Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

397 Hits

Publicatie op:
Namesté

Tijdens de evenwichtsoefening staan we op ons rechterbeen en is de linkervoet geplaatst tegen scheenbeen, knie, dijbeen of lies. Wanneer we voor het zoeken naar balans de armen niet meer nodig hebben, kunnen we deze strekken tot ver boven ons hoofd met de handen tegen elkaar geduwd.

De vrouw schuin tegenover me staat al zeker een minuut sierlijk in kaarsrechte houding, haar voet tegen dijbeen en armen fier gestrekt. Wanhopig probeer ik me met zwaaiende armen staande te houden, terwijl mijn linkervoet tegen de rechter drukt.
Ondertussen hoor ik de geruststellende stem van de docent: ‘Er is geen goed of fout.’

Ik moet mijn onrustige gedachten loslaten en concentreren op mijn ademhaling. Even gaat het beter, maar al snel dwaal ik weer af. Waarom lukt het me niet om balans te vinden? Vroeger had ik daar nooit last van. Zelfverzekerd verkende ik toppen en dalen. Met een grenzeloos optimisme zag ik elke tegenslag als een nieuwe kans. Waar is het mis gegaan?

De docent zegt vaak: ‘Verken je grenzen, maar ga er nooit overheen.’ Heb ik een grens van eigen vermogen gepasseerd? Wilde ik teveel omarmen? Ben ik mijn flexibiliteit kwijtgeraakt? Is mijn balans verdwenen? Moet ik buigen voor mijn onmacht?

We krijgen opdracht de oefening te wisselen naar linkerbeen. Sussend fluistert de docent: ‘Kijk naar wat je mogelijkheden zijn en accepteer je onmogelijkheden.’

Is mijn linkerbeen steviger? Ik weet het niet. In elk geval lukt het me mijn rechtervoet tegen linkerknie te drukken en rechtop te blijven staan. Het voelt als een overwinning.

De volgende oefeningen verlopen deels makkelijk en deels onder heftig zuchten en kreunen.

Yoga is absoluut niet mijn grootste hobby, maar aan het einde van elke les weet ik wel zeker:
Het is goed voor mijn lichaam en geest. Namesté.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Namesté"