Sylvia Schalken

Goed zoeken!

© Sylvia Schalken op 17.02.2023.

Wat is de overeenkomst tussen een mosliefhebber en een politieman? “Er zijn helemaal geen overeenkomsten”, hoor ik je al zeggen. Maar dat is niet waar. Mosliefhebbers en politiemensen kunnen immers allebei héél goed zoeken. Naar die ene speld in de hooiberg. Bij mossenliefhebbers gaat het dan om het opsporen van piepkleine, liefst zeldzame, mosjes en bij politiemensen om het grijpen van hardvochtige criminelen.

Het is zaterdagmorgen 9.00 uur. Ik sta met de 15 deelnemers van mijn mossenwerkgroep in het Aboretum in Wageningen. Vandaag gaan we in kaart brengen welke mossen zich in deze tuin vol oude bomen en struiken voordoen. Dat is toch niet zo moeilijk zou je denken. Zelfs een ‘blinde’ ziet de grote plakken mos hangen op de takken van de bomen. Maar om dit soort makkelijke scores gaat het natuurlijk niet. Het gaat om soorten als het Helmroestmos, het Bleek boomvorkje, of het Muursnavelmos, En ook het Landvorkje hopen we te vinden; een mosje dat meestal niet groter is dan de knop van een punaise. Maar hoe gaan we deze juweeltjes vinden? “Door eerst de omgeving goed te verkennen, zodat je op voorhand in kunt schatten wat je in redelijkheid kunt aantreffen. En dan je zoekradius steeds verder verkleinen”, instrueert bosecoloog Klaas van Dort ons.

Als we halverwege de middag met vier zestigers gehurkt zitten bij een grote steen waar volgens Van Dort minstens vijf redelijk zeldzame mossen op te vinden moeten zijn, houdt naast ons een politiewagen stil. Het raam zakt en een van de agenten vraagt vol verbazing ‘waarom 4 senioren zo aandachtig een doodnormale kei bestuderen?’ Ik loop naar de auto en laat de mannen weten dat we op zoek zijn naar bijzondere mossen. “Het is een kwestie van geduld. Als je goed speurt, vind je vaak ook wat.”

Een van de agenten maakt zijn gordel los en stapt uit de auto. “Dat wil ik zien!”, zegt hij en meteen hurkt hij neer bij de steen. Geduldig legt een medecursist hem uit wáár hij moet kijken, hoé hij moet kijken en wat hij dan zou kunnen zien. “Ik zie niks,” zegt de agent teleurgesteld. “Niet te snel opgeven”, moedig ik hem aan. “Het is net als met boeven vangen. Bij mossen moet je rechercheren op de vierkante centimeter.” De agent buigt zich weer voorover om met een loepje de steen nauwkeurig te onderzoeken. En dan, na ruim vijf minuten, ziet hij het: “Wat mooi! Het lijkt wel een sprookjeswereld.” Enthousiast wenkt hij zijn collega: “Kom eens kijken! Het is écht mooi!” Maar de collega vindt het wel best en commandeert zijn maat dat hij weer in moet stappen; hij wil verder. “Komen jullie maar een keer bij ons langs”, roept hij vanuit de auto. Dan mogen jullie meekijken op onze speurtechnieken.” En met piepende banden gaan de agenten er vandoor.

Mosliefhebbers en agenten: ze kunnen allebei heel goed zoeken.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
16-02-2025

Hits: 100

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Reacties van:
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    1 Commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in CURSIEFJE

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.