1 post
 • images/deelname/Cursiefje.jpg
  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  Maximaal 750 woorden.
  528 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

EEN SNEDIGE SALTO

Publicatie op : 28-07-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

EEN SNEDIGE SALTO

312 Hits.

Ik word al eens graag vertroeteld, in de watten gelegd, bemoederd en verwarmd. Vroeger gebeurde dat zelfs bij de warme bakker. Een plaats waar men je kende en verwende. Er was tijd voor een babbeltje, geen obligaat en hol weerpraatje op automatische piloot, maar een thema uit de actualiteit of je persoonlijk leven, op zondag voelde men met de hand of de uitgestalde croissantjes nog warm waren (mijn bakker wist dat ik graag warme had, zoals hij vele kleine aspectjes van mij kende en desnoods vroeg hij om even te wachten omdat hij wist dat er nog in de oven zaten), je brood werd keurig gesneden en ingepakt en indien nodig werd alles in een plastic zakje gestoken. Een zakje dat aangeboden werd met de openingetjes waar je je handen in moet steken mooi naar je toe gericht. Er werd mij met de glimlach een fijne dag gewenst en het was gemeend. Mijn bakker zou me de dag nadien zelfs vragen of het echt wel een goeie was geweest. We hadden een band.

Heden ten dage zijn bakkers een rariteit. Kilometers moet ik rijden om er een te vinden. En dan nog. Klantvriendelijkheid is niet meer wat ze ooit geweest is. De klant lijkt vaak niet langer koning, maar een schooier. Tenzij het een warme bakker is. In mijn buurt is er zo geen. Neppe grootbakkers wel, met in de winkels ongemotiveerd personeel in lage loondienst en brood dat in een fabriek van een band komt gerold. Bijgevolg kopen we vaak brood in de supermarkt. Ook al koud, kil en onpersoonlijk, maar je moet er tenminste niet voor omrijden.

Jarenlang heb ik het volgehouden. Gedaan alsof ik het kon, maar ik was doodsbang. Vele jaren geleden had ik een gruwelijke nachtmerrie. Mijn vrouw stuurde me naar de Carrefour omdat de bakker op dinsdag gesloten was. Een grijs gesneden, dat was de op het eerste gezicht ‘simpele’ opdracht. Enkele tellen later zat mijn hand vast in de snijmachine en in evenwijdige reepjes kwam ze er aan de andere kant weer uit. Met mijn linkerhand legde ik ze op het metalen houdertje, trok er een papieren zak omheen en liep er zo snel ik kon mee naar de dichtstbijzijnde spoedafdeling, maar de zak scheurde onderweg open en toen reden er auto’s over een aantal van mijn vingerreepjes en het regende al een tijdje en sommige dreven zo in de riolering en ik wist het allemaal niet meer zo goed. Meer nog. Ik panikeerde en zwetend in het bad werd ik wakker. Of nee. Badend in het zweet zelfs. Zie je? Ik word er nog steeds paniekerig, verward en benauwd van.

Ik had sowieso al een ernstige vorm van machinevrees, puur op basis van mijn gebrek aan technologisch inzicht, technische vaardigheid, mechanisch meesterschap en legendarische onhandigheid in het algemeen. Voor een keer niet louter psychologisch, maar gebaseerd op feiten. Toch durfde ik er niet voor uitkomen. Iedereen kon het. Er zat een beveiliging op. In feite kan je niks verkeerd doen. Superveilig zijn die dingen. Op die manier pepte ik me op. Tevergeefs. In plaats van het zelf te snijden grijs brood kwam ik thuis met de meest onmogelijke broodsoorten die al voorverpakt lagen te wachten en die me veilig toelachten. Lekker makkelijk.

Soms loog ik koudweg. Dat het grijs brood op was en dat er wel nog wit lag, maar dan kon ik net zo goed sandwiches meebrengen, want dat was al zo lang geleden. Of pistolets. Of nog eens rozijnenbrood, of een zonnepit volkoren, waarom eens niet gek doen? Of nee, ik ga er wel eentje halen straks bij de automaat een paar straten verder, ook al wist ik dat die maar sporadisch bijgevuld werd, en dan nog door een norse, dikke, besnorde, zweterige kaalkop met sproeten, die eruitzag alsof hij alleen zijn handen waste op hoogdagen of eventueel als hij door het wc-papier gegaan was met zijn wijs- en middelvinger en dan hield hij opzettelijk alleen die twee vingers heel even onder het kraantje, uit bokkigheid.

Mijn vrouw is allesbehalve achterlijk. Na een tijdje had ze het door. Ze nam me bij het handje en demonstreerde stap voor stap hoe je op een veilige manier zelf brood in de broodsnijmachine van de supermarkt stopt en er weer uithaalt. Vond ik leuk. Mijn angst nam af en verdween uiteindelijk. Overwinning op mezelf. Het gaf mijn zelfvertrouwen een broodnodige boost. Aanvankelijk ging het allemaal nog wat onwennig en houterig, maar op den duur werd ik een volleerde broodsnijder. Ander uiterste zelfs. Ik kreeg er plezier in. Vooral in het slotritueel. Eens het gesneden brood netjes in de papieren zak was verdwenen, nam ik de twee uiteinden samen en draaide het brood zwierig tweemaal in de rondte. Uiteindelijk kreeg ik zelfs een beetje last van sterallures. Tot ik op een keer opnieuw een showtje maakte van het hele gebeuren. Het denkbeeldige publiek applaudisseerde aanvankelijk nog enthousiast, maar toen de broodzak scheurde en er opeens twintig boterhammen wild door de lucht vlogen, waardoor ik bovendien, in een klungelige poging om er een paar op te vangen, voorover op mijn knieën viel, volgde er luid jolijt en hoongelach. Hoogmoed komt voor de val, wees daar maar zeker van.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

02.08.20
Feedback:
Een leuk en prettig leesbaar verhaal vol humor.
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
30.07.20
Feedback:
Met plezier gelezen! Al eens aan gedacht om zelf brood te gaan bakken?
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
30.07.20
Feedback:
Met plezier gelezen. Dank.
Misschien net iets minder bijzinnen soms.
 • Waardering
  80%
Show more
2 van de 2 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
OVER VALLEN, OPSTAAN EN EEN UITGEREKT BESTAAN
547
Lezen?
Ei
463
Lezen?
DE BOEIENDE BIB VAN RONKEND REUTELGEM
372
Lezen?