Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

182 Hits

Publicatie op:
Dansmarieke

Aan de rand van de stoep staat een auto met draaiende motor. Een grote L op het dak laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Het raampje aan de bestuurderskant staat open. De leerling kijkt zittend achter het stuur gespannen in de zijspiegel. De instructrice staat buiten de auto ter hoogte van het achterlicht aan de linkerzijkant. Zij beweegt sierlijk zijwaarts stappend van de auto af. Na iedere stap roept ze: “En wat zie je nu in de spiegel?” 

Het is klaar als ze zegt: “Ik ben de dode hoek, begrepen?” 

Ze kijkt mij glimlachend aan terwijl ze terugloopt naar de lesauto. 

Ik groet haar en vraag hoe haar autorijschool heet. Ze kijkt verrast. 

“Met alleen een L op het dak bent u moeilijk te vinden op internet. Vandaar mijn vraag,” zeg ik als ik haar vragende blik zie. 

Ze zegt dat ze net begonnen is en nog nadenkt over een pakkende naam. 

“Is Dansmarieke een optie?” vraag ik haar verwijzend naar haar dansende stappen bij het vaststellen van de dode hoek. 

Ze wijst mijn voorstel lachend af: “Ik ben bang dat ik dan geen klanten krijg, omdat ze zullen denken dat ik een feestbeest ben.” 

Haar leerling die ons gesprek volgt door het geopende raam, doet ook een duit in het zakje: “Een feestbeest is ze niet. Althans dat denk ik. Maar misschien zat ze tot nu toe voor mij nog in de dode hoek en ga ik pas later ontdekken hoe ze werkelijk is.” 

Ja, ja. Misschien is uitleggen in de eerste les wat de bedoeling van een autorijles is zo gek nog niet. Er valt nog veel te leren.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Dansmarieke"

02.10.20
Feedback:
Leuk verhaal!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig