Dorine Van der Marel

Geit en fijt

© Dorine Van der Marel op 27.11.2022.

Vol afgrijzen kijk ik naar mijn scherm. 

‘Bel direct uw huisarts.’ - ‘Pezen, botten en gewrichten kunnen ernstig beschadigen.’ - ‘… blijvende stijfheid of verlies van een vinger.’

Verlies van een vinger?? 

Een dikke week geleden was ik in gevecht met een stuk diepgevroren geitenvlees. De homp moest doormidden gesneden, maar gaf zich in al zijn taaie, onderkoelde stugheid maar moeilijk gewonnen. Met een kartelmes, verwarmd onder de warmwaterkraan, kwam ik vloekend en tierend nauwelijks een millimeter dieper. Er worden natuurlijk kosten noch moeite gespaard voor de kieskeurige maag van mijn bordercollie-schatje. 

Ik kon met al dat gekloot niet voorkomen dat ook mijn eigen, veel minder stugge vlees een snee meekreeg en het vloeken en tieren werd er niet minder op. Na eindeloos lang geploeter mocht ik met bepleisterde vinger uiteindelijk de overwinning opeisen en lag de geit gebroken in hapklare dagporties terug in de vriezer… Zinnend op wraak.

Twee dagen later begon het. De vinger met snee werd pijnlijk rood, indrukwekkend dik en onbuigzaam. Mijn hart klopte in mijn kootjes, ik kon er niet van slapen. In de eenzaamheid van de duistere nacht kan ik nog wel eens behoorlijk hypochondrisch zijn en ik zag dan ook helder voor ogen hoe de vleesetende bacteriën zich smakelijk tegoed deden aan mijn zwarte, langzaam wegrottende wijsvinger. Overdag speelt toch de nuchterheid de boventoon en ben ik niet snel tot een doktersbezoek geneigd. Driemaal daags hield ik mijn hand in een sodabadje wat leek te helpen. De vinger kon langzaam weer dieper buigen. 

Tot gisternacht, een week na dato, mijn nachtrust opnieuw door een hevig kloppende vingertop werd verstoord en het opgezwollen geval zich weer in een starre hoek fixeerde. Toen ging ik toch maar eens googelen. Fijt, noemen ze de kwaal met huiveringwekkend amputerende complicaties. Ik had er nog nooit van gehoord.

Natuurlijk is het altijd weekend als je dan toch een keer een dokter nodig hebt dus bel ik de huisartsenpost. Na een aantal vragen van de dienstdoende dame besluit ze dat ik kan wachten tot na het weekend. Ik heb geen koorts, geen hartkwalen of diabetes, geen uitslag over mijn hele lichaam en er loopt nergens pus uit. Bovendien doe ik het er nu al een week mee, dan kan die ene dag er ook nog wel bij.

Het stelt me enorm gerust dat er niet in allerijl loeiende sirenes deze kant op worden gestuurd, toch houd ik mijn vinger scherp in de gaten. Hij is glanzend rood en gezwollen, afstotelijk gebubbeld en pijnlijk, maar hij zit er nog aan. Nog wel.

Geit wordt in ieder geval definitief uit het hondenmenu geschrapt.

 

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  08.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ijzige beschrijving van je leed.
  Sterkte, Dorien.
  Maar: kosten noCH moeite. :)
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  27.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik hoop, dat het goed is afgelopen! Veel sterkte!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 172
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Peter P. van Oosterum: Het Komodo Project

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.