SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Een vogel

Publicatie: | Lieven Vandekerckhove

Ik hoorde iets vallen en zag nog net aan de overkant van de straat een plastic bekertje over de kasseien rollen. In een probleemloze evenwichtsoefening stond een raaf op de rand van de uitgespaarde opening van een propvol afvalbakje – het soort containertjes dat stadsdiensten in de strijd tegen zwerfvuil tegen een muur of  aan een paal  bevestigen. Praktisch zijn die bakjes beslist, zeker voor wie er zo één in de nabijheid van het eigen appartement weet hangen…. Ik zag haar in het avonddonker naar buiten komen. Haar blik speurde links en rechts de straat af vooraleer ze tot bij het containertje stapte en er doodgemoedereerd een vol, doorzichtig plastic zakje in perste. Toegegeven, keukenafval tot een komposthoop omtoveren is op een appartement geen sinecure.

De raaf die ik aan de overkant van de straat bezig zag, hield er een andere opvatting op na: in plaats van het containertje met van alles en nog wat te vullen, hielp hij er van alles en nog wat uithalen. Ik bleef hem gadeslaan, want zo een tafereeltje vind ik nu wel niet elke dag op mijn weg. Nerveus stak de vogel zijn kop in en uit het bakje, en zwiepte met zijn snavel het ene propje vuil na het andere naar buiten. Ik vermoed dat het hem om zijn vieruurtje te doen was, maar iets lekkers leek hij niet te vinden. Een oud paartje, arm in arm, bleef eveneens geamuseerd op afstand staan om de vogel alle tijd te gunnen. Zelfs een voorbijrijdende fietser kon hem geen schrik aanjagen. Hij bleef maar snuffelen. De stoep werd rijkelijk gedecoreerd met wat ook in zijn ogen niet méér dan afval was en dus mocht worden weggesmeten. Maar aan iets eetbaars geraakte hij niet. Na een poos leek hij er de brui aan te geven. Hij sloeg zijn vleugels open, en vloog op. Ik dacht dat hij zijn geluk elders ging proberen, maar dat was niet met zijn koppigheid gerekend. Hij tekende een boog in de lucht, en landde in de kortste tijd bovenop datzelfde afvalbakje, met zijn kop naar de opening gekeerd. Hij boog zich naar voren over de rand van het bakje, schatte zijn kansen in, doch riskeerde het uiteindelijk toch maar niet. Even bleef hij onbeweeglijk staan. Gegarandeerd uit pure boosheid omdat hij letterlijk op zijn honger moest blijven, dropte hij zijn waterige handtekening op het dak van het afvalbakje, en koos toen maar snel, als enige vogel ooit, het hazenpad.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
31.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Enkel de zin die eindigt op '... nu wel niet elke dag op mijn weg.' vond ik niet zo prettig lezen, maar voor de rest een fijn stukje, Lieven.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
31.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een mooie beschouwing, Lieven. Met 'waterige handtekeningen' heb ik helaas maar al te veel ervaringen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • lieven vandekerckhove 31.05.22
    Dank voor je appreciatie, Ewald. En wat dat waterachtige betreft, je bent zeker niet de enige met onaangename ervaringen. Aan de kust is het mij ooit overkomen dat een meeuw - en dat zijn grote vogels - mij in zijn vlucht letterlijk bekogelde. Aangenaam is inderdaad anders. :)

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.