Lieven Vandekerckhove

Een vogel

© Lieven Vandekerckhove op 31.05.2022.

Ik hoorde iets vallen en zag nog net aan de overkant van de straat een plastic bekertje over de kasseien rollen. In een probleemloze evenwichtsoefening stond een raaf op de rand van de uitgespaarde opening van een propvol afvalbakje – het soort containertjes dat stadsdiensten in de strijd tegen zwerfvuil tegen een muur of  aan een paal  bevestigen. Praktisch zijn die bakjes beslist, zeker voor wie er zo één in de nabijheid van het eigen appartement weet hangen…. Ik zag haar in het avonddonker naar buiten komen. Haar blik speurde links en rechts de straat af vooraleer ze tot bij het containertje stapte en er doodgemoedereerd een vol, doorzichtig plastic zakje in perste. Toegegeven, keukenafval tot een komposthoop omtoveren is op een appartement geen sinecure.

De raaf die ik aan de overkant van de straat bezig zag, hield er een andere opvatting op na: in plaats van het containertje met van alles en nog wat te vullen, hielp hij er van alles en nog wat uithalen. Ik bleef hem gadeslaan, want zo een tafereeltje vind ik nu wel niet elke dag op mijn weg. Nerveus stak de vogel zijn kop in en uit het bakje, en zwiepte met zijn snavel het ene propje vuil na het andere naar buiten. Ik vermoed dat het hem om zijn vieruurtje te doen was, maar iets lekkers leek hij niet te vinden. Een oud paartje, arm in arm, bleef eveneens geamuseerd op afstand staan om de vogel alle tijd te gunnen. Zelfs een voorbijrijdende fietser kon hem geen schrik aanjagen. Hij bleef maar snuffelen. De stoep werd rijkelijk gedecoreerd met wat ook in zijn ogen niet méér dan afval was en dus mocht worden weggesmeten. Maar aan iets eetbaars geraakte hij niet. Na een poos leek hij er de brui aan te geven. Hij sloeg zijn vleugels open, en vloog op. Ik dacht dat hij zijn geluk elders ging proberen, maar dat was niet met zijn koppigheid gerekend. Hij tekende een boog in de lucht, en landde in de kortste tijd bovenop datzelfde afvalbakje, met zijn kop naar de opening gekeerd. Hij boog zich naar voren over de rand van het bakje, schatte zijn kansen in, doch riskeerde het uiteindelijk toch maar niet. Even bleef hij onbeweeglijk staan. Gegarandeerd uit pure boosheid omdat hij letterlijk op zijn honger moest blijven, dropte hij zijn waterige handtekening op het dak van het afvalbakje, en koos toen maar snel, als enige vogel ooit, het hazenpad.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  31.05.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Enkel de zin die eindigt op '... nu wel niet elke dag op mijn weg.' vond ik niet zo prettig lezen, maar voor de rest een fijn stukje, Lieven.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  31.05.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Een mooie beschouwing, Lieven. Met 'waterige handtekeningen' heb ik helaas maar al te veel ervaringen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • lieven vandekerckhove 31.05.22
   Dank voor je appreciatie, Ewald. En wat dat waterachtige betreft, je bent zeker niet de enige met onaangename ervaringen. Aan de kust is het mij ooit overkomen dat een meeuw - en dat zijn grote vogels - mij in zijn vlucht letterlijk bekogelde. Aangenaam is inderdaad anders. :)
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 458
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Vergeet me niet - Willow Winters

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.