Lieven Vandekerckhove

Examen

© Lieven Vandekerckhove op 05.06.2022.

‘Ik was wel even van mijn melk deze namiddag,’ zuchtte hij. Ik nipte nog eens aan mijn glas, en keek hem vol verwachting aan. De hele dag had hij mondeling examens afgenomen, en daarom vermoedde ik dat hij met een ongewone examenervaring voor de dag zou komen. Hij keek me een poosje stilzwijgend aan, alsof hij nog overlegde hoe hij het nu zou vertellen.

             ‘Vanmiddag had ik er weer zo eentje,’ stak hij van wal. ‘Het kind had zich heel rustig gepresenteerd, ik verwachtte een vlot gesprek. Maar soms mispak je je daar wel aan. Ik vroeg haar om me te vertellen wat ze geleerd had uit de lezingen, waarin ik uiteengezet had hoe het er eeuwen geleden in onze samenleving aan toe ging wanneer iemand zelfmoord gepleegd had. Weet dat de reactie van onze verre voorouders op een zelfdoding ronduit genadeloos was: wie zichzelf had durven doden, kon op de wreedste vergelding van de maatschappij rekenen. Het lijk van de suïcidant werd op de brutaalst mogelijk manier aangepakt, en zelfs de familie van de overledene moest het ontgelden, want diens erfenis werd geconfisqueerd. Het is geen smakelijk verhaal, geloof me, we kunnen ons dat alles niet meer voorstellen.’

            ‘Juist omdat het zo uitzinnig lijkt, moet het toch makkelijk blijven hangen bij uw studenten?’ vroeg ik ietwat verwonderd.

            ‘Het spectaculaire gedoe zelf, dat kon ze goed samenvatten, dat is inderdaad maar een fluitje van een cent. Maar het gaat in die lezingen niet op de eerste plaats om de historische feiten als zodanig. Het gaat finaal om de vraag wát die feiten ons leren over het wezen zelf van de straf? Ik wilde uit haar mond horen hoe juist deze zogezegd onbegrijpelijke straf wel degelijk begrepen kan worden, en vooral: hoe vanuit dat begrip élke straf, het straffen als zodanig dus, kan begrepen worden. Welke maatschappelijke motor schiet daar in gang?   

            ‘En daar liet ze verstek gaan?’ vroeg ik hem.

            ‘Ze had het er moeilijk mee. Zo lang ze het historisch verhaal kon vertellen, de feiten op een rijtje zetten, liep het allemaal vlot. Maar dat interesseerde mij natuurlijk niet op de eerste plaats. Ik kén dat verhaal, zeg ik dan, ik heb het jullie toch zelf verteld? Ik wilde horen of ze begrepen had wat er áchter dat verhaal te zien is: hoe is niet alleen dit ‘barbaarse’ straffen van onze verre voorouders, maar iédere straf, in welke context dan ook, te verklaren? Welnu, op dat punt ging het gesprek de mist in. Ze was heel behendig om met korte, minimalistische antwoorden een rookgordijn op te trekken, niet makkelijk om te peilen. Die tactiek wordt wel méér aangewend, we kennen onze pappenheimers toch?  Als het mij dan te gortig wordt, omdat ik in dat kopje niet binnen geraak, verlaat ik al eens vlug met een eenvoudige zin het platgetreden pad: ‘Vertel het mij eens zoals je dat aan je eigen vader zou vertellen.’

            ‘Het lijkt me geen slechte strategie,’  zei ik instemmend.

            ‘Alle vakjargon overboord en vertellen maar. We zien wel waar we uitkomen. Doch in dit geval zei ik het lichtjes anders. Ik wist namelijk dat haar vader in een ongeval om het leven was gekomen, en ik kon nog net de variante formuleren: vertel het mij eens zoals je dat aan je eigen moeder zou vertellen.’

            ‘En?’

            ‘Ze keek een poosje dromerig voor zich uit, en zegde dan: “Mijn moeder is overleden.” Ik herpakte mij, en meende een zeker excuus te kunnen leggen in de mededeling dat ik daarvan niet op de hoogte was. Ik bleef nog even bij het incident en vroeg, wat onhandig, hoe lang dat geleden was. “Ze heeft verleden jaar zelfmoord gepleegd,” zei ze.’

            ‘En toen werd het stil?’

            ‘Toen werd het stil. Ze keek me aan met een blik die ik langs geen kanten kon ontgrendelen.’ Hij pauzeerde, gleed enkele keren met duim en wijsvinger over het geribde glas, en nam dan traag een paar slokken van het koele bier.

            ‘Wat zullen we eten?’ vroeg hij, en hij schoof de spijskaart naar me toe.

.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 435
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Anna Chojnacka: Kilimanjaro als medicijn

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.