Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

265 Hits

Publicatie op:
De hamvraag

Goeiemorgen. Hoe was je vakantie?’ Twee collega’s wisselen te midden van de verhuisdozen vakantieverhalen uit als visitekaartjes. Bep probeert ondertussen haar tig boxen bedekt met twee maanden stof en gevuld met dertig jaar aan verzamelde leerstof te proppen op één plank. Succes. Jaja. De flexplek heeft zijn plaats definitief ingenomen. Een plank per medewerker is de nieuwe norm. Ergens gaat de vaste lijn over, er wordt in en uit onze nieuwe werkruimte gelopen, een hoop gelachen en ondertussen probeer ik me door een berg emails te werken waar je u tegen zegt, in de hoop zo structuur en rust in mijn hoofd te krijgen. Collega Hilda is samen met een ict-medewerker onder een bureau tegenover me gekropen, stoeiend met kabels en stekkers in de hoop haar nieuwe laptop aan de praat te krijgen en te koppelen aan een tweede scherm . Als je niet beter wist zou je denken dat ze het ‘gezellig’ hadden samen, gezien hun gesprek:

‘Ik zal dit eerst even losmaken en dan doe ik hem erin.’

‘Wat? Hierin?’

‘Nee daar niet. Dat past niet. Die opening is te klein. Daar is deze jongen veel te groot voor, zie je wel?’

‘Volgens mij hoort ie daar wel hoor.’

‘Ja, nou ik kan het wel even laten zien als je wil. Als je dan even wat opzij..’

‘’Zo genoeg, of moet ik nog verder..?’

‘Nee, zo is genoeg. Oké. Als je dit dan nog even voor me vast wilt houden Hilda, dan zal ik ondertussen proberen of ik hem er toch hier in kan krijgen.’

‘Is goed. Jaja, hij zit bijna. Oh nee, je hebt gelijk, het past toch niet. Hij is te groot.’

‘Ja, zei ik al. Hij moet er daarzo in. Aan de achterkant. Als jij hem even van me wil aanpakken en verder wil trekken Hilda. Nog wat verder. Ja stop maar, dank je. Klein beetje draaien nu. Iets verder nog, dan kan ik hem er voorzichtig achter induwen.’

‘Tuurlijk. Oh yes. Je had gelijk. Wouw! Hij zit. Héhé. Geweldig zeg. En hij doet het ook nog meteen. Kunnen we eindelijk aan de gang.

Oh Geert, je bent een engel.’

Na tien minuten komt Hilda met een rood aangelopen hoofd en stramme knieën van onder het bureau vandaan, strijkt haar rok weer netjes, ziet mij ploeteren aan mijn laptop en vraagt lichtelijk vermoeid:

‘Wanneer is het eigenlijk herfstvakantie?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De hamvraag"

24.08.20
Feedback:
Leuk verhaal, goed geschreven.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig