Dorine Van der Marel

Een kerstlichtjestype

© Dorine Van der Marel op 21.12.2022.

We naderen de kortste dag van het jaar. Na een beetje ijspret, prachtige blauwe luchten en berijpte fraaiheid zijn we weer, meer toepasselijk, in grijze, natte, minder koude sferen terecht gekomen. De laatste weken van het jaar zijn zoals gebruikelijk ploeteren. 

De ontstoken vinger was nog nauwelijks gered door de antibioticum toen Corona zijn kans zag de boosterlozen eindelijk eens flink te grazen te nemen. Snijdende hoofdpijn, zweetbaden en intense spierpijnen vooral in de bilpartij, wat liggen en zitten een kwelling maakte, waren mijn deel, terwijl zoon crepeerde in zijn bed met een droge hoest die rechtstreeks uit de hel leek te komen. Toen het ergste voorbij was en alleen nog een ergerlijk kuchje en een hardnekkige levensmoeheid overbleef, was het wachten totdat dat verdomde tweede streepje eindelijk verdween van de thuistest, zodat ik mijn dochter, die uit Frankrijk over was, in mijn armen kon sluiten. Het mocht niet zo zijn, het streepje bleef nog dagenlang op dat schermpje verschijnen. Zij besloot het koppig te trotseren en kwam er gelukkig mee weg.

En nu staan die gruwelijke Feestdagen voor de deur. Met veel familiegedoe, kerstelijk beladen. Het verplichte vrede op aarde bewerkstelligt blijkbaar onbewust een hoop rebellie.

De lange reis naar de Alpen, waar we de feestelijkheden zullen gaan uitvoeren, geeft me een beetje onrust. Dit keer zal ik de rit samen met zoon maken, terwijl de hond ongelukkig op de achterbank zal liggen en onze kat ons gek zal blèren in haar nieuwe reismandje. Autorijden is ook mijn grote hobby nooit geweest en bovendien is nachtblindheid niet ideaal als je je 1200 km moet verplaatsen op de kortste dag van het jaar. Gelukkig heeft zoon sinds een kleine drie maanden ook zijn rijbewijs. 

De ijzeltoestanden van de afgelopen dagen maakten mijn onrust niet veel beter, in zoverre ben ik erg blij met de warmere grijsheid die het buitenleven weer bepaalt en de wegen begaanbaar houdt. Maar voordat we daar zijn, in die auto, op die begaanbare wegen … 

Ploeteren bereikt een ander level in de laatste dagen voor vertrek: werkstress, virus-inhaal-stress, inpakstress, onverwacht-op-het-laatste-moment-stress, heibelstress, mensen-teleurstel-stress en dan doen we gelukkig niet eens cadeautjes. Zoals elk jaar gewoon een envelopje, lekker makkelijk. Toch komt niemand ooit met lege handen, dus ook een klein beetje kleinigheidjesstress. 

De tweede Kerstdag is daarentegen een ongewoon lichtpuntje voor mij dit jaar. Na maanden zal ik mijn oudste zoon, die een reis door Azië heeft gemaakt, eindelijk weer uitgebreid kunnen knuffelen en dochter zal die dag het Kerstdiner maken met assistentie van haar broers. Heerlijk. De eerste Kerstdag, als mijn oudsten er nog niet zijn, doen we dan maar chic in een restaurant. Die blijken in het kleine bergdorp allemaal dicht te zijn op ‘jour de Noël.’ Soep dus.

Als klap op de vuurpijl Oudejaarsavond, het dieptepunt van het jaar. Vechten tegen de slaap, een mottig mengsel van hartige hapjes, gesmolten kaas, oliebollen en veel te veel drank, en na het aftellen tot middernacht altijd janken. Janken om het geploeter van de dag, het geploeter van de afgelopen weken en meteen ook maar het geploeter van het hele afgelopen jaar.

Het grote voordeel van dit eindejaarsgeploeter is het bevrijde gevoel als je alles weer overleefd hebt. Nieuwjaarsdag is heerlijk. Een nieuw begin met nieuw geluk en nieuwe kansen. Helaas ontdek je vaak al weer heel erg snel dat januari ook nog hele korte dagen heeft. En nat en grijs en koud is. 

Een echt gezellig spontaan kerstlichtjestype zal ik nooit worden, ben ik bang.

Fijne feestdagen!

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 109
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Steven De Schaepmeester: Luck

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.