Hans Van Battel

Een vervelend klusje

© Hans Van Battel op 05.07.2022.

Gisteren deden we onze wekelijkse boodschappen. 

Terwijl m’n vrouw nog even een Humo haalde, begaf ik me al op weg naar de kassa’s en wandelde voorbij het aanschuivende cliënteel waar een meisje van een jaar of 14, samen met wat haar grootmoeder leek, geduldig hun beurt afwachtten.

Toen ik het meisje naderde viel me iets in haar op: haar gezicht straalde een domme naïviteit uit, een onbeschreven blanco blad. Ik realiseerde me dat zij geestelijk niet in orde was. Tijdens het voorbijgaan staarde zij me aan zonder me echt te zien. Er sprak niets uit haar blik, maar des te meer uit haar stem.

“Mama?” kwam het zachtjes van tussenuit haar nietszeggende lippen, haar ogen strak gericht op me.

Ik voelde me wat geschokt. Aanschuivend bij de volgende kassa zag ik dat elke klant die haar passeerde hetzelfde meemaakte. De twee waren intussen aan de beurt en de kassierster bleek hen te kennen.

“Hey,” lachte zij hen toe, “Nog eens met de dochter op stap?” en keek vriendelijk en meevoelend naar het meisje. 
Toen pas viel me op dat de oudere vrouw veel jonger was dan ik me had verbeeld. Het waren geen rimpels die haar gezicht verouderden, maar de gegroefde jarenlange bezorgdheid die haar hadden gesloopt. Bij elke “Mama?” van het meisje flitste de wanhoop in haar ogen, een radeloze onmacht die stilaan de strijd leek te verliezen met een opborrelende haatreflex.

We laadden de boodschappen in en reden weg.
Héhé! Dat vervelend klusje was alweer achter de rug.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
06-07-2024

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  06.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met een paar fragmenten heb ik wat moeite, Hans.
  nietszeggende lippen - enkele synoniemen van nietszeggend zijn onbeduidend, betekenisloos, nietswaardig, onbenullig et cetera. Is dat ook wat je bedoelt?
  De zin die eindigt met '...een opborrelende haatreflex.' - Naar wie of wat is die haat gericht? Haar dochter, de wereld, het kassameisje, de situatie...?
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 06.07.22
   Dag Ewald, ik ben blij met je review!
   "Nietszeggende lippen": in de paragraaf ervoor komt m.i. heel duidelijk naar voor dat ik dit woord in de betekenis gebruik zoals je zelf ook aangeeft: betekenisloos, net zoals gans het aangezicht van het meisje een nietszeggende vlakke popachtige indruk gaf. Wat die "opborrelende haatreflex" betreft: dit schrijfseltje is een cursiefje, dus het vertelt iets over de dagelijkse realiteit, iets wat ik in de supermarkt zelf heb meegemaakt. De interpretatie van die haatreflex die ik meende te zien in haar mama's gezicht, laat ik over aan de lezer. Misschien dat je hiermee op je honger blijft zitten. Wel: ik ook.
   • Hans Van Battel 06.07.22
    @Ewald 👌
   • Ewald Hagedorn 06.07.22
    Op m'n honger blijven zitten... Die uitdrukking was me nog onbekend, dus even opgezocht. Ja, ten dele zit ik dat nog steeds, vooral wat die haat betreft. Niettemin dank voor je antwoord, Hans, en de verheldering over de nietszeggende lippen.
  05.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen. Volgens mij nog beter met minder interpretaties.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 06.07.22
   Dag Els, Bedankt voor je mening!
   Wat je ervaart in de dagdagelijkse realiteit (waar een cursiefje over gaat) zit natuurlijk vol met interpretaties, waarvan ik de mijne heb weergegeven. Een interpratieloze wereld lijkt me de moeite niet waard om in te leven. Maar je denkt waarschijnlijk dat ik hierin heb overdreven? Dat het kernachtiger wordt met minder interpretaties? Tja, ik denk het niet: de beschrijving van het tafereeltje is bijna alleen gestoeld op mijn interpretaties. Ik nodig je uit om één van deze weg te laten, zonder het cursiefje aan kracht te laten inboeten.
   • Hans Van Battel 07.07.22
    @Els Dag Els, alleszins bedankt voor het uiten van je twijfels. Ik weet alleen niet wat ermee aan te vangen. Niet omdat ik moeilijk zou kunnen omspringen met kritiek, maar gewoon omdat je wel A zegt maar niet B. Wat moet ik er dan mee? Ik krijg graag feedback zodat ik me kan inleven in de lezerservaring en ik aan de hand daarvan m'n schrijfstijl onder de loep kan nemen.
    Waarom lijkt het je weinig zinvol om dit te doen?
    Indien je hier liever niet op antwoordt: no offence!
   • Els 07.07.22
    @Nemonia Het is me ondertussen duidelijk geworden dat dat weinig zinvol is, dus dat ga ik niet doen. Succes met uw schrijfwerk.
   • Hans Van Battel 07.07.22
    @Els Hoi Els,kan je misschien wat concreter zijn over welke interpretaties je struikelt?
   • Els 06.07.22
    Dag Hans, dank voor je reactie. Persoonlijk vind ik het prettiger om zelf te duiden. Zo ook bij dit verhaal waarbij ik een aantal interpretaties niet begrijp of niet deel. Dat is dus voor mij verstorend bij het lezen. Aan jou als schrijver is het om te bepalen of je er iets mee doet. Het is tenslotte maar een ervaring.

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in CURSIEFJE

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!