Voor schrijvers, door schrijvers
502 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

136 Hits

Publicatie op:
Gezien worden
Voordeel van ouder worden vind ik dat je je steeds minder gelegen laat liggen aan een eventueel oordeel van de buitenwereld. Het leven leert je dat die buitenwereld doorgaans niet zo druk is met jou als dat jij druk bent met jou.
 
Had je me vroeger moeten horen mekkeren tegen m'n moeder als ik noodgedwongen in regenpak naar school moest: 'Ik fiets voor schut in die bejaarde stinkoverall!' Waar die kwalificatie op sloeg moet ik je schuldig blijven. Achteraf realiseerde ik me altijd dat het gros van mijn medeleerlingen een soortgelijke discussie had staan voeren met de pa of ma van dienst. Kansloos.
Zo is het dus gekomen dat ik nu in geval van kutweer even heel diep zucht en daarna dat functionele gedrocht gewoon aantrek. Daar zijn die dingen voor uitgevonden, niet om mee te shinen bij je dinnetjes.
 
Hoe oud ik inmiddels ook ben, er blijven dingen waar ik niet mee gezien wil worden. Ik noem lage, zwarte veterschoenen onder een rokje. Vind ik lelijk, kan aan mij liggen. Ik noem een sjaaltje bijeen gespeld door een broche. Vind ik zeer lelijk, ligt aan mij. En ik noem een huispak. Is lelijk, ligt niet aan mij.
 
Van de week was een vriendin, boekenwurm pur sang, haar persoonlijke bieb aan het opfrissen. Een gang vol dozen met eindexamenkrakers als De Moeder van David S. van Yvonne K., De Aanslag van Harry M. en tal van andere pareltjes, was het resultaat.
Of er nog wat voor me tussen zat? Nou, dacht het wel. Niks fijner dan chillen met een boek dat met de levenskennis van nu een stuk lekkerder leest dan toen. Alleen even kijken hoe ik al dat lekkers mee naar huis krijg. Heb namelijk geen fietstassen (zie vorige alinea). Gelukkig heeft mijn vriendin wel een stevige tas: 'Hier, van mijn moeder gekregen. Ga ik zelf dus niet mee lopen.' Ik kijk naar een donkerblauwe rugzak met daarop in feloranje chocoladeletters ORTHODPEDISCHE SCHOENTECHNIEKEN. Nee, ligt niet aan haar.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Gezien worden"

09.12.20
Feedback schrijfkwaliteit
Haha, zo herkenbaar, Tryntsje. Met veel plezier gelezen.
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Anderhalve meter (415) Dorine Van der Marel 23-04-2020

    De bloemblaadjes van de blauwe regen liggen als een plakkerige, natte derrie op de groene, waaiervormige bladeren van de palm die onder de pergola op het terras staat. Het hele terras is zo...

    Lees meer: Anderhalve meter