SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Feit

Publicatie: | Helena Mattheyssens
Herstellende (dag 3) van hersenschudding 544, letterlijk.
Dit stukje schreef ik een tijd geleden. 

 Ook nog tijdens mijn vrijwilligers kliniektijd kreeg ik een ontstoken pink, naast de nagel. Toevallig had ik net voordien de gedeeltelijk leeggelopen batterijen van de radio vervangen. De vieze inhoud was een doorgescheurd wondje binnengedrongen. Het begon erg pijnlijk te worden en ik besloot de wijze, meest bekende arts in de gemeente op te zoeken, vermits onze huisarts de hele maand augustus met het hele gezin luierde aan de Italiaanse Riviera. De oude doc bekeek vluchtig het kleine wondje en oordeelde het geen consultatie waard. Desalniettemin gaf hij raad ter ontsmetting en genezing, het zou een kwestie van korte duur zijn. De korte duur bleef duren en de pijn nam in hevigheid toe. Ik besloot de arts terug op te zoeken en trof zijn onhebbelijke zoon, die me uitschold om met zo'n banaliteit de waardevolle dokterstijd te verkwanselen en hij joeg me letterlijk buiten. Met steeds verergerende pijn, ging ik in 'mijn' kliniek op raadpleging bij een assistent heelkunde, die prompt de hele besmette toestand snijgraag verwijderde tot op het bot. Goede ontsmetting zou de klus klaren in geen tijd. Ik zat met een krater in mijn pink. De pijn verergerde met de dag.

Ik vertelde het aan mijn vriend en bij een diner thuis bekeek zijn vader, ook een arts, de wonde aan mijn gehavende pink en concludeerde: 'maar, jij hebt het fijt!' Omwille van de gekende pijn en risico, belde hij onmiddellijk zijn vriend professor orthopedie op en er werd een afspraak geboekt, de volgende morgen om 8u in de kliniek. De almacht van de prof daalde neer op de toevloed van patiënten. Ik kwam eerst aan de beurt. Hij bekeek de open wonde tot op het aangestoken bot en bevestigde de diagnose. Gedurende twaalf dagen moest ik me dagelijks in de vroege uren voor een ontsmettend vingerbad en zware antibiotica aanbieden. 

De jonge assistenten riepen me plagend als eerste uit de bomvolle wachtzaal, zeggende: 'Juffrouw Mattheyssens, uw bad staat klaar'. De hele wachtzaal begeleidde me buiten met verwonderde of veelbetekenende blikken. Ik vroeg de assistenten: 'Jongens, heel grappig maar hou daar nu maar mee op'. In het midden van de grote gipszaal, werden armen en benen in onmogelijke posities, wijzend naar de noordpool, ingestreken met gips, al dan niet aan katrollen, met de behendigheid van een banketbakker en met een ondeugend streepje humor in verwerkt. Ik zat op een krukje naast een ander krukje waarop het kleine wegwerpbadje klaarstond, gevuld met ontsmettende vloeistof en waarin uitsluitend mijn pink gedoopt mocht worden, wat een niet comfortabele polspositie veroorzaakte. De andere vingers mochten noch de vloeistof, noch het bakje raken, het mocht ten allen prijze niet omkieperen. Gevaarlijk goedje, bedacht ik. Mijn instrumentale oefeningen over de jaren hadden gelukkig de nodige soepelheid bewerkstelligd. Ik vond mijn situatie redelijk belachelijk tussen het betere en complexe smeerwerk aan allerlei ledematen. Na stipt een half uur hief ik telkens een wit-paarse blob uit het badje. De prof controleerde me dagelijks en verweet me mijn situatie niet ernstig genoeg te nemen. 'Jij beseft dat niet maar jij bent hier in deze hele zaal mijn ernstigste patiënt, je riskeert nog steeds een vingertop amputatie.' Na twaalf dagen was de dreiging voorbij en kon ik thuis de lichtere behandeling voortzetten. 

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
07.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Knap geschreven Héléna. Ondanks de lijdensweg houd je er een dapper verhaal aan over
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
07.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goed beschreven wat een toestand dat is geweest!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
07.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Medische verhalen zijn niet meteen mijn ding, maar dit is alleraardigst geschreven. Lof!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.