Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

124 Hits

Publicatie op:
Heel even een lekker warm gevoel

Wat zijn wij mensen toch rare, koele wezens. Een aantal maanden geleden werd ik door de overheid verplicht om op officiële papieren te stipuleren dat ik ‘eigenaar van een dier’ ben en dat ik, meer specifiek, een vrouwelijke hond bezat. Ik heb het inmiddels geprobeerd met bier, wijn en cognac, maar ze lust het duidelijk niet.

Ik voel me als een basketballer in de nacht. Laatdunkend. Ik ben een eigenaardige eigenaar. Een levend wezen bezitten klinkt in mijn beleving hautain, vreemd en ‘bijzonderling’ (bijzonder zonderling). Onrespectvol, alsof honden en andere beestjes geen eigenwaarde kennen en per definitie minderwaardig zijn. Desalniettemin vergelijken we onszelf te pas en te onpas met allerlei dieren. Zo ben ik absoluut geen koele kikker, maar vul ik dagelijks enkele uren met ijsberen. Min of meer doelloos heen en weer stappen, bedoel ik dan. Zeker niet in ijswater springen in een poging tot zwemmen, want dan ben ik een vogel voor de kat. Ik verafschuw zowel de koude als het zwemmen, water, zeeën, vijvers, plassen en zo(‘n) meer. Ik ben niet weg van water, al ben ik het liever juist wél. Ver weg. Zeeën van tijd vind ik desondanks heerlijk en niet-zwemmend welvarend zijn heeft ook wel iets. Ik hou van eb en overvloed. De schaapjes op het droge hebbend. Ik ben evenwel verre van bezitterig of gierig, laat dat duidelijk zijn. Ik denk dat ik een hart voor dieren heb. Binnenkort ga ik opnieuw officiële documenten van de overheid invullen, denk ik. Die van orgaandonatie na overlijden. Ze mogen alles van me hebben, behalve mijn rentenieren.

Wat voel ik me weer als een vis in het water met mijn woordspelinkjes. Ik dol fijn met mijn lezers. Ondertussen krab ik, de door mij zo gehate koude dapper trotserend, zonder ijspik het ijs van mijn voorruit. Indien je deze tekst aan iemand voorleest, besteed je best voldoende aandacht aan de articulatie van het laatste woord in de vorige zin. Ter info: een ijspik of ijspriem is een soort prikpen met geharde punt en wordt gebruikt om ijs te breken. Ik doe het iets rustiger. Met een door mij nooit beluisterde, maar wel bekraste cd van Marco Borsato is het in een mum van tijd gepiept. Krabben maar! Nog even over de achterlichten… Ziezo. Auto helemaal klaar en lekker ijsvrij voor vertrek naar de supermarkt. Nu verwarming op vijfentwintig graden en gas geven. Op mijn boodschappenlijstje staan een hoop diepvriesproducten, maar ook een pakje crèmepaté. Speciaal voor Luna, de hond des huizes. Het eerste boterhammetje dat ik ’s morgens smeer is steevast voor haar. Met crèmepaté. Niet omdat het mijn verantwoordelijkheid is als officiële eigenaar, maar gewoon omdat ze dat zo heerlijk vindt en omdat het mij heel even, heel onofficieel, een lekker warm gevoel geeft.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Heel even een lekker warm gevoel"

© Danny Vandenberk
27.03.21
Feedback:
Leuk verhaal!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
22.03.21
Feedback:
goed verhaal, even genieten! Vier sterren! Neem gerust een kijkje bij mij
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig