Samuel van den Brink

Goede zaak

© Samuel van den Brink op 02.09.2022.

De meerdere betekenissen van de individuele woorden 'goede' en 'zaak' maakt een universele duiding van de strekking van de samenstelling 'goede zaak', zoals in de titel van dit schrijven, behoorlijk ingewikkeld.

Iets soortgelijks geldt voor de combinatie 'koude start', waarbij vaak, onterecht in mijn beleving, een negatieve ondertoon wordt meegegeven.
Bij een schaatswedstrijd bijvoorbeeld, kan ik mij zo voorstellen dat een koude start juist wenselijk is..

Snel gesproken zijn de woorden 'voorruit', 'vooruit' en 'voorhuid' moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Als je na de besnijdenis van je jongste zoon, waar je, voor het eerst in zijn auto, op een koude winterochtend, die het noodzakelijk maakte dat je moest krabben, heen bent gereden door je oudste zoon, de vraag krijgt: 'Hoe is het met de voorruit van je zoon?', kan ik me voorstellen dat je even twijfelt.

In het achterhoofd houdend dat je oudste zoon ook nog niet zo lang geleden een bedrijfje is gestart, leidt de, puur uit oprechte interesse gestelde vervolgvraag: 'En met zijn zaakje?' mogelijk ook tot een Babylonische spraakverwarring.

De betekenis valt of staat met de context waarin deze is geplaatst.
Dat maakt de taal er niet gemakkelijker op.
Wel leuker.
Verander de context van de zin en zie hoe de hele zin als vanzelf een andere betekenis krijgt.

Context kan uiteraard een andere reeks aan zinnen zijn die voor of na de beoogde woordenreeks is geplaatst maar ook een verandering van plaats, tijd of intonatie kan verrassende of zelfs verassende effecten hebben.

Denkt u daar maar even over na.
En ga er dan lekker mee oefenen.
Gewoon, omdat het kan!
Leuk!

Lol in en met je eigen taal.
Dat lijkt mij een goede zaak.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
01-11-2023

Hits: 176

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in CURSIEFJE

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.