SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Externe voeding uitgevallen

Publicatie: | Diane Thone

Nou, wat bazelde die GPS nu ook alweer? Ik had het ding opgeladen en daarna netjes in de sigarettenaansteker geplugd. Want mijn auto heeft wel een GPS systeem aan boord, maar dat beperkt zich tot de Benelux en vermits de reis naar Frankrijk ging, had ik mijn oude systeem terug boven water gehaald.

Eerlijk is eerlijk, vooraleer ik de tekortkomingen van mijn GPS begin op te sommen moet ik bekennen dat, met een arrogante blijk van desinteresse, ik het ding nooit heb geupdated. Dus, met de regelmaat van een klok gaan we de mist in, het ding blèrend over hoe fout ik wel zit en me aanmanend om een U bocht te maken midden op de autostrade, en ik sakkerend op dat stukje techniek.

Naar Frankrijk dus.
De Vogezen om juist te zijn.

Heerlijke streek, ik was er de afgelopen jaren regelmatig. En eigenlijk weet ik best hoe er naartoe te rijden, alleen, na de stad Nancy steekt steeds weer de twijfel de kop op: "Was het hier naar rechts?"

En laat nu uitgerekend daar het ding uitvallen! Externe voeding bla bla bla.... weet je nog?
Damn!!
En tegelijk met het uitvallen van het ding kwam met een flits de wetenschap: "Ik ben mijn wegenkaart thuis vergeten!!"

Foute boel!
Kip-zonder-kop toestand!

Rijden tot er zich een parkeerzone aandient. De boel controleren en tot de slotsom komen dat de sigarettenaansteker de dader was, die was gewoon ordinair kapot. GPS was zo plat als een vijg, goede raad was duur! Maar vooral, waar was ik na al dat kriskras rondrijden ondertussen beland?

Nadenken.

In een moderne wagen kan het niet anders of er moet nog ergens zo'n inplug ding zitten.

Zoeken.... Instructieboekje lezen.... En vinden! Onderaan de achterbank zat er nog zo'n ding, GPS daarin geplugd en ja hoor, die kwam terug tot leven!

Probleem voorbij??

Neuh... Het ding begon me alle kanten op te sturen, kakelde over U bochten, links, rechts, herberekenen... tot ik uiteindelijk in een bos belandde.

En daar effe parkeerde om de stoom die ondertussen uit mijn oren kwam af te laten.

Er kwam een mannetje met hond aan. Mijn redder in nood! De hond, zo'n ondermaatse Chihuahua vatte terstond een zware afkeer voor me op en maakte aanstalten om mijn knieën of op zijn minst mijn enkels te verhakselen.

Ik haalde mijn beste Frans vanonder het stof vandaan:
"Euh...." en vroeg het mannetje de weg naar St.Die.

"Oh lalala, ma chère madame... St.Die aux Vosges? Cet loin d'ici! Il faut prendre l'autoroute!

Ja nou... zover was ik ook al... Mais, quelle autoroute?

Aah, dat was een kolfje naar zijn hand. Uitgebreid begon het mannetje me de weg uit te stippelen, na de tweede zin was ik de eerste al terug kwijt maar geen probleem, hij begon zijn uitleg opnieuw... en opnieuw... Die Fransen hebben de neiging om oeverloos te lullen, dacht ik oneerbiedig bij mezelf.

Nou, het kostte me wat geduld om van het mannetje met hond af te geraken, maar eindelijk kon ik verder en warempel -na nog wat rondjes rijden in zo'n Frans nest- zag ik ineens borden voor de A33! Gered! Terug op de goede weg!

En zo'n 2 uur later dan verwacht kwam ik dan op mijn bestemming aan. En als ik dit jaar één goed voornemen heb gemaakt dan is het wel om nooit nog een wegenkaart te vergeten. Moderne techniek?

Yeah right!

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
09.01.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verhaal. Het lijkt wel een GPS die bedot speelt met je.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.01.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verhaal. Het lijkt wel een GPS die bedot speelt met je.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.