Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 211
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Fabeltjes

| Eelco Visser

“Opa, de paashaas.” Mijn kleinzoon trekt mij hard aan de arm en schreeuwt het uit. Een fietser verkleed als paashaas zoeft voorbij. Achter zijn fiets een fietskar met daarin een net grote, geverfde houten eieren. Een net zo groot als een gevulde ballenzak die ik ken van vroeger toen ik voetbaltraining gaf. Ik vertel mijn kleinzoon dat ik die haas ken. Hij heet Klaas maar in de tijd rond pasen noem ik hem altijd Zoef. Het is de bezorger van de buurtsuper als paashaas verkleed. Zijn eieren vol met bestelde boodschappen die hij thuisbezorgd. En voor iedere trouwe klant een zakje chocolade-eitjes gratis. In de verte zien wij hem de hoek om rijden. 

De vraag van mijn kleinzoon laat niet lang op zicht wachten: “Waarom opa?” 

Tja waarom, geef daar maar eens antwoord op. Al die waarom-vragen bezorgen mij hoofdbrekens. Antwoorden zijn zeldzaam, dus verzin maar een list. Ik rek de tijd. Mijn hersenen verrichten overwerk om een antwoord te vinden. 

“Wat bedoel je met waarom, jongen.”

“Waarom rijdt die haas zo hard. Er zit toch niemand achter hem aan.”

Een zucht van verlichting ontsnapt aan mijn lippen. Terwijl ik al fabeltjes loop te verzinnen over de kerstman en Snelle Jelle, en mijn hersenen pijnig op zoek naar verhalen van de gebroeders Grimm, verrast mijn kleinzoon mij met een vraag die ik beantwoorden kan. Ik kom er makkelijk vanaf. 

“Die meneer brengt boodschappen rond. Ik denk dat hij het druk heeft, daarom fietst hij zo hard.” 

“Zullen we naar huis gaan, opa?” 

Glimlachend wandel ik met mijn kleinzoon aan de hand naar huis en denk: Van vragen worden kinderen wijs, zelfs als ze niet op het antwoord zitten te wachten. 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 86

(De gemiddelde waardering is 4 door 4 stem(-men)

Reacties   

# RE: FabeltjesLieven Vandekerckhove 02-05-2020 00:03
Een mooi verhaal, met vooral ook een mooie slotzin. :-)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Cursiefje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

ongekend gevoel

Geschreven door eduard bering. Geplaatst in Schrijfopdracht.
Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte. Het was erg koud buiten omdat het flink aan het stormen was. Al merkte ik er weinig van door dat mijn hart te keer gi...
Actuele Top 3 van deze rubriek

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove

Eerst even de wereld redden

23, apr, 2020 Vera Bijma
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!