Danny Vandenberk

De Dikke Van Dale

© Danny Vandenberk op 20.04.2022.

Ik was een tamelijk plompe, lompe puber. Niet dom, wel mollig, lummelig, dromerig en onbeholpen. Stil ook, maar sporadisch kwam ik snedig en adremmerig uit de hoek. Liefst zonder remsporen van mijn snee in de onderbroek, maar dit geheel terzijde. De logheid van mijn lichaam stond in fel contrast met mijn flitsende geest, waardoor ik van tijd tot tijd menig omstander verraste met een spitsvondige uitspraak. Het probleem van de dikke, onhandige dagdromer die niet veel zegt is namelijk dat de mensen, vooral degenen die je niet zo goed kennen, hoogstwaarschijnlijk denken dat je nogal dom bent. Of, indien niet dom, dan toch saai. Niemand kan de verbazingwekkende dingen zien die in je hoofd gaande zijn.

Ook als iemand niet uit zijn woorden kwam of er dreigde over te struikelen, verbrak ik mijn stilzwijgendheid en schoot ik vliegensvlug verbaal te hulp. ‘Danny, jij lijkt wel een wandelend woordenboek!’ werd op die momenten weleens geopperd. ‘Dat zal wel,’ antwoordde ik dan steevast, ‘de Dikke Van Dale, zeker?’

Vannacht had ik een lugubere droom. Ik sportte op hoog niveau, zij het als niet erg bedreven eenzame bergbeklimmer. ‘Ik amuseer me te pletter!’ riep ik enigszins profetisch tegen mezelf, waarna ik me mistrapte op een glad rotsblok en in vrije val de dieperik opzocht. Aangezien deze zich enkele kilometers lager bevond, had ik even tijd voor een schietgebedje. Bij nader inzien vond ik dat tijdverlies en schoot er iets helemaal anders door mijn hoofd. Iedereen gaat denken dat dit zelfmoord is, dacht ik plots. Men gaat mij bestempelen als een kok die alles in een antileefpan bakte, een klungelige gewichtheffer die zich moedwillig heel wat problemen op de hals haalde, een autofreak die een nieuwe wagen kocht met automatische ophanging, een trouwe Kruidvatklant die graag om zeep ging of als een bootreiziger die verslaafd was aan zinkpillen. Maar ik leef zo graag en liefst een beetje zweverig, al is dit wel bijzonder extreem. Over een tiental seconden blijft er alleen een hoopje smurrie en gebroken botten van me over. Luguber! Wel een leuk woord eigenlijk, luguber. Ik associeer het in eerste instantie niet met onprettig en beangstigend. Het doet me eerder denken aan rabarber. Lekker friszuur! Rabarber groeit het best op een mesthoop, op een zonnige en humusrijke plaats, roep ik met opgeheven wijsvinger. Als ik écht de Dikke Van Dale was, zou ik de betekenissen van de woorden ‘luguber’ en ‘rabarber’ stante pede omwisselen. Geef nu toe: luguber in de humus, dat bekt vlotjes. Rabarber klinkt barbaars, macaber, huiveringwekkend, vreselijk en eng.

Helaas, van stante pede of op staande voet is momenteel weinig sprake, veeleer van vallend en plotsklaps. En toen … Smak! Mijn jongste dochter die me wakker kuste. ‘Goeiemorgen, papa! Heb je goed geslapen? Het is al bijna acht uur. Mama is net terug van de bakker! Kom je mee broodjes eten?’ Ik knuffel haar, wellicht net iets te intens, zo te zien aan haar pijnlijk grimasje. ‘Ja, lekker!’ roep ik terwijl ik uit bed veer. ‘Met luguberconfituur!’

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
19-06-2023

Hits: 1358

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  23.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Genoten van het verhaal!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  22.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel leuk!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in CURSIEFJE

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.