Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

122 Hits

Publicatie op:
De jongen van de Aldi

                                                                (maandag 6 april 2020 – 2044 doden in België)

Het is kwart voor drie. Ik fiets voorbij de Aldi. Oef, niet te veel volk. Ik zet de fiets op slot en ga naar binnen. Een blonde jongen staat klaar met een busje ontsmettingsmiddel. Ik schat hem niet ouder dan drieëntwintig. Hij heeft een angstige blik in de ogen.

   ‘Ontsmettingsgel, mevrouw?’ Intussen veegt hij met een doekje de handgreep van het winkelkarretje schoon.

   ‘Gaat het, jongen?’ Mijn vraag is oprecht. Beelden van mijn eerste jobs spoelen door mijn gedachten. Stel je voor, denk ik.

   ‘Het moet wel, hè mevrouw!’ Hij klinkt moedig, maar de ondertoon ontgaat me niet.

   ‘Bang?’

   ‘Ja, mevrouw.’

    ‘Wat een job, he jongen! De ganse dag karren ontsmetten, je moet het maar doen. Respect!’

De jongen kijkt op en zijn ogen twinkelen.

   ‘Dank u, mevrouw.’

   ‘Ik moet jou bedanken. Ik ken jou niet, maar je doet het toch maar.’

Misschien is het mijn verbeelding, maar de jongen ziet er wat opgewekter uit. Voor zolang het duurt dan toch. Ik rol het karretje de winkel binnen. Een man met mondmasker verspert me de weg. Hij heeft zijn kar dwars gezet in het gangpad voor de toonbank met brood en kan blijkbaar niet beslissen wat hij zal meenemen.

   ‘Excuseer, mijnheer?’

De man kijkt op. Hij heeft een monowenkbrauw.

   ‘Wat?’

   ‘Excuseer, ik zou graag verder gaan.’ probeer ik.

   ‘Godvergodvergodver. Madame is gehaast. Awèl, ik ben ook gehaast.’

Het masker maakt vreemde sprongetjes terwijl hij de woorden uitspuwt. Zijn wenkbrauw danst van links naar rechts en blijft ergens halverwege hangen. Hij grijpt de kar met zijn gehandschoende handen en draait die bruut een kwartslag.

   ‘Denkte dat ge nu door kunt met uw dik gat?’

Ik wiel voorbij en heb tientallen antwoorden in mijn hoofd, maar ik hou me in. Soms zijn ze het niet waard, meisje, zei mijn moeder vroeger als ik weer in vuur en vlam stond wanneer iemand mij het bloed van onder de nagels haalde. Totaal negeren heeft meer effect dan op zoiets te antwoorden. Ik kijk even naar boven en bedank mijn moeder voor al haar wijsheid, terwijl ik inwendig kook van woede. Ik laad een paar zaken in de kar die ik de volgende twee dagen echt nodig heb. Ik probeer het te beperken tot het minimum. Achter mij is er plots een tumult van jewelste.

   ‘Godverdomse kutwijf!’ Het echoot een beetje tussen de rekken. Ik draai me om. Een vrouw met hoofddoek staat bijna neus aan neus met de man met het mondmasker. Gek hoe ze heel eventjes op elkaar lijken. Daar gaat de social distancing, denk ik en draai me terug om. Het gekibbel, gekijf en geroep stijgt crescendo achter mijn rug. Oef, ik ben er nog goed vanaf gekomen als ik het zo hoor. Heb ik toiletpapier nodig? Neuh, ik kom wel terug of beter nog, ik vind wel een andere winkel. Ik betaal aan de kassa. Achter mijn rug hoor ik een glazen pot sneuvelen. En nog één. Weg van hier.

Ik lever mijn kar in bij de lieve jongen en steek mijn duim op. Dat doet hij prompt ook. De buitenlucht is nog nooit zo zuiver geweest. Toch durf ik niet echt te ademen. Je weet maar nooit.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De jongen van de Aldi"

© Kristin Huyghe
24.03.21
Feedback:
Vlot geschreven zonder oppervlakkig te zijn.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
24.03.21
Feedback:
Met veel plezier gelezen.🤣
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.03.21
Feedback:
Vlot geschreven. Meer van dat. :-)
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
24.03.21
Feedback:
Een heel mooi stukje. Ach, de mens, het is een raar schepsel.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig