Voor schrijvers, door schrijvers
519 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

200 Hits

Publicatie op:
DRIES RIOOLVINK

Er is weer eens een braderie in mijn dorp. Behoorlijk uitgekleed door Corona, maar toch. Er treden ook nog enkele artiesten op. Gelukkig is het nog mooi weer ondanks dat het november is.

Braderie dus. Daar moet je je niet teveel bij voorstellen. Op elke straathoek iemand met een fluit en twee trommels neerzetten en dat dan muziek noemen, gaat wel heel erg ver.

Wat ik vooral mis op deze dag, zijn de niet uit te roeien Peruanen met kramen vol Mart Smeets-truien in de verkoop. Kan ik nog hebben. Maar dat ze dan weer op die kutfluiten liedjes van de Beatles gaan dwarsblazen, mis ik een stuk minder, moet ik zeggen. Daar moet ik eerlijk in zijn.

Vorig jaar was het een stuk beter geregeld. Toen alles nog mocht en er echte artiesten kwamen optreden. Nou ja, echt… Dries Roelvink kwam toen. Wie kent hem niet. Bij ons kennen we hem uitsluitend als Dries Rioolvink, maar dit terzijde. Op het marktplein was daarom een podium gebouwd waarop Dries, bij uitzondering niet gehuld in een pimpelgele zwembroek, in een ruit stond opgesteld met achter hem nog wat andere vage muzikanten.

Abominabel goed.

Dries’ stem klonk als een strontverkouden dorpspastoor die net een wip met de vrouw van de koster achter de rug had.

Er stonden nog aardig wat mensen naar zijn optreden te kijken. Opvallend veel mannen. Maar dat is logisch want hun vrouwen hebben niks met Rioolvinken zonder gele zwembroeken aan hun reet, dus die waren op de braderie koopjes aan het jagen.

Ik bedoel maar; je kon toen hete legpuzzels uit de magazijnen van Christine La Fuck scoren, die tiendehands in elke braderie-kraam van een stuk of twintig lokale ouwe rukkers van boven de zeventig voor een euro klaarlagen.
Dan ga je als vrouw  niet naar een verkouden dorpspastoor zonder gele zwembroek met een verkeerd gestemde mandoline staan luisteren.

Plotseling, midden in een nummer van Dries’ nieuwste CD “Greatest hit van Dries” begon iedereen enthousiast te klappen. Dries boog zijn nek zoals een struisvogel wel eens doet vlak voor hij besprongen wordt door een krols nijlpaard. Hij leek zelf het meest verbaasd over al dat enthousiasme.

En terecht, want het applaus gold niet hem, maar de plaatselijke schillenboer die met zijn dronken kop, met schillenkar en al, de plomp inreed.

Zoveel amusement op één dag hebben wij sinds het ritueel ophangen van een behekst stuk drijfhout in de veertiende eeuw niet meer mogen meemaken in onze metropool.

In de verte zie ik een Mart Smeets-trui en een huilende blokfluit naderbij sluipen.

Tijd voor een drankgelag


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "DRIES RIOOLVINK"

11.11.20
Feedback:
Erg leuk deze!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig