1 post
 • images/deelname/Cursiefje.jpg
  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  Maximaal 750 woorden.
  530 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 09-08-2020

Hits: 371

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

BLIJVEN DRIJVEN

Aangepast: 09-08-2020

Dit is genieten. Bescheiden genieten. In een sober zwembadje in de tuin. Klokslag veertien uur. De hitte is verzengend. Het kwik klimt vlotjes boven de veertig graden. Geen wolkje te bespeuren. De zon is verblindend en oppermachtig. Je moet al gek zijn om je op dit uur bloot te stellen aan die onverbiddelijke vuurbal van daarboven. Ik drijf. Op mijn rug. Aan elke arm een zwemband en een derde om mijn voeten op te laten rusten. Zonder overdrijven. Nederig overwinninkje op mezelf. Ik heb het eigenlijk niet zo op water. Het contact met mijn ogen en oren verdraag ik niet. Nu ben ik veilig. Lang geleden dat ik nog zo ontspannen geweest ben. In principe heeft een mens niet veel nodig om gelukkig te zijn, zolang hij zich maar concentreert op wat hij heeft en niet op wat hij niet heeft. Huisje, tuintje, boompje, beestje, zwembandje. Qua omvang zijn ze beperkt, maar ik kan ze allemaal afvinken, dus heb ik makkelijk praten. Het beestje nog maar heel recent. Hondje van nog geen drie maanden, maar wel al verstandig genoeg om de koelte op te zoeken. Vrouw en kinderen doen hetzelfde. Niemand weet waar ik ben. Fijn. Het hoeft niet altijd lang te duren, maar er is weinig leuker dan alleen zijn. Alleen zijn en alleen zijn. Speel met de klemtoon. Leg ‘m eerst op ‘alleen’ en dan weer op ‘zijn’. Even aan niets anders denken dan bestaan. Drijven. Schrijven. In je hoofd. Hoeft geen geschiedenis te zijn, hoeft zelfs niet spectaculair te zijn. Voorwaarde om te kunnen schrijven is wel dat je (tijdelijke) eenzaamheid als een deugd beschouwt. Niet als een vervelend iets.

Dan ontsnapt de zwemband aan mijn voeten. Niet erg. Beetje watertrappelen dan maar. Lui werken aan mijn conditie. Op gevoel. Ter plaatse blijvend en uiteindelijk eveneens ter plaatse drijvend. Ook dat is leven. Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan is er gelukkig niet bij. Ogen sluiten. Bewust. Alle kleuren van de regenboog zie ik. Onbewust. Gratis en voor niks. Deze stille wateren hebben geen diepe gronden. Diepte is honderdtwintig centimeter. Vooraf gecheckt. Stil is het wel. Geen golf te bespeuren. De hittegolf negeer ik. Van het bezitterige type ben ik allerminst, maar dit is wel MIJN water. Naar de zee zal het niet lopen en dat geeft een aangenaam gevoel. Vadertje Staat altijd te popelen om me op al mijn bezittingen zwaar te belasten. Dit vadertje ligt. In zijn water. Viervoudig papa, achtenveertig jaar en een beetje nat achter de oren. Zo moet het zijn. Altijd kind blijven. Verwonderd blijven. Geen uitdaging uit de weg gaan en je leven zal veel langer lijken. Qua verwondering sta ik sterk, qua uitdagingen aangaan is het heel wat minder. Ik ben een autist. Daar heb ik me bij neergelegd. Alles moet in zekere zin beredeneerd zijn. Denk maar niet dat mijn leven daardoor voorbijvliegt of in het water valt, nee, ik heb zwembandjes. Ik red me wel.

Plotse plons! Ik schrik me de pleuris, maar merk al snel dat het mijn jongste dochter is. Ze draagt een flitsend badpakje en een veelkleurige bal. Ze giechelt als gek. We spelen waterspelletjes. Niet te wild, dat weet ze. Toch is ze dolenthousiast. Ze straalt, ook al heb ik haar ter bescherming naar het schaduwhoekje van het zwembad gemanoeuvreerd. Ze straalt omdat ik in het zwembad zit. Geen alledaags zicht. De eerste keer sinds mensenheugenis zelfs. Na een tijdje herneem ik langzaam mijn positie met de drie zwembanden. Zij kijkt lachend toe. ‘Je drijft!’ kirt ze uitgelaten. Hondje Luna komt uitbundig meeblaffen. Ik drijf op kleine wolkjes van geluk. Morgen vind je mij opnieuw in het zwembad, dat staat vast.

 

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

17.08.20
Feedback:
Een gelukkig man, zo te lezen.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.08.20
Feedback:
Spreekt me erg aan. Vooral het drijven en schrijven!
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
OVER VALLEN, OPSTAAN EN EEN UITGEREKT BESTAAN
547
Lezen?
Ei
479
Lezen?
DE BOEIENDE BIB VAN RONKEND REUTELGEM
378
Lezen?