Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

373 Hits

Publicatie op:
Hartslag 130

Gepensioneerd, ik heb het drukker dan ooit tevoren. Mijn drive om aan mijn gezondheid te werken loopt enigszins uit de hand. Terwijl de stad nog op één oor ligt, leg ik de eerste wandeling van de dag af. Daarna zullen nog twee wandelingen volgen. Wandelingen die niet alleen goed zijn voor de fysieke conditie, maar ook het denken over verhalen die ik nog wil schrijven, aanzet. Al met al wandel ik iedere dag tussen de 15-20 km. Als ik in goede doen ben doe ik aan intervaltraining en versnel ik mijn wandelpas zo nu en dan. Nou ja, versnellen, ik ren dan ongeveer 9 km/u. Dit om mijn hartslag en mijn ademfrequentie een beetje op te jagen. Ze zeggen dat dat gezond is. Het zal waar zijn. Een ding weet ik zeker: wandelen op mijn manier is tijdrovend. Er zijn snellere manieren om de conditie op peil te houden. Ook de roeibank die bij mij op zolder staat kan een bijdrage leveren. 15 minuten roeien per dag moet haalbaar zijn. 

Vanaf het begin van deze week is mijn sportprogramma uitgebreid. Dat zit zo. Nu de sportschool gesloten is, is de familie op zoek naar alternatieven. Bij een zoektocht in de schuur vond ik springtouwen die de familie goed kan gebruiken om aan de conditie te werken. Hoognodig, want je wilt niet weten hoe snel je conditie achteruit gaat als je een paar weken niet naar de sportschool gaat. 

In mijn jeugdjaren ben ik vaak aangemoedigd om te gaan touwtjespringen. Ik was te verleiden als twee kinderen het touw ronddraaiden. Springen was dan eenvoudig en vaak ook wel een leuk alternatief voor het voetballen op straat. Touwtjespringen alleen dat deed ik niet, dat was te meisjesachtig en is er nooit van gekomen. Pas jaren later ontdekte ik dat stoere knapen tijdens de bokstraining het touwtjespringen op het programma hadden staan. Ik keek mijn ogen uit bij de snelheid en de souplesse van de boksers. Man, wat konden die lui geweldig touwtjespringen. 

Deze week heb ik ontdekt dat niet alleen boksers het springen beheersen. Ook mijn familie kan er wat van. Na een minuutje springen staan ze uit te blazen en reiken mij het touw aan: “Springen.” Het is niet eens een vraag, streng als ze zijn is het een opdracht. Als ik zeg dat ik het nooit gedaan heb, zeggen ze dat het nooit te laat is om er mee te beginnen. En zo spring ik nu dagelijks 4 keer 3 series van 20 omwentelingen en jaag ik mijn hartslag naar grote hoogte. Vanzelfsprekend in de achtertuin, want steeds als ik mijzelf in het raam van de tuindeur zie denk ik: Wie is dat toch, die oude, springende man met dat groene touw. Zo kan ik mij niet aan mijn buren tonen, ofschoon er aan mijn conditie niets mankeert.


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Hartslag 130"

© Eelco Visser
08.04.21
Feedback:
Leuk en met plezier gelezen. Ik las deze nu pas, maar nog steeds actueel.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel