SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De krant

Publicatie: | Sylvia Schalken

Afgelopen zaterdag was het zo ver: Voor de laatste, écht de allerlaatste keer viel de krant om 6.00 uur op mijn deurmat. Zo’n 40 jaar hoorde ik 6 dagen per week rond de klok van zes rappe voetstappen op mijn oprit; gevolgd door de welbekende plof op de mat.

Soms waren de stappen lichtvoetig. Dan fantaseerde ik dat mijn krantenbezorger een jonge meid was die straks gewoon naar school zou gaan. Een andere keer slofte de voetzolen hoorbaar. Dan dacht ik aan een puber die maar al te graag wat zakgeld bij wilde verdienen, maar iedere ochtend met veel chagrijn uit zijn bed rolde. Dan weer was de tred stevig en zwaar. Misschien een volwassen man; werkeloos geworden van zijn reguliere baan en genoodzaakt om elke klusje aan te pakken. Soms was de gang een beetje moeizaam. Wel snel, altijd snel, maar toch… de moeite waarmee de stap werd ingezet, gaf mij de indruk dat mijn trouwe krantenbezorger een man op leeftijd was.

Het laatste jaar fungeerde mijn krantenbezorger meteen ook als mijn dagelijkse wekker. Want drukpratend kwam een vrouw van rond de veertig in de vroege ochtend mijn oprit opgestoven om al even luidkwebbelend mijn krant in de brievenbus te mikken en zonder ook maar één kleine pauze rebbelend weer in de wachtende auto met draaiende motor te stappen. Op weg naar het volgende adres. Vast niet in de buurt, want het aantal abonnees loopt al jaren terug. In mijn buurt was ik zo’n beetje de laatste die de krant nog dagelijks in de bus kreeg. Tot afgelopen zaterdag dan.

Tegenwoordig mag ik iets later opstaan dan 6.00 uur. Dat ik dus ’s morgens niet meer in alle vroegte door de krantenbezorger gewekt word, is een hele prettige bijkomstigheid. Maar de papieren krant ga ik als icoon van het dagelijks nieuws zeker missen. Voortaan lees ik mijn krantje digitaal. Best prettig eigenlijk; al kijk ik met een gevoel van lichte weemoed naar alle vertrouwde dingen die langzaamaan verdwijnen.

Maar ja zoals de filosofische gedachte ‘Phanta Rei‘ al aangeeft: alles stroomt. Dus niets blijft.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
15.11.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Weer een heel goed cursiefje, Sylvia.
Een schoonheidsfoutje: ik word gewekt ipv wordt.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Sylvia Schalken 17.11.21
    Dank je wel Lieven. Wat is dat toch gek dat je dit soort foutjes over het hoofd ziet ondanks het nauwkeurig nalezen.
    • lieven vandekerckhove 17.11.21
      Ik denk dat je die fouten sneller zal zien als je je tekst even laat rusten, een dag bijvoorbeeld niet bekijkt, vooraleer je die gaat nalezen.
14.11.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Herkenbaar. Maar inderdaad, vooruitgang is niet tegen te houden. En misschien is niet alles een echte vooruitgang, in mijn ogen dan, je moet er toch mee dealen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.11.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een herkenbaar verhaal, Sylvia. Er verdwijnt steeds meer uit de "oude' tijd. Nog even en alles, maar dan ook alles, gaat digitaal. Ik houd mijn hart vast, want wat gebeurt er, als er een lange stroomstoring?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.11.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk beschreven en herkenbaar.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.