Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

188 Hits

Publicatie op:
Een jaar verhuizen
We gaan verhuizen!

Een jaar geleden op 1 november, de verjaardag van onze dochter, kregen we officieel de sleutel van de vorige eigenaar en zijn we begonnen met opknappen.

Ons prachtige droomhuis verraste ons steeds opnieuw. Achter de tegels op de muur zat nog een laag tegels. Onder het hobbelige laminaat lag vloerbedekking en daaronder een betonvloer die alles behalve vlak was. De oude bewoner had het huis zo geïsoleerd dat we werkelijk overal piepschuim tegenkwamen. Achter de verflaag op de muur zat behang en daaronder nog een laag behang. De metalen garagedeur kon alleen dicht als je er een flinke knal tegen gaf en de trap in het huis was levensgevaarlijk.

Maar nu is toch echt alles bijna klaar. De nieuwe meubelen zijn aangekomen, nou ja, niet allemaal natuurlijk. In plaats van 6 weken hebben we er 11 weken op moeten wachten. De laatste twee pakketten komen 'al' over twee weken.

Toen de timmerman ons trots de nieuwe keuken liet zien, bleken er nergens handgrepen op te zitten.

“Die geven we er nooit bij,” liet hij weten, toen ik hem verbaasd vroeg hoe ik ooit mijn kastjes moest openen.

Hij wilde ze er wel opzetten als wij ze zouden kopen. Dus we hebben ze nog dezelfde dag besteld, nu drie weken geleden. Volgende week moeten ze er kunnen zijn.

De afvoer van de afzuigkap komt uit in mijn keukenkastje. Er zit een gat in de buitenmuur en de buis van de kap gaat de kast in, maar die twee zitten niet aan elkaar.

“Die buis zit er nooit bij,” legde de timmerman behulpzaam uit, “maar we kunnen het wel regelen hoor!” Dat gaat dus ook nog eens gebeuren...

Afgelopen donderdag kwam de monteur eindelijk de nieuwe tweedehands radiator brengen, waar we  al twee weken op zaten te wachten nadat de oude lek bleek te zijn. Hij pakt een tang om de schroef los te draaien. Eén harde draai en …. hij draait hem kapot. Wonder boven wonder hoeven we deze keer geen twee weken te wachten, maar komt hij nog dezelfde ochtend terug met een nieuwe tweedehandsje. Hij is kleiner dan de oude, hangt scheef en heeft een verfbeurt nodig, maar de kachel kan aan!

Als we naar ons oude huis willen gaan, blijkt er een grote plas in de garage te staan. De afvoer lekt... Opnieuw de monteur gebeld, die net vertrokken was. Hij luncht even (het is één uur), maar komt zo terug. Om half vier is hij er weer. Hij opent een klepje, maakt een foto met zijn mobieltje en laat ons zien dat er een flinke verstopping zit, waarschijnlijk een rat ofzo. Wanneer hij het kan verhelpen? Nee, daar doet hij niet aan. Dan moeten we de ontstoppingsdienst hebben.

Gelukkig heeft hij een telefoonnummer en kunnen ze de volgende dag al komen. De volgende dag komt er wc-papier tevoorschijn in een kleur die wij nooit hebben gebruikt, hoewel het huis al een jaar op onze naam staat. Het systeem klopt niet, legt de man uit. De buizen moeten wat anders worden gelegd, daar hebben we de eerste monteur weer voor nodig. Ach ja, waarom ook niet, de afvoer was ongeveer het enige dat we nog niet hadden vervangen.

Wij gaan naar ons oude huis om op te ruimen.

Als we hier vrijdag aankomen, blijken er overal wespen te zitten. Ook dat nog... Tot nu toe zaten ze buiten, voor het badkamerraam. In het plafond van de badkamer zit een flinke gele plek. Later blijkt dat de buurman vanaf de buitenmuur behulpzaam een fles wespengif heeft leeggespoten naar onder ons dak. Niet het meest geschikte gif, het heeft ze niet gedood maar enkel duizelig gemaakt en bij ons naar binnen gejaagd. Dus maar een professioneel bedrijf gebeld, ze komen donderdag.

Zondagnacht word ik wakker met een opgezette, zeer pijnlijke hand. Als ik mijn bed uit ga, val ik bijna flauw. Vervolgens red ik het net naar de wc, waar ik helemaal leeg loop.

Twee dagen probeer ik met een zeer pijnlijke hand dozen in te pakken en wat schoon te maken. Pas op dag drie, dat was gisteren, is de zwelling weggetrokken tot één dikke plek en kom ik erachter dat het een wespensteek is geweest. Ook dat nog, allergisch voor wespen, dat wist ik nog niet.

Gelukkig is het ons wel gelukt om voor vrijdag een verhuisauto te regelen. Nou ja, ze komen toch maar zaterdag, want vrijdag gaan ze niet redden.

Zondag is het 1 november, de verjaardag van onze dochter.

Gaan we het halen?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Een jaar verhuizen"

Elka Le Mair
  • 153
  • 127
  • 11
11.11.20
Feedback:
Leuk! Nou ja, niet voor jou ;) maar leuk geschreven en inderdaad: wat een ellende!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Janneke De Leeuw van Weenen 11.11.20
    Dank je wel Elka! We hebben het gehaald hoor, alleen heb ik nog steeds keukenkastjes zonder handvaten en wachten we nog op de laatste meubelen :)