SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Definities

Publicatie: | Samuel van den Brink

Taal is constant in ontwikkeling.
Niet alles is even makkelijk bij te houden. 
Daarom vandaag dit handige overzicht van een aantal nieuwe woorden.

Tafelvoetbal
Spel waarbij twee teams van elf spelers met behulp van hun voeten moeten proberen een tafel te verplaatsen richting een bal, die op de midden van het veld ligt. Na korfbal is het de tweede sport waarin mannen en vrouwen gezamenlijk in een team kunnen spelen. Had dat in eerste instantie vooral te maken met het beperkte aantal beoefenaars van deze sport, is sinds het ontstaan van tafelvoetbaldatingapps de populariteit in korte tijd enorm toegenomen. Er zijn zelfs TinderTafelVoetbalTeams die op regionaal niveau tegen elkaar uitkomen. 

Droomvlucht:
Succesvolle reclame campagne van het merk Van Lucht, waarmee ze hun huismerk Dr. Oom aan de man proberen te brengen, als goedkopere tegenhanger van het immens populaire Dr. Oetker. De campagne is bedacht door een stotterende marketingmedewerker die tijdens de presentatie van pure spanning niet stotterde bij het uitspreken van Dr. Oom van Van Lucht maar het wel zo binnensmonds deed dat het voor de aanwezigen klonk als Droomvlucht, een naam die onbedoeld beter bekte dan Dr. Oom van Van Lucht. De marketingmedewerker heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om gelijk een salarisverhoging te vragen maar is halverwege de zin gestopt omdat hij het zelf ook te lang vond duren.

Prostaatuee
Een dokter, gespecialiseerd in prostaatonderzoek.

Zwemvest:
Kledingstuk wat de fysieke activiteit, noodzakelijk om zich in het water te kunnen voortbewegen, overneemt van de drager, vergelijkbaar met de elektrische fiets op het land. In de luchtvaart heeft men hiervoor de automatische piloot. De drenkelingen industrie is echter nog niet zo uniform dat er heldere, internationaal geldende afspraken zijn over wat een zwemvest precies moet kunnen.

Verkiezing:
1 : Het wisselen van melkkiezen voor volwassen kiezen
2 : Het vervangen van de volwassen kiezen door een kunstgebit of implantaten.

Luchtalarm:
Constatering dat lucht niet rijk is.

Binnenband:
Muziekgroep die niet in de open lucht optreedt. Oorzaak hiervan is meestal dat de bandleden de muziek niet kunnen onthouden en niet willen dat de bladmuziek wegwaait. 

Buitenband:
1 : Rubber dat je ergens omheen spant zodat waar je het omheen spant voorzien is van rubber.
2 : Fase in een vriendschap waarin je iemand nog niet goed genoeg kent. Wordt gevolgd door 'innige' band, wat twee woorden zijn en zich daarmee onderscheid van haarband, leiband, tulband, stoepbrand en drukverband, die niet los van elkaar gezien kunnen worden zonder daarmee de betekenis te veranderen.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
22.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuke taalvondsten! Over sommige moest ik even nadenken...
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.