Annemarie Steenbergen

De ziektes van Lau

© Annemarie Steenbergen op 11.12.2020.

(Pas op: dit verhaal bevat grof taalgebruik)

Elk jaar denk ik minstens één keer aan Lau. Je weet wel: van Tiny & Lau. Godverdomme, wat kon die man lekker vloeken. Ik snap het volkomen. Ik ben net zo. De boom optuigen. Jezus, wat een tyfusklus. Wie heeft dat bedacht. Vijf keer de trap op en af om op zolder ergens in de spelonken van twintig jaar aan teringbende, de dozen kerstspullen tevoorschijn te halen. Ik heb het al gehad als de laatste doos beneden staat.  
Na de eerste pauze de boom uit z’n net geknipt. Er vallen al zoveel naalden uit dat ik bang ben dat hij geen naald meer heeft als ie eenmaal staat. En dat noemt zich Nordmann. Klereding, dat is het. 
Afijn, nu krijgen we het ergste: dat pestpokkending moet op z’n steun. Je weet wel, met drie van die schroeven. Ik krijs tegen m’n zoon dat ie die rotboom recht moet houden. Ja, ik ben echt de gezelligste bij ons thuis op zo’n moment. Ondertussen zit ik zelf met m’n hoofd onder die pleurisstruik die schroeven vast te draaien, met één tak in mijn neus en een andere in mijn oog. Ik snap nu waar het woord ‘takkewijf’ vandaan komt. Tegen de tijd dat de schroeven tegen die pokkenstam drukken, staan de blaren al op mn vingers. Maar godbetert, hij staat en warempel nog recht ook.

Eerst even weer koffie. Zo, nu krijgen we de tweede rolberoerte: de verlichting. Dé allergie van Lau want die krengen zitten altijd in elkaar. Zo ook bij ons. Geen idee waar die plastic insteekdingen voor dienen, want eenmaal uit de verlichtingsdoos krijg je ze er nooit meer in. Althans, hier thuis niet. 
Dus bij ons zitten ze in een plastic tas. Eerste lampjes: werken niet. Krijg nou de griep. Van de tas rechtstreeks naar de kliko. De tweede lichting lampjes doet het gelukkig wel. Maar wel totaal in de knoop. Pokkenzooi. Na een klein kwartier puzzelen en God aanbiddend om ze uit elkaar te halen, klaar om ze om die huilstruik heen te draaien. 
Na de derde koffiepauze heb ik eigenlijk geen zin meer want ik weet: dan volgt er nog een robbertje met een paar guirlandes. Dat zijn pas koleredingen joh! Niet te geloven. Als je de ene kant vast hebt gemaakt en met de andere kant bezig bent, juist. Dan laat de eerste kant weer los. Godverdegodver.

Na ruim twee uur aan frustraties, plof ik vermoeid op de bank. Ik vermoed dat er volgend jaar een nieuw scheldwoord met een ziekte erbij is gekomen. Ik kijk de kamer in. Wat ziet het er godverdomme feestelijk uit. Toch wel gezellig, die vervloekte kersemus.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  13.12.20
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  O.M.G., missie geslaagd! Zie het helemaal voor me :) :) !
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  11.12.20
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Annemarie, wat heerlijk, ook al zullen sommigen je dit niet in dank afnemen. Ik geniet ervan: zo herkenbaar. Klasse!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Annemarie Steenbergen 12.12.20
   Fijn dat je ervan genoten hebt Han! En ik snap dat niet iedereen het gescheld waardeert, vandaar de vooraankondiging. Maar jij in ieder geval bedankt voor de waardering!
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 624
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

OEE voor operators en managers - Bert Teeuwen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.