Sylvia Schalken

De piraat

© Sylvia Schalken op 06.01.2023.

De uit Friesland afkomstige Jelle was amper 16 jaar toen hij voor het eerst meeging op de grote vaart. Een magere, lange slungel die, door het zware werk op de boot, al snel uitgroeide tot een gespierde, bonkige kerel. Een ruige kerel ook: grof in de mond en voor niemand bang. “Ik was een echte ‘piraat op zee'”, zo vertelde Jelle mij vaak. En vol trots stroopte hij dan zijn mouwen op of knoopte hij zijn overhemd los om zijn tatoeages en littekens te laten zien.

Maar een ‘zeepiraat’ is Jelle al lang niet meer. Zeker niet nu hij driehoog achter in een zorgcentrum woont; al wil Jelle dat laatste niet gezegd hebben. “Zorg is voor oude, hulpeloze mensen en ik ben een vrij man”, beweerde hij nog altijd stoer. En weg was Jelle dan weer op zijn scootmobiel die door zijn broer behoorlijk was opgevoerd. Als een heuse wegpiraat scheurde hij door de smalle straatjes van de drukke stad. En ja… dat ging wel eens fout.

Zo ontdekte ik dat Jelle met regelmaat door de politie werd thuisgebracht en dat de scootmobiel dan weer enige tijd in reparatie ging. “Och een mankementje”, zei Jelle nonchalant als ik vroeg wat er gaande was. Maar op een dag werd ik er door een norse politieman bij geroepen toen Jelle weer eens thuis werd gebracht. “Kon ik als manager van deze locatie deze uiterst gevaarlijke brokkenpiloot niet beter onder controle houden?”, baste de politieman. “Wat geeft u de indruk dat ik daartoe in staat ben?”, diende ik hem van repliek. “Meneer is een vrij man en ik heb geen zeggenschap over zijn doen en laten. Wat zou u doen als meneer niet hier zou wonen?” “Het voertuig in beslag nemen en een jaar rijontzegging aanvragen bij de rechter”, liet de agent mij nog altijd boos weten. “Nou dan weet u wat u te doen hebt!”, besloot ik het gesprek.

En kort nadien was Jelle zijn scootmobiel kwijt en kon hij zich alleen nog met zijn rollator door het huis bewegen. Ik zag de oude baas met de dag somberder worden. En dus vroeg ik hem op een dag: “Jelle wat kan je weer blij en gelukkig maken?” Verdrietig keek Jelle mij aan: “Lange tijd was ik een zeepiraat,” zei hij, “en toen werd ik een wegpiraat. Was ook best leuk. Maar nu ben ik een zielig, oud mannetje dat wegkwijnt in een zorgcentrum.” Maar met dit zelfbeklag wilde ik geen genoegen nemen en dus vroeg ik hem nog een keer: “Jelle, waar zou je weer blij van kunnen worden?” Lange tijd dacht Jelle na en ik wachtte geduldig. Tot hij opeens riep: “Natuurlijk: van piratenmuziek! Maar alleen als het heel hard gaat.” En toen was het mijn beurt om even stil te vallen en was het Jelle die wachtte. Maar na goed nadenken, kwam er een plan. “Wat dacht je er van als wij – hier in het zorgcentrum – één keer per maand een piratenavond gaan organiseren? Ik weet zeker dat er meer mensen zijn die dat leuk vinden.” Vol ongeloof keek Jelle mij aan, maar toen begon zijn hele gezicht te stralen.

Na een goedbezochte eerste avond heb ik Jelle maar meteen ‘aangenomen’ als vaste dj van dit maandelijks piratenfestijn. Met succes want het aantal deelnemers groeit nog elke keer. En Jelle… die doet weer waar hij blij van wordt, maar nu zonder ongelukken. Jelle is weer een piraat, want dat ben je nou eenmaal in hart en nieren.

Deze situatie speelt zich af in een zorgcentrum voor mensen met dementie waar ik op dat moment leidinggevende ben.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 28 dagen geleden
   och Jelle toch ... ik hoop dat hij nog vele piratenavonden mag dj-en.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 81
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Johan Vankeirsbilck: Menszijn

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.