Sylvia Schalken

Echte liefde!

© Sylvia Schalken op 25.06.2021.

"Dat is nog eens echte liefde”, zegt de vriend vertederd. Het is nog vroeg in de ochtend. Na een paar uur vogelen in de rietkragen van de Biesbosch komen we weer terug bij de auto. Een ouder echtpaar komt ons tegemoet. Zij met stevige wandelschoenen en rollator. Hij met zonneklep en wandelstok. De sokken hoog opgetrokken over de nog witte benen en de mouwen stijf dichtgeknoopt. Beslist geen overbodige luxe, want zo ’s morgens vroeg stikt het hier van de muggen en ze steken venijnig kan ik je vertellen.
 
“Gaan jullie ook vogels kijken?”, vraag ik het echtpaar als we elkaar passeren. Meteen blijven ze allebei stilstaan. “Heb je iets moois gezien?”, vraagt de oude dame. En ik vertel haar over de vele rietzangers, de groenling, de zwartkopmeeuw, de kleine en de grote zilverreiger, over de kuifeend en de bergeend en al die andere eenden die ik (nog) niet ken en natuurlijk over de bever én de visarend die hier al veelvuldig gespot zijn.
 
“Wij komen hier al van jongs af aan”, zegt de oude heer. “Mijn vrouw heeft mij de liefde voor het vogels spotten bijgebracht en de schoonheid van de Biesbosch op het vroege uur laten zien. Dus zo lang het nog gaat, komen we hier elke zomer terug. Al moeten we kruipen”, voegt hij er heldhaftig aan toe. En langzaam schuifelt het lieve echtpaar verder over het smalle pad op zoek naar al het moois dat hier komt overzomeren.
 
Wat is dat toch mooi: die zorgzaamheid waarin mens en dier elkaars gelijken zijn. Want net zag ik nog een moedereend met een hele sliert kleintjes achter zich aan zwemmen en ook de zwanen houden hun donzige kuikens nauwlettend in de gaten. De kievit maakte zojuist nog met veel lawaai een duikvlucht om ons te verjagen toen we in de buurt van haar nest kwamen. En ook de Schotse Hooglanders staan in de zorgzame stand. Blijf uit de buurt van een kalfje, want voor je het weet, neemt moeder je op de horens.
 
“Kom”, zegt de vriend. “ik ga een ontbijtje voor je maken met een lekker kopje koffie. Al dat vogelen heeft je vast hongerig gemaakt.” En ook in deze opmerking schuilt zo veel zorgzaamheid en liefde dat mijn dag niet meer stuk kan. Echte liefde!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  29.06.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Fijn verhaal. En ja, van vogelen krijgen sommigen honger...
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  28.06.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi warm verhaal, liefdevol geschreven, boodschap goed overgebracht ;)
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 441
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jen Minkman: De jongen uit het woud

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.