SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De ziektes van Lau

Publicatie: | Annemarie Steenbergen

(Pas op: dit verhaal bevat grof taalgebruik)

Elk jaar denk ik minstens één keer aan Lau. Je weet wel: van Tiny & Lau. Godverdomme, wat kon die man lekker vloeken. Ik snap het volkomen. Ik ben net zo. De boom optuigen. Jezus, wat een tyfusklus. Wie heeft dat bedacht. Vijf keer de trap op en af om op zolder ergens in de spelonken van twintig jaar aan teringbende, de dozen kerstspullen tevoorschijn te halen. Ik heb het al gehad als de laatste doos beneden staat.  
Na de eerste pauze de boom uit z’n net geknipt. Er vallen al zoveel naalden uit dat ik bang ben dat hij geen naald meer heeft als ie eenmaal staat. En dat noemt zich Nordmann. Klereding, dat is het. 
Afijn, nu krijgen we het ergste: dat pestpokkending moet op z’n steun. Je weet wel, met drie van die schroeven. Ik krijs tegen m’n zoon dat ie die rotboom recht moet houden. Ja, ik ben echt de gezelligste bij ons thuis op zo’n moment. Ondertussen zit ik zelf met m’n hoofd onder die pleurisstruik die schroeven vast te draaien, met één tak in mijn neus en een andere in mijn oog. Ik snap nu waar het woord ‘takkewijf’ vandaan komt. Tegen de tijd dat de schroeven tegen die pokkenstam drukken, staan de blaren al op mn vingers. Maar godbetert, hij staat en warempel nog recht ook.

Eerst even weer koffie. Zo, nu krijgen we de tweede rolberoerte: de verlichting. Dé allergie van Lau want die krengen zitten altijd in elkaar. Zo ook bij ons. Geen idee waar die plastic insteekdingen voor dienen, want eenmaal uit de verlichtingsdoos krijg je ze er nooit meer in. Althans, hier thuis niet. 
Dus bij ons zitten ze in een plastic tas. Eerste lampjes: werken niet. Krijg nou de griep. Van de tas rechtstreeks naar de kliko. De tweede lichting lampjes doet het gelukkig wel. Maar wel totaal in de knoop. Pokkenzooi. Na een klein kwartier puzzelen en God aanbiddend om ze uit elkaar te halen, klaar om ze om die huilstruik heen te draaien. 
Na de derde koffiepauze heb ik eigenlijk geen zin meer want ik weet: dan volgt er nog een robbertje met een paar guirlandes. Dat zijn pas koleredingen joh! Niet te geloven. Als je de ene kant vast hebt gemaakt en met de andere kant bezig bent, juist. Dan laat de eerste kant weer los. Godverdegodver.

Na ruim twee uur aan frustraties, plof ik vermoeid op de bank. Ik vermoed dat er volgend jaar een nieuw scheldwoord met een ziekte erbij is gekomen. Ik kijk de kamer in. Wat ziet het er godverdomme feestelijk uit. Toch wel gezellig, die vervloekte kersemus.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
16.12.20
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
13.12.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
O.M.G., missie geslaagd! Zie het helemaal voor me :) :) !
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
11.12.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Annemarie, wat heerlijk, ook al zullen sommigen je dit niet in dank afnemen. Ik geniet ervan: zo herkenbaar. Klasse!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Annemarie Steenbergen 12.12.20
    Fijn dat je ervan genoten hebt Han! En ik snap dat niet iedereen het gescheld waardeert, vandaar de vooraankondiging. Maar jij in ieder geval bedankt voor de waardering!
11.12.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heerlijk verhaal om te lezen met een hoop humor.
Ik heb ervan genoten Annemarie :)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.