Voor schrijvers, door schrijvers
Cursiefje

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 370

Namesté

Tijdens de evenwichtsoefening staan we op ons rechterbeen en is de linkervoet geplaatst tegen scheenbeen, knie, dijbeen of lies. Wanneer we voor het zoeken naar balans de armen niet meer nodig hebben, kunnen we deze strekken tot ver boven ons hoofd met de handen tegen elkaar geduwd.

De vrouw schuin tegenover me staat al zeker een minuut sierlijk in kaarsrechte houding, haar voet tegen dijbeen en armen fier gestrekt. Wanhopig probeer ik me met zwaaiende armen staande te houden, terwijl mijn linkervoet tegen de rechter drukt.
Ondertussen hoor ik de geruststellende stem van de docent: ‘Er is geen goed of fout.’

Ik moet mijn onrustige gedachten loslaten en concentreren op mijn ademhaling. Even gaat het beter, maar al snel dwaal ik weer af. Waarom lukt het me niet om balans te vinden? Vroeger had ik daar nooit last van. Zelfverzekerd verkende ik toppen en dalen. Met een grenzeloos optimisme zag ik elke tegenslag als een nieuwe kans. Waar is het mis gegaan?

De docent zegt vaak: ‘Verken je grenzen, maar ga er nooit overheen.’ Heb ik een grens van eigen vermogen gepasseerd? Wilde ik teveel omarmen? Ben ik mijn flexibiliteit kwijtgeraakt? Is mijn balans verdwenen? Moet ik buigen voor mijn onmacht?

We krijgen opdracht de oefening te wisselen naar linkerbeen. Sussend fluistert de docent: ‘Kijk naar wat je mogelijkheden zijn en accepteer je onmogelijkheden.’

Is mijn linkerbeen steviger? Ik weet het niet. In elk geval lukt het me mijn rechtervoet tegen linkerknie te drukken en rechtop te blijven staan. Het voelt als een overwinning.

De volgende oefeningen verlopen deels makkelijk en deels onder heftig zuchten en kreunen.

Yoga is absoluut niet mijn grootste hobby, maar aan het einde van elke les weet ik wel zeker:
Het is goed voor mijn lichaam en geest. Namesté.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Everdien Sambrink Sanderink
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 269
Publicatie op .
Tags: Cursiefje

Geef een waardering voor: "Namesté"

Geschreven door Everdien Sambrink Sanderink . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!