Ingrid Bruggink

Een glas whisky

© Ingrid Bruggink op 12.04.2022.


Gisteren al had ik een vreemd gevoel. Ik kon het niet plaatsen. Het overkwam me. Een gevoel van alleen zijn, isolatie. Het gevoel kwam sterk binnen en het bracht me ertoe eens goed na te denken over mijn contacten met de buitenwereld, mijn vrienden, mijn familie, collega's. Oftewel, iedereen die een rol speelt in mijn leventje. Het besef kwam hard aan.

Ik sta alleen.

Toen ik begon met dit op papier te zetten startte ik met een bak koffie. Nu zit ik echter om twee uur s’-middags aan een eerste glas goedkope whisky. Want…
Voor wie moet ik het laten.

Ik besef dat ik hier een erg eenzaam beeld schep. Een impressie geef van iemand die niemand in haar leven heeft die iets om haar geeft. Een leven in isolement. Zonder vrienden, familie, kennissen of zou collega’s. Maar dat klopt niet. Ik heb wel die mensen in mijn leven. Ik weet dat ik mensen kwets als ik dit ooit naar buiten zou brengen. Ik heb vrienden. Ik heb familie. Ik heb collega’s. En ja, ze geven om me. Als ik ook maar een van hun zou bellen en zou uitleggen hoe ik me voel zouden ze geschokt, verbaasd en waarschijnlijk gekwetst reageren. En terecht.

Ik denk dat ik een uitleg schuldig ben aan dit bovenstaande schrijven.
Gewoon om een idee te geven van wie ik ben en waarom ik dit schrijf.
Het schrijven is iets wat ik al jaren doe. Ik kan me de tijd niet voorstellen dat ik nog niet kon schrijven. Mijn gevoel en emoties werden altijd al in woorden en zinnen op papier gezet sinds ik schrijf. Voor die tijd vertelde ik mijn verhalen aan knuffels, mijn konijn, mijn hond. Het is voor mij een noodzakelijk iets om mijn constant verwarring zaaiende brein enigszins onder controle te houden. Om te kunnen relativeren en om mijn emoties een plaats te kunnen geven. Ik schrijf niet omdat ik dat wil. Ik schrijf omdat ik moet. Ik schrijf emoties, bestaande en verzonnen. Ik schrijf fictie en non-fictie. Angst, depressie, vreugde, liefde, goed en kwaad. Wat mijn brein bedenkt komt op papier. Soms is het de moeite van het lezen waard maar vaak zijn het krabbels die de moeite van het overlezen nog niet waard zijn. Maar goed. Nu je weet waarom ik dit dus op papier zet zal ik ook een uitleg geven over het gevoel van isolatie waar ik tenslotte mee begon.
Met mijn bijna 53 jaar heb ik al waarschijnlijk het grootste deel van mijn leven achter me. Ik ben single sinds een aantal jaren. Ik heb een paar; vergeef me voor mijn woorden, buitengewoon geweldige kinderen, waar ik mijn leven voor zou geven. En dit is serieus bedoelt. Dit zijn niet zomaar een paar woorden. Ik heb vrienden die ik al het grootste deel van mijn leven ken en heb in de laatste jaren nieuwe vrienden gemaakt. Ik maak gemakkelijk contact met mensen. Ben behoorlijk sociaal aangelegd en geef om al die mensen. Echter…

Ik hoor nergens thuis. Ik hoor nergens echt bij. Ik leef mijn leventje en zij leven dat van hun. Ik heb me nooit geroepen gevoeld om bij elk feestje, verjaardag, evenement me te mixen onder de vrienden van mijn vrienden. Het contact met mijn vrienden vind ik belangrijk. De vrienden van mijn vrienden niet. Ik ben ook niet belangrijk voor hun. Ik kom en vertrek alleen. Ga dus ook niet mee in de gezelligheid van de menigte. Maak geen vrienden in de vriendengroep van mijn vrienden. Waarom niet? Gewoon, ik heb niet veel behoefte aan veel mensen en oppervlakkige contacten.

 

In mijn relaties met mensen wil ik diepgang. Daarin ben ik best expliciet. Het; hoi hoe gaat het?, moet een gemeende zin zijn en niet een waarop het antwoord een; ja goed, is zonder dat de ander daadwerkelijk het antwoord hoort.

Dat is wat mij misschien anders maakt dan anderen. Als ik iemand als een vriend beschouw is dat in voor- en tegenspoed. Sta ik klaar voor die persoon om samen te lachen maar ook om te huilen. Voor minder ga ik niet. Kan ik niet. Ik heb deze contacten in het verleden wel gehad maar ook weer verbroken. Voor mij hebben ze geen toegevoegde waarde.
Ik ben nu eenmaal wie ik ben. Kan en wil me niet veranderen. Maar ik besef wel dat ik mijn leven op deze manier wel eens in eenzaamheid kan gaan afsluiten.
Dat besef.

Dat maakte dat ik dat ene glas whisky er vandaag maar eens bij pakte.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
11-05-2023

Hits: 791

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    12.04.22
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Je hebt je gevoelens mooi verwoord. Proost!
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in CURSIEFJE

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.