Martin Reekers

Fantasie aanzwengelen

© Martin Reekers op 25.04.2022.

Waar ik maar niet genoeg van kan krijgen mijn een draagbaar transistorradiootje. Ik ben verliefd geworden op het exemplaar met een zwengeldynamo. Daarmee ben je zalig onafhankelijk van batterijen of netspanning en kun je op pure spierkracht op avontuur in de ether. Het liefst dwaal ik door de gruizige korte- en middengolf. Je passeert er geknars, gepiep, gefluit en vangt morsesignalen op. Allemaal onbegrijpelijke, maar retespannende, klanken die mij van onbekende verten, en misschien wel vanuit het heelal, bereiken. Te midden van die kakofonie doemen dan af en toe zenders op met uitzendingen die als golven tegen mijn trommelvliezen klotsen: het ene moment zwelt het geluid aan en is het luid en duidelijk, dan weer ebt het weg en verzuipt het vrijwel in de etherruis of mengt het zich mysterieus met een heel andere zender tot een impressionistisch klankbeeld. Mij onbekende presentatoren spreken er in obscure talen en verleiden mij uit klank en intonatie toch boodschappen af te leiden. Telkens draai ik de afstemknop van het radiootje voorzichtig een klein stukje verder naar andere geluidsflarden. Af en toe luister ik even wat langer naar een uitzonderlijk muziekstuk of nieuwsberichten, die uitgesproken worden in van een loodzware tongval voorzien Engels.

Ik moet voortdurend blijven draaien aan de zwengel om voldoende stroom te genereren, maar dat maakt het extra avontuurlijk. Je bereist de frequenties zo alleen en onafhankelijk van iedereen. Alleen jij en je radiootje. Ook midden in de Sahara, van God en de wereld verlaten, zou ik aan mijn zwengel kunnen draaien voor een duik in de ether. Ik weet nog goed hoe ik, in de tijd van Radio Nederland Wereldomroep, op de camping in het buitenland de uitzendingen uit de ether probeerde te vissen om naar reportages over de Tour de France te luisteren. “Iҫi Radio Tour de France”, klonk het dan krakerig uit het radiospeakertje. Hoe slechter de ontvangst hoe verder ik mij verwijderd voelde van Nederland en hoe meer mijn gevoel van avontuur aanwakkerde.

Ik heb ook computers en tablets. Daarmee kan ik via internet ontelbare zenders van over de hele wereld kraakhelder storingvrij ontvangen. Ook op de camping want vrijwel overal hebben ze wifi tegenwoordig. Doe ik nooit. Veel te saai. Laat mij maar mijn eigen avontuur aanzwengelen zodat ik kan wegdromen bij die wonderlijke kakofonie van non-descripte klanken. Geef mij maar het genot van het surfen op fantasieprikkelende etherruis uit het universum.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  28.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Bestaan ze nog. Heel leuk verhaal.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  25.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik heb genoten van je, herkenbare, kleine gelukje. Met plezier gelezen. Volgens mij is de eerste zin niet helemaal goed.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 912
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Johan Lambrechts: Antarctica - de Belgen op de pool

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.