Danny Vandenberk

Een habbekrats

© Danny Vandenberk op 10.09.2022.

De politieke poppen zijn aan het dansen en de prijzen swingen de pan uit, terwijl de regering er niets van bakt. Wat is er veel frustratie over de inflatie en verontwaardiging over de geldontwaarding. Niemand lacht met een verlies aan koopkracht. Is er economische verbetering in zicht? Wordt het ooit terug beter, of is dat ijdele hoop? Gelukkig is er wel nog genoeg werkgelegenheid. Trouwens, vooral dat woord ‘ijdel’ intrigeert me, omdat het zo dubbelzinnig is: enerzijds is het een synoniem voor nutteloos, zinloos en vergeefs, anderzijds betekent het ook hautain, snobistisch en verwaand. In zeldzame gevallen vinden beide betekenissen elkaar op de arbeidsmarkt.

‘Wiet’ kleine niet eert, is ‘t grote niet weerd, vindt de Amerikaanse in het geld zwemmende en voortdurend blowende artiest Snoop Dogg. Cannabis kan na bisnummers, maar eigenlijk altijd en overal. Dat is het motto van de immer provocerende rapper, die uitblinkt in gewelddadige en vrouwonvriendelijke teksten. Het zelfstandig prepareren van zijn circa tachtig (!) dagelijkse pretsigaretjes is hem te tijdrovend. Om die reden nam hij een persoonlijke jointroller in dienst. Snoop Dogg, die als kind al vaak in aanraking kwam met de politie vanwege zijn druggebruik, betaalt zijn werkkracht naar eigen zeggen een habbekrats. Uit goede bron vernam ik dat het gaat om een jaarloon van meer dan 50.000 dollar en een hoop extra-illegale voordelen zoals gratis wiet, compensatie voor alle gemaakte kosten en nog een hoop ‘shit’, maar wat mijn goede bron daarmee bedoelt, laat ik in het midden. Voorts gaf hij ook nog aan dat zijn wietwerknemer pas een loonsverhoging had gekregen vanwege de inflatie.

Niet-alledaagse, nutteloze en dus ijdele jobs ten dienste van welvarende en ijdele mensen … Ze zijn van alle tijden. Een slordige vijfendertig eeuwen geleden leefde de Egyptische farao Toetanchamon. Hij heeft zijn beroemdheid vooral te danken aan het feit dat zijn graf vrijwel ongeschonden bleek te zijn. Daardoor is er relatief veel over hem geweten, vooral dankzij historici, die waarschijnlijk nog geloofwaardiger zijn dan mijn eigen betrouwbare bronnen. De Egyptische farao had een botziekte en liep met een stok. Er zat een centimeter verschil tussen de lengte van zijn benen en hij had een scheve ruggengraat en een klompvoet. Bovendien miste hij een teen aan zijn andere voet. Al deze kwalen waren waarschijnlijk het gevolg van de vele inteelt die aan hem vooraf is gegaan. Toetanchamon stierf op negentienjarige leeftijd en was amper negen jaar toen hij zijn vader als farao opvolgde. Een snotneus dus. Dit alles heb ik niet onthouden uit mijn schoolse geschiedenislessen, maar daarnet netjes geresearcht op het internet. Daarbij botste ik (zonder dat ik daarbij zelf een botziekte opliep) op een bijzonder interessant weetje: Toetanchamon zou iemand in dienst hebben gehad die professioneel in zijn neus peuterde. Niet in de eigen neus welteverstaan, maar in die van de farao. Naar verluidt bestond het loonpakket voor deze vermoedelijk meest waardeloze baan aller tijden uit drie stuks vee, kost en inwoning. Een habbekrats, zou Snoop Dogg zeggen, zeker om vrij te kunnen snuiven.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 251
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Helene Noordeloos: Balans in Structuur (chaos perfectie)

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.