Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE
Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Maximaal 750 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Helaas, het einde van een geweldige band

Publicatie: 10 februari 2021
Vorige week kwam het bericht dat George Kooymans helaas getroffen is door de slopende spierziekte ALS. Hierdoor komt een einde aan het bestaan van een band die me mijn leven lang heeft laten genieten van hun muziek. Meer dan 50 jaar Golden Earring leverde vele mooie platen op.
In 2021, vele decennia nadat George Kooymans en Rinus Gerritsen hun band vormden, kan rustig gesteld worden dat de jaren ’60 van de vorige eeuw een belangrijke periode geweest zijn in de geschiedenis van de popmuziek. Zowel in Engeland en Amerika als in ons land.
In de jaren ’60 ontstonden in ons land verschillende bands waarvan er vele uit Den Haag kwamen ( Q’ 65, Motions, Shocking Blue en de Golden Earring). In mijn puberteit hoorde ik muziek van deze groepen voor het eerst op de radio. Waar veel van deze groepen na een paar jaar ophielden te bestaan ging de Golden Earring volhardend door. Meer dan 50 jaar tot mijn grote plezier.

In 1961 richten de 13 jarige George Kooymans en zijn 15 jarige buurjongen Rinus Gerritsen samen met een andere buurjongen The Tornados op, onwetend dat in Engeland al een groep bestond onder die naam. Ze kwamen daar pas achter toen die groep een instrumentale wereldhit scoorde: ‘Telstar’.
De Haagse buurjongens moesten op zoek naar een andere naam en kwamen uit bij Golden Earrings. De naam is afkomstig van het titelnummer van een romantische spionagefilm uit 1947 met in de vrouwelijke hoofdrol Marlene Dietrich. Eind jaren zestig zouden ze de naam veranderen in Golden Earring.
De eerste jaren traden ze, pubers nog, in kleine zaaltjes op en speelden bijna alleen maar covers. Maar algauw kwam daar verandering in. Onder het mom van ’wat anderen kunnen, kunnen wij ook’ gingen George en Rinus aan het componeren. Het resulteerde in hun eerste hit ‘ Please Go’. Eigenlijk wilden ze niet dat de plaat uitkwam omdat ze vonden dat ze vals zongen, maar Polydor bracht de plaat toch uit die in de herfst van 1965 een tiende plaats in de Top 40 haalde.
In de beginjaren van de Nederbiet was de opnameapparatuur slecht en ook bleken technici weinig affiniteit met dit soort muziek te hebben. Daarom werd ‘That day’ opgenomen in de PYE studios in Londen waar ook de Rolling Stones hun platen opnamen. ‘That day ’was de eerste single die ik aanschafte van mijn zakgeld.
Nederlandse bands kregen de wind in de zeilen door de komst van piratenzenders als Radio Veronica. Ook de Golden Earring(s) waren daar regelmatig te horen. In een mum van tijd ontstegen ze hun lokale bekendheid.
Laat in het jaren zestig schreven Kooymans en Gerritsen één van mijn favoriete nummers uit die tijd.‘ Just a little bit of peace in my heart’. Prachtig gezongen door George met zijn uit duizenden herkenbare stem. George schreef het nummer toen hij even weg was bij Melanie, de zus van Rinus Gerritsen. Melanie was en is zijn grote liefde.
Na de komst van zanger Barry Hay in 1967 kreeg Golden Earring gelijk internationale allure. Hay sprak vloeiend Engels en dat kwam goed van pas voor hun internationale ambities.
In de jaren’70 sloeg de groep, in de bezetting waarin ze meer dan vijftig jaar heeft bestaan, een andere weg in. Die van de hardrock en braken ze internationaal door met ‘Radar Love’.
‘Radar Love’ is geschreven door Hay en George Kooymans en gaat over een man, die een lange afstand moet rijden om naar zijn vriendin te komen. Zijn grote liefde voor haar zorgt ervoor dat hij op de automatische piloot naar haar toe rijdt.
Het zou bijna tien jaar duren voordat ze weer zo’n grote hit scoorden.‘Twilight Zone’, geïnspireerd op het gelijknamige tv programma . Na ‘Twilight Zone’ duurde het minder lang voor ze weer een internationale hit te pakken hadden. ‘When the Lady Smiles’ met de bekende video waarin Barry een non aanrandde.
 
Golden Earring maakte tal van prachtige nummers, teveel om op te noemen. Helaas kwam door de verschrikkelijke spierziekte ALS bij George Kooymans een eind aan het voortbestaan van deze geweldige band. George bedankt voor tal van prachtige nummers die jij hebt geschreven en/of gezongen. Ik zal er nog vaak naar luisteren.
 
Bron : Golden Earring in 50 songs, Maarten Steenmeier.
          Artikelen uit diverse kranten .
 
WAARDERING
HITS
395
AANGEPAST: 10-02-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
15.02.21
Graag je feedback a.u.b.:
Hier spreekt liefde uit. Ik word er wel gelukkig van. Inhoudelijk brengt het mij niks nieuws, maar dat geeft niet, ik ben (net als jij waarschijnlijk) nogal een muziekfeitjesmens ;)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Harry Boerkamp 15.02.21
  Bedankt voor je reactie Tryntsje. Ik heb geprobeerd voor de jongere lezer een beknopt overzicht te geven van de muziek van een fantastische band.
10.02.21
Graag je feedback a.u.b.:
Persoonlijk vind ik het geen cursiefje en meer een blog. M.i. ook teveel herhalingen.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Harry Boerkamp 10.02.21
  Henk, ik dacht dat onlangs was besloten dat het om schrijfkwaliteit ging en niet of iets een cursiefje of een blog is . Daarover kunnen de meningen ook over verschillen.
 • Harry Boerkamp 10.02.21
  Ook de enige herhaling die ik zo zie is dat ik schrijf over de ziekte van George. Is dit zo erg?
  • Henk Vergeel 10.02.21
   Als ik naar de vorm van een cursiefje kijk is het m.i. meer een beschrijving van een situatie of voorval o.b.v. observatie. En, zoals aangegeven, van een humoristische-luchtige toon. Het maakt mij niet uit waar je een tekst plaatst maar ik vind het minder passend als cursiefje. Een 55 woordenverhaal plaats je ook niet bij poëzie. Naast het vermelden van het oprichtingsjaar 1961 geef je meerdere keren aan dat de band 50 jaar bestaat. Dat was al duidelijk en voegt niet zoveel toe. Neemt niet weg dat ik ook een liefhebber van deze band ben. De opmerkingen waren niet meer dan een toelichting op mijn score.