Sylvia Schalken

Geniet ervan!

© Sylvia Schalken op 31.07.2021.

Vorig jaar zomer kampeerden de vriend en ik in het mooie Twente. De kleine boerencamping werd bestierd door een echtpaar op leeftijd waarbij de mevrouw bij het krieken haar dag begon met uitgebreid koffieën en kletsen met elke vroege vogel op de camping die zich daarvoor leende. Vervolgens ging zij in de loop van de ochtend met een Franse slag door het sanitairgebouw, omdat zij van mening was dat deze klus eigenlijk door de campinggasten zelf geklaard moest worden. ’s Middags scheurde zij in haar scootmobiel langs alle caravans en tenten om met elke campinggast uitgebreid een praatje te maken. Steevast sloot zij deze ontmoetingen af met de vrolijk uitgesproken opdracht: “Fijne dag. Geniet ervan!”
 
Tijdens een wandeling moest ik weer aan deze campingmevrouw en haar dagelijkse opdracht denken. En prompt besloot ik om haar op te bellen en haar gewoon eens te vragen naar de achtergrond van de frequent uitgesproken groet. Dat werd een bijzonder verhaal dat ik hier – met haar goedkeuring – mag vertellen.
 
“Dag mevrouw. Afgelopen zomer bivakkeerden de vriend en ik bij u op de camping. We hebben genoten van het mooie Twentse land. Maar waar ik nog altijd zo benieuwd naar ben… elke dag bezocht u álle campinggasten om uw bezoekje steevast af te sluiten met de opdracht: Fijne dag, geniet ervan! Waar komt deze bijzondere afsluiting toch vandaan, als ik u vragen mag?”
 
Aan de andere kant van de lijn bleef het akelig stil. Bang dat ik de vraag verkeerd gesteld had, vroeg ik haar kleintjes: “Heb ik u beledigd?” “Nee,” zuchtte de mevrouw, “maar ik zit te denken hoe ik je het verhaal zal vertellen.” En ze begon gewoon maar bij het begin.
 
Op 30-jarige leeftijd was ze getrouwd met haar huidige man die boer was en dik tien jaar ouder dan zij. Niet echt een huwelijk uit liefde, maar meer uit noodzaak om thuis weg te kunnen vluchten van een moeilijke jeugd. Ze had nooit de bedoeling gehad om boerin te worden, maar werd het door het vele werk op de boerderij noodgedwongen wel. Ze had het allemaal meegemaakt. Van het melken met de hand tot het computergestuurd voeren en melken wat haar jongste zoon nu deed. Na veel geruzie over de mogelijke opvolging waren drie zonen met hun gezinnen naar elders vertrokken en had de jongste het bedrijf overgenomen. Na 40 jaar hard werken, met een kapotte rug, heupen en knieën als resultaat, had ze gehoopt dat nu haar tijd zou komen. Ze wilde gaan reizen; misschien nog iets gaan studeren. Maar vooral wilde ze lid worden van allerlei gezellige clubjes. Het pakte anders uit.
 
Toen haar man met pensioen ging, bleek er helemaal geen pensioen te zijn waardoor de armoede dreigde. Zonder overleg toverde haar man de lege akkergronden om tot een camping ‘die hij wel zou beheren, maar zij sociaal moest bestieren’. En wéér ging een droom aan flarden. Want van reizen in de zomermaanden kwam ook nu niets meer terecht. Laat staan van de clubjes en de studie.
 
Maar de mevrouw weigerde te gaan klagen en besloot haar talent tot ‘social talk’ ten volle in te zetten op de camping. En daarom begint iedere dag met een uitgebreid praatje met de vroege vogels, heeft ze een hekel aan het noodzakelijk poetsen, maar geniet ze van haar dagelijks rondje over de veldjes. Er zijn mensen die elk jaar terug komen; bezoekers die haar in hun verhalen meenemen op verre reizen.
 
De kampeerperiode is de mooiste tijd van het jaar en ook al zijn haar dromen niet uitgekomen, er is volgens haar nog altijd veel om van te genieten. “En dát wil ik de mensen zeggen; elke dag weer. Zodat ze straks niet denken: had ik maar wat meer genoten”, besluit ze haar verhaal met een lichte snik in haar stem.
 
Ik bedank haar oprecht en neem me voor om nóg meer te genieten. En ik beloof haar dat ik haar prachtige boodschap ook via mijn blogs verder de wereld in zal sturen.
 
Dus zeg het voort: Fijne dag. Geniet ervan!
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
04-08-2023

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    08.08.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Wat een ontroerend verhaal. Ik heb ervan genoten. En neem me voor dat voortaan van iedere dag te doen.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    04.08.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Mooi verhaal en goed beschreven.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in CURSIEFJE

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!