Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Cursiefje
Inzendingen: 414
Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

De jeugd van tegenwoordig

Tags: Cursiefje

Het is net een ekster, die zoon van mij. Hij is dol op alles wat blinkt. Als hij met een gelukzalige glimlach uit school komt, weet ik meteen hoe laat het is: dan heeft hij weer een blinkend kraaltje of glimmend haarspeldje op het schoolplein gevonden.

Laatst waren we in de Veritas. Hij was niet bij de knopen en kraaltjes weg te slaan. Zijn ogen glommen minstens even hard als de blinkende voorwerpen van zijn begeerte. Als je 6 jaar bent, lopen fantasie en werkelijkheid nog heerlijk door elkaar heen. En dus zijn het voor hem geen knopen, maar diamanten. En uiteraard wilde hij héél graag zo’n diamant. Ach, zo’n plastic juweel konden we ons nog wel veroorloven. O, wat was hij blij! Hij voelde zich de koning te rijk met zijn kostbare sieraad. Aan de kassa vroeg hij voor de zekerheid nog even of het een echte diamant was.

Vandaag is er een vriendje op bezoek. Al snel gaan de jongens met een speelgoedgeweer op jacht naar de yeti die zich in ons huis schijnt op te houden. Het arme beest krijgt de volle laag, overal liggen foampijltjes. Maar stiekem ben ik allang blij dat ík niet tot yeti ben gebombardeerd – letterlijk en figuurlijk.

Daarna is het lachen, gieren, brullen geblazen met het spel ‘Trap er niet in’. Geblinddoekt en met blote voeten proberen niet in de drollen (van bruine klei) te trappen. Hilarisch natuurlijk op die leeftijd – en stiekem ook nog op 43-jarige leeftijd, sst.

Na al die drukke grappen en grollen gaan de jongens rustig met Lego op de grond zitten spelen. Ineens hoor ik zoonlief op samenzweerderige toon tegen zijn vriendje zeggen: “Ik heb een echte diamant.” Hij haalt zijn nepdiamanten knoop uit de kast en laat hem zien.
Het vriendje kijkt er met grote ogen naar. “Waar heb je die gevonden?”
“In een grot in de nacht. Met de club,” fantaseert mijn zoon erop los.
Waarop zijn vriendje vraagt: “Mag ik ook eens mee naar de nachtclub?”

En zo zitten de twee 6-jarigen plannen te maken om samen naar ‘de nachtclub’ te gaan.
Ik had al wel eens gehoord dat de jeugd van tegenwoordig er vroeg bij is. Maar zó vroeg?!?

  

Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 295

geef een waardering voor: "De jeugd van tegenwoordig"

Geschreven door Vera Bijma . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
07.01.20
Feedback:
Heerlijke kinderfantasie!
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
06.01.20
Feedback:
Heeeeeeeeeel mooi!
A
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Vera Bijma 06.01.20
    Bedankt, Lieven. Ben blij dat te horen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !