Voor schrijvers, door schrijvers
500 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

167 Hits

Publicatie op:
EVEN WAT ANDERS DAN DAT KUT CORONA

Ik sta net in de apotheek een doos viagra te bestellen (voor de gepensioneerde pastoor die schuin tegenover mij woont), als mijn hoogbegaafde buurman oom Jort mij belt. Of ik zin heb om met hem mee te gaan naar een klant van hem: “Het is nogal ver, dus wat gezelschap onderweg is gezelliger, zelfs met jou,” zegt hij opgewekt.

Even later stapt ik in zijn auto. Ik zie een korzelig gezicht, een jas die bestand is tegen minimaal antarctische omstandigheden en een kapsel met de scheiding links in plaats van het gebruikelijke rechts.

Ik vraag oom Jort waarom hij zijn kapsel substantieel heeft gewijzigd.
“Beter opletten, amice. Op even dagen kam ik mijn scheiding rechts en op oneven dagen links. Ik mag aannemen dat je met deze uitgebreide informatie nu zelf kunt uitrekenen welke dag het is vandaag?”
“En die jas, oom Jort? Het is goddomme al een week twintig graden buiten!”
“Anderhalve week geleden ook, amice. Min twintig weliswaar, maar in deze maatschappij ontwrichtende temperatuurveranderingen lijkt het mij evident daar goed op te anticiperen.”

Om zijn slappe gelul te vermijden en de tijd te doden, zet ik de radio aan.  Zestiger jaren shit, maar je moet wat om nog een beetje op te vrolijken in deze klote tijd.

“Mag die herrie wat zachter, amice?” zeurt oom Jort. “Als ik die troep uit de jaren zestig hoor, krijg ik altijd een nachtmerriegevoel. Dan sta ik tot mijn oksels in het drijfzand en kom geen millimeter vooruit. Geef mij maar wat eigentijdse muziek van nu.”
Dus zet ik de muziek wat luider. De ruitenwissers kloppen verontwaardigd tegen het raam. “Dit is een tijdloze klassieker, oom Jort. Be-bop-A-Lula-baby van the Everly Brothers. Muziek met een boodschap! Heb je niet goed opgelet op school?”

Oom Jort zucht en wringt zich toch maar uit zijn jas, mij confronterend met een felrood Noors vest.

“Luister, oom Jort. We zijn, als ik het goed heb begrepen, op weg naar een van jouw klanten en we gaan niet ergens poseren voor een Noors breipatroon. Of zie ik iets over het hoofd?”
“Er bestaat een naam voor mensen zoals jij, Paco,” zucht hij.

Even later rijden we een plaats binnen waarvan de naam met Tutje begint. Of Tuitje, daar ik wil van af wezen. Een straat met flats. Mensen die theedrinken op balkons met uitzicht op mensen die theedrinken op andere balkons. Godbewareme, waar gaat het nog over…
“We zijn er bijna,” mompelt oom Jort.
“Ik hoop dat we weer snel weg kunnen hier,” antwoord ik. “Ik zou hier niet dood willen worden gevonden.”

Oom Jort kijkt mij aan met opgetrokken wenkbrauw, terwijl hij voor de deur van zijn klant parkeert: “Ach amice, het is evident dat ‘dood’ óók maar een manier van kijken is.”

Dan stapt hij uit en loopt doodgemoedereerd de zaak van zijn klant binnen. Op de winkelruit dikke zwarte letters: Klømpelømpe Uw adviseur in Noorse breipatroonen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "EVEN WAT ANDERS DAN DAT KUT CORONA"

05.03.21
Feedback schrijfkwaliteit
Genoten van je verhaal. Heerlijke humor!
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Steun de boekhandel

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Single in de supermarkt (354) Izzy van der Horst 19-04-2020

    De jonge werknemer duwt voorzichtig een gedesinfecteerde kar naar me toe. Ik vang de kar op, bedank hem en wandel de supermarkt in. De eerste afdeling is het brood. Twee donkerbruine broden neem ik. Met...

    Lees meer: Single in de supermarkt