Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 211
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Doe mij maar 6 raketten en 1 satelliet

| Vera Bijma

Er zit een briefje in de boekentas van mijn zesjarige zoon. Spannend! Wat zal het deze keer weer zijn? Een nieuwe luizeninvasie? Moeten we nog eens met zaklamp, loep, crèmespoeling en luizenkam op zoek naar kleine onderkruipertjes? Of mogen we weer op speurtocht in de kledingkast naar de meest onmogelijke outfits voor onze kids omdat er foto’s voor de verjaardagskalender worden gemaakt? Denk: ski-outfit in de zomer en fluokleuren in de winter.

Maar nee, niets van dat alles. De stagelopende meester vraagt ons om afval mee te geven. Gaan ze lekker recyclen tot speelgoed. Nou, dat hoef je sommige ouders geen twee keer te vragen. Ik zie klasgenoten de poort binnengaan met zakken vol afval. Zijn we daar maar mooi weer van af, zal menig mama of papa gedacht hebben. Ik geef overigens ruiterlijk toe dat ik al even enthousiast was toen ik het briefje las. Jammer dat ik onlangs die onhandig grote plastic verpakkingen al had weggedaan. Gemiste kans!

Zoonlief vertrok met een bescheiden emmertje met daarin een allegaartje van door hem van straat geraapte prullen. Mijn zoon is namelijk een professionele straatjutter: hij raapt altijd de gekste dingen op. Ach, nu kwamen die elastiekjes, kroonkurken, springveren en nog wat onbestemde frummeltjes toch nog van pas. Opgeruimd staat netjes.

Als ik ’s middags met de fiets aan de schoolpoort sta, komt zoonlief met een big smile naar me toegelopen. Met in zijn handen een … Tja, een wat eigenlijk? Het blijkt een raket te zijn. Yep, gemaakt van afval.
Maar ach, hij is er happy mee en – voor zolang het gevaarte nog heel blijft – heeft hij toch maar mooi meegeholpen aan het verminderen van de afvalberg.

Terwijl ik trots de zelfgefabriceerde raket sta te bewonderen, deelt hij me opgetogen mee dat hij nóg zes raketten en een satelliet heeft gemaakt. Hij zal er elke dag eentje mee naar huis nemen.
Euh, meester?!

    

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 155

3.85

(De gemiddelde waardering is 3.8 door 5 stem(-men)

Reacties   

# RE: Doe mij maar 6 raketten en 1 satellietEvelien Deblock 10-12-2019 15:19
Haha, leuk!
# DankVera Bijma 10-12-2019 21:36
Dank je wel! :-)
# Drie complimentjesGuido Aerts 09-12-2019 17:02
op een rij. Ik voeg er het mijne bij.
# Dank!Vera Bijma 09-12-2019 18:06
Sinterklaas is weer voorbij, dus Hans en Guido, jullie mogen stoppen met de rijmelarij. (Of doe maar gewoon lekker verder, best leuk! :lol:)
# RE: Doe mij maar 6 raketten en 1 satellietDorine Van der Marel 09-12-2019 14:20
Ha ha, van de regen in de drup, wel met een creatieve meerwaarde ... Leuk geschreven.
# ThanksVera Bijma 09-12-2019 14:46
Dank je, Dorine!
# Jij hebt een boontje voor je zoontje hé?Hans Van Battel 09-12-2019 14:00
:-)
# Klopt!Vera Bijma 09-12-2019 14:47
Inderdaad, Hans. Hij is mijn allergrootste inspiratiebron. :lol:
# RE: Doe mij maar 6 raketten en 1 satellietLieven Vandekerckhove 09-12-2019 13:55
Een mooi verhaal, dat ook mooi verwoord werd.
# Merci!Vera Bijma 09-12-2019 14:48
Bedankt, Lieven!

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Cursiefje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

©ZinderZinnen

Geschreven door Robert Beernink. Geplaatst in Column.
Na een korte wandeling door de binnenstedelijke hittegolf glip ik de boekhandel binnen. Inkoper Erik staat bij de deur en geeft me een hand. Over zijn schouder zie ik vanui...
Actuele Top 3 van deze rubriek

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove

Eerst even de wereld redden

23, apr, 2020 Vera Bijma
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!