Sylvia Schalken

Grad van Gerda van de Munsteeg

© Sylvia Schalken op 02.12.2022.

Ik heb me aangemeld voor een vertelavond in Olland. Een dorp niet groter dan één straat, maar wel met een uit de kluiten gewassen gemeenschapshuis. En daar word ik begroet door een man die in stevig Ollands dialect aankondigt dat hij er in geslaagd is om voor deze avond maar liefst drie vertellers te boeken. En wij mogen daar voor de luttele vergoeding van € 5,- meer dan twee uur van gaan genieten.

Ik zoek een plaatsje op de tweede rij, want bij een vertelvoorstelling is het aan te raden om lekker vooraan te gaan zitten. Dezelfde gedachte moet de oude man hebben gehad die zich met zijn rollator tussen de stoelen doorwurmt. Hij gebaart naar mij dat hij op de stoel naast mij wil gaan zitten. Ik schuif enkele stoelen in de rij naar achteren en begeleid hem naar zijn plaats. Iemand anders zet de rollator aan de kant. Dat is het leuke van een gemeenschapshuis; dan doe je dat gewoon voor elkaar. De oude heer zakt met een plof in de stoel naast mij.

“Wie bent u”? , vraagt hij zodra hij zit. Ik krijg nauwelijks de kans om mijn naam te zeggen, want de man vertelt in één moeite door dat hij Grad heet en 99 jaar is. ‘Ik ben de enige echte verteller hier in het dorp,” laat hij mij weten. “Bij alle trouwtjes en rouwtjes van mijn dorpsgenoten en bij alle geboortes, verjaardagen, communie- en doopfeesten heb ik een verhaal verteld”, vervolgt Grad met de nodige trots. “Waarom staat u vanavond dan niet op het podium?”, vraag ik hem oprecht verbaasd. En eerlijk gezegd weet Grad dat ook niet. Want wat zouden die drie vertellers nou beter kunnen dan hij? “Ze zeggen dat mijn geheugen niet goed meer is”, zegt Grad met de nodige verontwaardiging. “Maar dat is echt onzin. Mijn geheugen is nog nooit goed geweest en dat hindert me bij het vertellen heus niet. Wat ik niet meer weet, verzin ik er gewoon bij. Geen mens die weet hoe het werkelijk zit; al helemaal niet als ik over vroeger vertel. Bovendien kunnen ze toch niet controleren hoe het werkelijk zit. Ik ben de oudste in het dorp. Dus ik weet het altijd nog het beste.”

En met deze ‘waarheid als een koe’ begint de eerste verteller haar verhaal. Het is een sprookje uit het hoge Noorden. Het verhaal is mooi en wordt prachtig verteld, maar nog mooier is het commentaar dat Grad voortdurend geeft in zijn onvervalst Ollands dialect. Ook bij de tweede en derde verteller laat hij zich niet onbetuigd. “Er klopt niets van hun verhaal”, merkt Grad schamper op als de vertellers hun applaus in ontvangst nemen. “De volgende keer moeten ze mij maar weer vragen, want hier in Olland is maar een échte verteller en dat ben ik!”

Grad van Gerda van de Munsteeg: onthou die naam.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  08.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi, Sylvia.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  02.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  elk dorp heeft een Grad. Bij ons heette hij Möllenkämpke.
  is Gerda van de Mun zijn moeder? dat komt nergens terug. en is daar een steeg naar genoemd?
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 142
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jeanine Lagendijk: Vergeten onderbroek

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.