Martin Reekers

Ei, ei.

© Martin Reekers op 03.04.2022.

Het is traditie geworden dat ik op zondagochtend een ontbijtje verzorg voor mijn vrouw en mij. Een gekookt eitje maakt daar deel van uit. Ontbijten wij doordeweeks staand aan het aanrecht, op zondag dekken we de tafel en nemen we de tijd om rustig met een kopje koffie, een afbakbroodje oude kaas en een vers gekookt eitje te wennen aan de dag.

Deze week zag ik bij het openen van het doosje eieren de boodschap op de binnenkant van het eierdoosdekseltje. Mijn eieren hadden een ‘beter leven keurmerk van de dierenbescherming’. Ah, dacht ik een moment, ik heb gelukkig diervriendelijk gehandeld. Even later zag ik dat mijn eitjes gewaardeerd waren met één ster. Er zijn drie sterren te verdienen, maar de mijne moesten het doen met slechts één. Bij een boek-, theater- of concertrecensie zou dat bij mij kwaliteitsvragen oproepen. Dus ik besloot ook eens te onderzoeken hoe het toegaat bij de moeders van mijn zondagochtendeitjes. Aan de binnenkant van het eierdoosdekseltje stond dat ik op de website ‘check-je-ei.nl’ meer informatie kon krijgen. Ei, ei, dacht ik, dus scharrelde ik op het w.w.w. naar de site om te ontdekken dat beter leven bij kippen in stappen gaat. Bij 1 ster kunnen ze binnen scharrelen, bij 2 sterren mogen ze ook naar buiten en bij 3 sterren hebben ze een ruime, groene buitenweide…

Chips! De moeders van mijn eitjes roken dus nooit de frisse buitenlucht! Is dat niet van de ratten besnuffeld? Bij de wilde beesten af? Daar lusten toch zelfs de honden geen brood van? Die ruime groene buitenweide lijkt mij een basisrecht van elke kip. Die is geen ster waard, die is gewoon. Normaal. Standaard. Een basisvoorwaarde. Mijn eitjes verdienen geen ster maar twee felrode uitroeptekens en de waarschuwing: de kippen die deze eieren legden zien en ruiken nooit de buitenlucht! Daar raak je toch zeker door van de leg? Maar ja, de moderne omdenkende verdienmodelverslaafde marketingjongens en -meisjes van de supermarkten doen net of binnen scharrelen een kippenvoorrecht is. Wat betekent het als er geen ster is toegekend? Dat de kippetjes niet kunnen bewegen? Bah! Waarom kraait er geen haan naar biologisch supermarktbedrog?

Laten we Pasen zalig vieren: 1 ster is geen scharrelei, 2 ster is een half scharelei, 3 ster is een paaswaardig ei.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  22.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  leuk beschreven zeg! Dank je wel!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  09.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Vind het toch wel een column hoor Martin, want je maakt een sterk punt. EIndelijk iemand die er met de kippen bij is.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 960
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Sinners of Saint 3: Scandalous - L.J. Shen

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.