SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Goede zaak

Publicatie: | Samuel van den Brink

De meerdere betekenissen van de individuele woorden 'goede' en 'zaak' maakt een universele duiding van de strekking van de samenstelling 'goede zaak', zoals in de titel van dit schrijven, behoorlijk ingewikkeld.

Iets soortgelijks geldt voor de combinatie 'koude start', waarbij vaak, onterecht in mijn beleving, een negatieve ondertoon wordt meegegeven.
Bij een schaatswedstrijd bijvoorbeeld, kan ik mij zo voorstellen dat een koude start juist wenselijk is..

Snel gesproken zijn de woorden 'voorruit', 'vooruit' en 'voorhuid' moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Als je na de besnijdenis van je jongste zoon, waar je, voor het eerst in zijn auto, op een koude winterochtend, die het noodzakelijk maakte dat je moest krabben, heen bent gereden door je oudste zoon, de vraag krijgt: 'Hoe is het met de voorruit van je zoon?', kan ik me voorstellen dat je even twijfelt.

In het achterhoofd houdend dat je oudste zoon ook nog niet zo lang geleden een bedrijfje is gestart, leidt de, puur uit oprechte interesse gestelde vervolgvraag: 'En met zijn zaakje?' mogelijk ook tot een Babylonische spraakverwarring.

De betekenis valt of staat met de context waarin deze is geplaatst.
Dat maakt de taal er niet gemakkelijker op.
Wel leuker.
Verander de context van de zin en zie hoe de hele zin als vanzelf een andere betekenis krijgt.

Context kan uiteraard een andere reeks aan zinnen zijn die voor of na de beoogde woordenreeks is geplaatst maar ook een verandering van plaats, tijd of intonatie kan verrassende of zelfs verassende effecten hebben.

Denkt u daar maar even over na.
En ga er dan lekker mee oefenen.
Gewoon, omdat het kan!
Leuk!

Lol in en met je eigen taal.
Dat lijkt mij een goede zaak.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.