SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Echte liefde!

Publicatie: | Sylvia Schalken
"Dat is nog eens echte liefde”, zegt de vriend vertederd. Het is nog vroeg in de ochtend. Na een paar uur vogelen in de rietkragen van de Biesbosch komen we weer terug bij de auto. Een ouder echtpaar komt ons tegemoet. Zij met stevige wandelschoenen en rollator. Hij met zonneklep en wandelstok. De sokken hoog opgetrokken over de nog witte benen en de mouwen stijf dichtgeknoopt. Beslist geen overbodige luxe, want zo ’s morgens vroeg stikt het hier van de muggen en ze steken venijnig kan ik je vertellen.
 
“Gaan jullie ook vogels kijken?”, vraag ik het echtpaar als we elkaar passeren. Meteen blijven ze allebei stilstaan. “Heb je iets moois gezien?”, vraagt de oude dame. En ik vertel haar over de vele rietzangers, de groenling, de zwartkopmeeuw, de kleine en de grote zilverreiger, over de kuifeend en de bergeend en al die andere eenden die ik (nog) niet ken en natuurlijk over de bever én de visarend die hier al veelvuldig gespot zijn.
 
“Wij komen hier al van jongs af aan”, zegt de oude heer. “Mijn vrouw heeft mij de liefde voor het vogels spotten bijgebracht en de schoonheid van de Biesbosch op het vroege uur laten zien. Dus zo lang het nog gaat, komen we hier elke zomer terug. Al moeten we kruipen”, voegt hij er heldhaftig aan toe. En langzaam schuifelt het lieve echtpaar verder over het smalle pad op zoek naar al het moois dat hier komt overzomeren.
 
Wat is dat toch mooi: die zorgzaamheid waarin mens en dier elkaars gelijken zijn. Want net zag ik nog een moedereend met een hele sliert kleintjes achter zich aan zwemmen en ook de zwanen houden hun donzige kuikens nauwlettend in de gaten. De kievit maakte zojuist nog met veel lawaai een duikvlucht om ons te verjagen toen we in de buurt van haar nest kwamen. En ook de Schotse Hooglanders staan in de zorgzame stand. Blijf uit de buurt van een kalfje, want voor je het weet, neemt moeder je op de horens.
 
“Kom”, zegt de vriend. “ik ga een ontbijtje voor je maken met een lekker kopje koffie. Al dat vogelen heeft je vast hongerig gemaakt.” En ook in deze opmerking schuilt zo veel zorgzaamheid en liefde dat mijn dag niet meer stuk kan. Echte liefde!

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
29.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Fijn verhaal. En ja, van vogelen krijgen sommigen honger...
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
28.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi warm verhaal, liefdevol geschreven, boodschap goed overgebracht ;)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
28.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een mooie ontmoeting! En weer zoveel natuurkennis te genieten.
Maar toch even: Vlaamse lezers zullen je tekst allicht ietwat anders lezen, hoewel ze ook snel zullen door hebben dat hier een taalverschil speelt tussen Vlaanderen en Nederland: 'vogelen' is in het Zuiden slang voor sexen. 'Vogels spotten' zou hier duidelijker zijn.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Sylvia Schalken 28.06.21
    Hoe terecht is jouw opmerking. Want soms ben ik ook in verwarring in een tekst en dan kom ik er achter dat het een klein nuanceverschil is tussen België en Nederland. 'Vogelen' is bij ons dus een heel normaal begrip van het braaf vogels kijken en bij jullie is het dus straattaal voor 'de liefde bedrijven'. Dat verschil in taalduiding vind ik zo machtig mooi.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.