SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Ei, ei.

Publicatie: | Martin Reekers

Het is traditie geworden dat ik op zondagochtend een ontbijtje verzorg voor mijn vrouw en mij. Een gekookt eitje maakt daar deel van uit. Ontbijten wij doordeweeks staand aan het aanrecht, op zondag dekken we de tafel en nemen we de tijd om rustig met een kopje koffie, een afbakbroodje oude kaas en een vers gekookt eitje te wennen aan de dag.

Deze week zag ik bij het openen van het doosje eieren de boodschap op de binnenkant van het eierdoosdekseltje. Mijn eieren hadden een ‘beter leven keurmerk van de dierenbescherming’. Ah, dacht ik een moment, ik heb gelukkig diervriendelijk gehandeld. Even later zag ik dat mijn eitjes gewaardeerd waren met één ster. Er zijn drie sterren te verdienen, maar de mijne moesten het doen met slechts één. Bij een boek-, theater- of concertrecensie zou dat bij mij kwaliteitsvragen oproepen. Dus ik besloot ook eens te onderzoeken hoe het toegaat bij de moeders van mijn zondagochtendeitjes. Aan de binnenkant van het eierdoosdekseltje stond dat ik op de website ‘check-je-ei.nl’ meer informatie kon krijgen. Ei, ei, dacht ik, dus scharrelde ik op het w.w.w. naar de site om te ontdekken dat beter leven bij kippen in stappen gaat. Bij 1 ster kunnen ze binnen scharrelen, bij 2 sterren mogen ze ook naar buiten en bij 3 sterren hebben ze een ruime, groene buitenweide…

Chips! De moeders van mijn eitjes roken dus nooit de frisse buitenlucht! Is dat niet van de ratten besnuffeld? Bij de wilde beesten af? Daar lusten toch zelfs de honden geen brood van? Die ruime groene buitenweide lijkt mij een basisrecht van elke kip. Die is geen ster waard, die is gewoon. Normaal. Standaard. Een basisvoorwaarde. Mijn eitjes verdienen geen ster maar twee felrode uitroeptekens en de waarschuwing: de kippen die deze eieren legden zien en ruiken nooit de buitenlucht! Daar raak je toch zeker door van de leg? Maar ja, de moderne omdenkende verdienmodelverslaafde marketingjongens en -meisjes van de supermarkten doen net of binnen scharrelen een kippenvoorrecht is. Wat betekent het als er geen ster is toegekend? Dat de kippetjes niet kunnen bewegen? Bah! Waarom kraait er geen haan naar biologisch supermarktbedrog?

Laten we Pasen zalig vieren: 1 ster is geen scharrelei, 2 ster is een half scharelei, 3 ster is een paaswaardig ei.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
22.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
leuk beschreven zeg! Dank je wel!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Vind het toch wel een column hoor Martin, want je maakt een sterk punt. EIndelijk iemand die er met de kippen bij is.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
08.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Sterk geschreven! Leuk ook de spreekwoorden en gezegdes.
Zelf ben ik er ook pas net achter gekomen hoe het werkt met de keurmerken.
Jammer inderdaad dat het lijkt alsof je goed doet wanneer je met 1 ster koopt, wij gaan voor de 3 sterren.
(Maar jouw verhaal krijgt er 4!)
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
08.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een kip moet met weinig gelukkig zijn, maar is het volgens mij nog altijd niet. Ik ben het dus helemaal eens met jouw sterrenbeleid en zal me daar met Pasen zeker aan houden.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.