw vond. Nu ben ik allesbehalve een zuurpruim, maar verder dan een glimlachje kwam ik niet, terwijl zij telkens in een deuk lagen. Plots dacht ik: deze mensen lachen niet zozeer om de grappen, maar ten gevolge van het leven dat ze samen hebben doorgebracht. Bijna zoals Toon Hermans zei: ‘Als je om bijna niets lacht, ben je écht aan het lachen.’ Of echt dronken, voeg ik daar volledigheidshalve aan toe, me baserend op de consumptiesnelheid van het gezelschap dat ik observeerde.

Misschien moet ik de zaken ietsje wetenschappelijker benaderen. Het vermogen om iemand anders aan het lachen te brengen, wordt door evolutiebiologen beschouwd als een dominante trek. Onderzoek wijst uit dat mannen meer humor hebben dan vrouwen, vooral door hun hormoonhuishouding en testosterongehalte. Vrouwen prefereren over het algemeen dominante mannen, terwijl mannen de voorkeur geven aan vrouwen die veel lachen. Mooi op elkaar afgestemd dus, dat mag ook wel eens. Van nature lachen vrouwen vaker, harder en aanstekelijker dan mannen. Het maakt hen mooier en aantrekkelijker, zegt de wetenschap en ik heb in mijn persoonlijk leven tal van tandvlezige uitzonderingen gezien die deze regel bevestigen. Nochtans, als je een meisje aan het lachen kan krijgen, kan je haar alles laten doen. Een uitspraak van Marilyn Monroe, niet van mij, al krijg ik er rijmend en kwijlend wel allerlei vunzige gedachten bij. Tijd om af te ronden, voor ik me ronduit belachelijk maak.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 1 months ago
   humor is een breed begrip. en persoonlijk en cultureel bepaald.
   het feit dat er meer mannelijke komieken zijn, dat mannen meer moppen vertellen wordt maar ten dele bepaald door testosteron. Jongens worden in de meeste culturen gestimuleerd om te leiden, om je te laten horen, de gevers. De meisjes wordt geleerd te ontvangen, aardig en lief.
   onderzoeken naar humor zijn ook vaak zwaar gemankeerd omdat er te weinig naar cultuur wordt gekeken. hoe is het percentage gevers en nemers bij matriarchale samenlevingen? zowel de komieke wereld als de wetenschappelijke wereld als de wereld waarin we leven, wordt gedomineerd door mannen.
   dus ik denk dat het allemaal een stuk complexer is.
   net zoals het echte leven.
   • This commment is unpublished.
    Danny Vandenberk · 1 months ago
    Helemaal mee eens, Elsbeth. Deze tekst is echter vooral ludiek bedoeld en te kort om het fenomeen 'humor' in al zijn facetten helemaal uit de doeken te doen. Ik haal een aantal puntjes aan en geef mijn visie daaromtrent. Wel aardig dat het stof doet opwaaien en een soort van genderongelijke discussie en verongelijktheid teweegbrengt, terwijl dat helemaal niet mijn uitgangspunt was en ik het niet had verwacht.
  • This commment is unpublished.
   Helena Mattheyssens · 1 months ago
   Als ik jouw laatste paragrafe lees, Danny, ben ik geen vrouw. Ik lach zelden om mannenhumor. En toch toonden ruim 100 mannen een uitgesproken belangstelling in mij. De meesten wilden met mij aan hun zij door het leven gaan. Ik koos 99, mijn man. De wetenschap is geweten soms te falen. Misschien hebben vrouwen ook 'brains', waarvan vele mannen zich niet bewust zijn, vanwege hun testosteron? 
   • This commment is unpublished.
    Danny Vandenberk · 1 months ago
    Er bestaat een hemelsbreed verschil tussen 'mannenhumor' (vaak vrouwonvriendelijk) en 'humor die door mannen gecreëerd is'. Ik ben zelf zeker geen adept van die eerste soort (en volgens mij denken meer mannen daar zo over), maar je kan er niet omheen dat er in het algemeen nu eenmaal meer mannelijke komieken en humoristen zijn, dat de meeste komische films en series door mannen bedacht zijn, dat in een gezelschap mannen meestal de actiefste moppenvertellers zijn, etc. Het zegt natuurlijk niets over de kwaliteit of het niveau. Vrouwen daarentegen zijn dan weer net iets reactiever op humor en lachen vaker. De (positieve) wetenschap hanteert natuurlijk procentjes, verhoudingen en cijfertjes, maar ook onderzoeken (bijvoorbeeld naar het verschil tussen de functies van de hersenhelften bij mannen en vrouwen), etc. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die humor bedenken, maar statistisch gezien komt dat minder vaak voor. Dat is niet vrouwonvriendelijk bedoeld, integendeel zelfs, want ik denk dat vrouwen als 'humor-ontvanger' sneller reageren en/of begrijpen en meer appreciëren. Over jouw aantrekkingskracht bij de mannen twijfel ik geenszins. Jouw reactie daarentegen komt voor mij manonvriendelijk, defensief en zwart-wit over en dat betreur ik, maar tegelijkertijd dank ik jou daar ook voor, want ze is voor mij, naar aanleiding van deze tekst, vrij verrassend.
  • This commment is unpublished.
   Bert Vermeer · 1 months ago
   Met plezier gelezen.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  3 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 334
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Anne-Jean de Vries: Excellente Communicatie (Voor Professionals, Leiders en Ondernemers)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.