Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Glas

Glasscherven liggen verspreid op straat. Blauwe zwaailichten weerkaatsen op de gevels. Van een afstand zie ik mannen en vrouwen in zwarte kleding met gele streep rennend van mij af bewegen. Door een megafoon klinkt een dwingende oproep. Wat er gezegd wordt, versta ik niet. De boodschap laat zich raden: oprotten allemaal. Een dame op leeftijd houdt naast mij stil: ‘Het is me wat. Het lijkt wel oorlog vindt u ook niet? Hoe kom ik nu aan de overkant?’ zegt zij. 

‘Dat gaat nu niet. Ik denk dat u beter naar huis kunt gaan.’

‘Maar ik wil juist naar huis, ik woon daar,’ ze wijst naar de  plaats des onheils.

Ik denk aan het verhaal van mijn buurman. Tijdens de oorlog woonde hij in het centrum van de stad met zijn ouders en twee zussen. Hij hoorde de vliegtuigen boven de stad, de doffe dreunen en het gefluit van projectielen terwijl hij onder de tafel lag. Dat maakte indruk, maar dat zijn moeder ineengedoken in een hoekje in de kamer zat met de handen voor de oren… Haar angstige blik vlak voordat een bom in de straat belandde, zal hij nooit vergeten. Hij heeft alleen nog een foto van haar: een jonge vrouw van in de dertig die glimlachend in de camera kijkt.

‘Dit zijn slechts rellen. Morgen is alles voorbij’, zeg ik om haar een beetje gerust te stellen.

‘Ik mag het hopen’, zegt zij. ‘Mensen zijn snel gekwetst tegenwoordig. Ze kunnen niets hebben: ze zijn zo breekbaar als glas. Ze gooien ieders ruiten in… ja ook hun eigen, als u begrijpt wat ik bedoel.’

Ik knik instemmend: ‘U heeft gelijk al zijn het niet alleen gekwetste figuren en korte lontjes die hier de boel vernielen. Er zitten ook ordinaire reltrappers tussen, denkt u ook niet?’

‘Het zal zo zijn. Ik wacht wel even tot de kust veilig is’, zegt zij. 

Na een paar minuten is het plein schoongeveegd. Zij groet mij en loopt naar huis. Broos is ze, maar breekbaar…

© Eelco Visser op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.