Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Cursiefjes

  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
 • Ook meedoen?

  Wil je ook een cursiefje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Cursiefje

Jouw cursiefje hier toevoegen?

Das Portugiesische Thema

Eerder deed onze Duitse buurvrouw zaliger al eens  haar opwachting in een van mijn stukjes.

Zelf ging ze niet uit werken.  Om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen volstond de wedde van haar echtgenoot  ruimschoots.

Zo een tiental keren per dag belde Helga hem op het NAVO hoofdkwartier om te vragen wat ze die avond zouden eten.  Het zal mij worst wezen was haar antwoord op de vraag of die vele  oproepen mogelijk  de communicaties van het westers militair bondgenootschap konden belemmeren.

Naast de dienstwagen van manlief bezat het koppel een vintage VW-busje dat ze tot een heuse camper hadden omgebouwd.   Ze gingen geregeld naar hun Heimatland maar  tijdens de zomervakanties  trokken ze steevast  naar het  Zuiden. 

Ze bleven wel een ganse maand weg want een van de vele ‘fringe benefits’  van de NAVO medewerkers was het indrukwekkend aantal verlofdagen.

Na één van hun reizen werden wij ooit uitgenodigd op een Portugese thema-avond.

Op het terras dronken wij oude port als aperitief.  Dan gingen wij binnen voor de maaltijd.sardientjes

Op een grote tafel stond naast de obligate typische flesjes Mateo Rosé een grote keuze van sardientjes, inktvisjes,  tonijn, bacalhau, horsmakreel, ansjovis en zwarte degenvis in respectievelijk water, tomatensaus of olijfolie maar ook nog IN hun conservenblikje. 

Wij hadden een buffet  verwacht met gekleurde  tegelbordjes uit het land van de fado.

Gelukkig vermeldde een gesloten exemplaar telkens wat er zich bevond in het geopende blikje ernaast.

Bij het dessert waren er de wereldbefaamde Pastéis de nata.  Een Deense NAVO collega had Aquaviet meegenomen en vond dat dit perfect paste bij  deze custaardtaartjes  waarvan het recept in Portugal een nationaal geheim is.  Europe united..!, niemand scheen zich te storen aan deze vreemde combinatie.

Het cassetje met muziek van Amàlia Rodrigues, dat ik zelf had meegenomen maakte de avond compleet.  Obrigada.

Dit artikel delen?
 • Hits: 111
(De gemiddelde waardering is 1.5 door 6 stem(-men)

Reacties   

# zwakke pointeW.J. (Hans) Villerius 11-02-2020 19:12
Soms ben ik een extraverte purist. Mijn levensmotto ontleen ik dan ook aan Van Alphen. Hij schreef ruim twee eeuwen geleden: “Die zelden prijst, spreekt vriendentaal. Die altoos vleit, liegt menigmaal.” Vandaar ten behoeve van uw bovenstaande tekst de volgende verbetering, die ik van het internet geplukt heb:
Zo wordt dank u in het Portugees 'obrigado' als het een man is die dank u zegt en 'obrigada' als het een vrouw is.
Of heb ik mij misschien door uw schrijversportr et en voornaam laten misleiden?
# RE: zwakke pointeGuido Aerts 11-02-2020 23:25
Hier hebben wij de wijsneus weer. Ik heb Amalia steeds obrigada horen zeggen lang voor er van internet sprake was. Ik maak graag van deze gelegenheid gebruik om u beleefd doch met de nodige aandrang te verzoeken, heer Villerius, om uw commentaren waar niemand wat aan heeft elders te publiceren. Obrigado!
# RE: zwakke pointeCritico Punt 12-02-2020 00:57
Wilt u niet namens mij spreken heer Aerts? Ik bepaal zelf wel of ik iets aan commentaar heb. Zo is bv de reactie van een aangesprokene vaak veelzeggend.
# RE: zwakke pointeGuido Aerts 12-02-2020 01:13
Ach, ja heer Villerius deze 'anoniemeling' dus niet. Hij houdt blijkbaar van uw commentaren. Grappig hoe goed uw zo goed gevonden 'zwakke pointe' nu naast zijn punt staat.
# goede raadW.J. (Hans) Villerius 12-02-2020 12:25
Ik zal uw advies onverwijld opvolgen, voordat deze luimige correspondentie ontaardt in een literair bloedbad. Mijn verontschuldigi ngen voor het artistieke ongemak.
# RE: goede raadGuido Aerts 12-02-2020 14:38
Een wijs besluit. Excuses aanvaard. Luister naar Amalia dan verdwijnen ongemakken als sneeuw voor de zon. Maar niet de Saudades, die verdwijnt bij haar nooit.
# RE: Das Portugiesische ThemaHans Van Battel 11-02-2020 18:42
Anekdotische memoires van kabbelende genoegens... Als een oud fotoboek met knisperende schutblaadjes.. .
# RE: Das Portugiesische ThemaGuido Aerts 11-02-2020 23:29
Linda, folhas crepitantes...

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal