Danny Vandenberk

Gouden kogels

© Danny Vandenberk op 12.12.2022.

Mijn goudvis vond het niet zo erg dat mijn arm uit de kom was ... Hé! Wacht eens even! Ik héb helemaal geen goudvis. Wel is mijn arm gevoelloos. Dat gebeurt af en toe als ik in bed lig en indommel met mijn romp en ledematen in een verkeersslachtofferachtige positie. Juist, ik sliep. En ik droomde. Halfwakker, slaapdronken of gewoon verward? Geen idee. Wat zeg ik? Duizend ideeën! Woordgrapjes, associaties, emoties en praktische zaken vliegen me om de oren. Als kogels komen ze op me af.

Ineens lig ik op mijn andere zij. Langzaam komt alle gevoel terug. Zelfs een van medelijden. Voor die goudvis in zijn kleine ronde kom. Pure dierenmishandeling, zo bleek een tijdje geleden uit mijn research op het internet, want in een kleine kom ligt het zuurstofgehalte te laag en komt het visje in ademnood, of moet het in elk geval om de haverklap naar lucht komen happen. De regel is dat goudvissen per centimeter lichaamslengte één liter water nodig hebben. Vroeger dacht ik overigens dat hun geheugen niet verder reikte dan een paar seconden. Dat blijkt een fabeltje. Het zou probleemloos tot drie maanden teruggaan. Bovendien zouden ze kleuren en vormen kunnen herkennen, zoals het gezicht van degene die hen eten geeft. Met passie, toewijding, lichtstralen en een beloningssysteem zou je goudvissen zelfs trucjes kunnen leren.

Waarom zit ik in feite in slaapdronkenschap zo door te drammen over water en goudvissen? Water haat ik en van vissen hou ik ook al niet, tenzij ze gefileerd, ontgraat en indien mogelijk in een krokant jasje gebakken op mijn bord liggen. In levende toestand zijn het zinloze, glibberige schepsels die, afgaande op hun geur, dag en nacht in okselvijvers en darmkanalen zwemmen.

Waar was ik? Gedachten. Dat ze als kogels op me afkomen. Kogelvissen zuigen bij gevaar zoveel water op dat ze bolvormig worden en ineens een aantal keren groter dan normaal lijken. Japanners beschouwen hen als een delicatesse, terwijl ze zo giftig zijn als de pest. Het eten van ‘fugu’ is er een statussymbool en koks die het willen bereiden moeten jaarlijks een door de overheid verplicht examen afleggen. Hun eierstokken, lever, galblaas en darmen bevatten een stof die 275 maal zo giftig is als kaliumcyanide en bij de geringste vergissing tijdens het verwijderen van die organen is het gerecht dodelijk. Het is dan ook gebruikelijk dat de kok de eerste hap neemt, om aan de gasten te laten zien dat de vis perfect geprepareerd is. Jaarlijks zouden er nog tientallen Japanners – meestal onbekwame koks, denk ik dan – om het leven komen na het eten van fugu, dat dikwijls wordt uitgesproken als ‘fuku’, wat geluk betekent. Persoonlijk vind ik het een beetje een domper dat er daarnaast tegenwoordig ook kogelvissen industrieel gekweekt worden, zodat ze geen gifstoffen binnen krijgen via het voedsel en ze bijgevolg ook niet giftig zijn. Alsof je Russische roulette speelt zonder … euh … kogel.

Misschien verdien ik zelf wel de dood met de kogel(vis), omdat ik te veel weet, of althans te veel nutteloosheden. Ach, zolang ik me heden maar niet nutteloos voel. Misschien moet ik proberen om nog wat te slapen, om mijn brein rust te gunnen. Mij oprollen als een bolletje helpt soms. Dromend dat ik een groente ben, een sluimererwt desnoods, een duttend en dommelend kogeltje, maar tegelijkertijd onafwendbaar op de achtergrond aanwezig, zoals mijn gedachten.

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  12.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Grappig, met weetjes en eigenzinnig, zoals bijna altijd. Graag gelezen. Eén opmerking: verkeersslachtofferachtige positie: dat doet me pijn. Ik lag zo, beneden in het zompige gras, vol glas met definitief dooreengeklutste hersenen, haast doodbloedend. Heeft men me nadien verteld, ik was in coma. Mijn leven en gezondheid zijn door die dronken chauffeur voorgoed veranderd.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 2
Hits: 115
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Cas Raaijmakers: De recensent

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.