1 post
 • images/deelname/Cursiefje.jpg
  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  Maximaal 750 woorden.
  530 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 09-02-2021

Hits: 253

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Mijn moeder

Aangepast: 16-02-2021
Ze heet Maria maar haar roepnaam is Riet. Ze is 84 jaar en woont met haar man Bob in Amstelveen, vlak bij het winkelcentrum, op een loopafstand van bakker Koolhaas. Mijn moeder is heel intelligent en leest graag. Ze is ook erg geïnteresseerd in de natuur en de tuin. Het liefst is ze lichamelijk bezig en kan zich dan goed ontspannen. Ze tenniste graag wat ze niet meer kan sinds ze een lichamelijk probleem heeft. Nu ontspant ze zich beter en ze is dol op talen al heeft ze geen grote talenknobbel. Riet is getrouwd met Wim, 88 jaar en kunstenaar, voelt zich thuis in zijn atelier waar hij grote sjablonen maakt en dan spuit hij kunstwerken. Ze zijn al lang getrouwd. Mijn vader heeft een kleurrijk verleden en werkte onder andere voor Barbapapa en maakte reclamefilms (tekenfilms). Hij heeft lang in de animatie gewerkt. Hij heel ijdel. Altijd bezig met het uiterlijk van mensen. Maar dat komt denk ik door zijn baan, hij is continu op observatie. Ik heb ook een broer, Tom, die is 57 jaar en eigenaar van een tennisschool in Uithoorn. Tom was getrouwd met Angelique en samen hebben ze twee mooie dochters, die ook heel sportief zijn. Nu is hij gescheiden en is samen met Sylvia, een politierechercheur. Ik vind haar heel aardig en moedig. Tom kan behoorlijk filosoferen wat me wel eens moe maakt. Hij hoort zichzelf graag praten maar dat is eigen aan de familie Karsten. Wij zijn geen luisterfamilie maar willen van alles kwijt. Ik vind het een lieve familie, de familie Karsten en hou het hier maar bij. We are what we are! Always and never!
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

09.02.21
Feedback:
Een verhaaltje? Dat is het toch niet? Want wat gebeurt er in dat verhaaltje? In feite niets hé?
Laat me eerst het volgende zeggen: een zin zoals jouw eerste zin is helemaal overbodig; zeg niet dat je een verhaaltje zal schrijven, maar begin er meteen mee: 'Mijn moeder heet Maria (komma) maar haar roepnaam is Nadine.'
De zin 'Ook tenniste ze graag...' maakt met het eerste woord ('ook') de overgang naar het verleden wat moeilijk, want 'ook' luidt eigenlijk de voortgang in van de vooraf aangewende tijd, in dit geval de tegenwoordige tijd. Wat te denken van: 'Ooit tenniste ze graag...'.
Na 'en is ze dol op talen' hoort een komma te staan.
Een moeilijke overgang: plots verschijnen Riet en Wim ten tonele, zonder duiding van die overgang, dit wil zeggen zonder duiding van hun relatie met je moeder. Ik dacht een ogenblik dat je nu je vader ging voorstellen, die allicht na de scheiding van je moeder hertrouwd was met Riet. Te meer daar je twee zinnen verder inderdaad over je vader begint. Wat denk je van deze lichte wijzigingen: 'Mijn vader heeft een kleurrijk verleden (komma) en werkte onder andere voor Barbapapa. Hij maakte tekenfilms voor de reclame.' Verder: 'Hij is heel ijdel' (werkwoord vergeten). En: 'Maar dat komt (komma) denk ik (komma) door zijn baan.
Verder: 'Tom was getrouwd met Angelique (komma) en samen hebben ze twee mooie dochters...' Als je de komma hier weglaat, loopt het eerste gedeelte van de zin verder: Tom was getrouwd met Angelique en ... met wie nog? Hetzelfde met: 'Tom kan behoorlijk filosoferen (komma) en dat maakt me wel eens heel moe.'
Verder: 'Hij hoort zichzelf graag praten (komma) maar...' 'We zijn geen luisterfamilie (komma) maar...' En: 'Ik vind het een lieve familie, de familie Karsten (komma) en hou het hier maar bij.'
Ik heb me eens heel aandachtig over je stukje gebogen, omdat ik het jammer vind dat zoveel onachtzaamheden dat stukje ontsieren. Afgezien van het feit dat je te snel beslist om er een verhaal in te zien, beslis je te snel om het te publiceren. Mag ik je een raad geven? Schrijf je stukjes, en berg ze een paar weken op zonder er naar te kijken. Publiceer ze niet meteen. De tijd bezorgt je de afstand die nodig is om met een frisse, kritische blik de zwakkere punten te zien en te remediëren. Dan komt er zeker wat goeds uit de bus.
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Karsten 10.02.21
  dank je wel lieven ik heb echt mijn best op gedaan maar ja ik ben komma's vergeten
  • lieven vandekerckhove 11.03.21
   @Ingrid Ik heb pas nu je reacties gezien, Ingrid, en kan dus ook pas nu op mijn beurt reageren. Ja, ik zie wel dat je op je stukje gewerkt hebt, en ik moet zeggen dat het er inderdaad op verbeterd is! Doe zo voort.
  • Ingrid Karsten 23.02.21
   @lievenaugust ik heb er genoeg op gedaan lieven
  • Ingrid Karsten 16.02.21
   @lievenaugust kun je er nog eens naar kijken lieve ik bedoel ik vind het nu goed geschreven
  • Ingrid Karsten 16.02.21
   @lievenaugust nee ik ben blij met jouw reactie! Ja dat kun je best zeggen lieven! ik ga het zo herschrijven!
  • Lieven Vandekerckhove 10.02.21
   Dank je wel, Lieven, ik heb er echt mijn best op gedaan, maar ja, ik ben komma´s vergeten. :)

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Watermark@ the hours
704
Lezen?
Column
Zoute drop
703
Lezen?
Belle de jour
678
Lezen?