SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. Maximaal 750 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Armoe troef

Publicatie: 08.06.2021 | Eelco Visser

Ik maak mijn dagelijkse ochtendwandeling het liefst ongestoord, maar dat lukt niet altijd. Mensen die verlegen zitten om een praatje of ongevraagd op- of aanmerkingen hebben, verstoren mijn gedachtenstroom die in werking treedt zodra ik mijn wandelschoenen aan heb en de voordeur op slot heb gedraaid. Zo ook vandaag. 

Een fors gebouwde man die zijn Dobermann uitlaat, loopt mij tegemoet en zegt dat ik waarschijnlijk de personificatie van de verveling ben. Iedere dag ziet hij mij, naar eigen zeggen, door zijn straat lopen. Klaarblijkelijk, zo beweert hij, heb ik niets beters te doen dan een beetje door de buurt te banjeren. Hoewel ik ontzag heb voor Dobermanns en hem geen verantwoording schuldig ben, kan ik het niet laten om met hem een gesprek aan te knopen. Bozer dan de bedoeling is, zeg ik: 

‘Jammer dat u niet lacht. Ik vrees dat ik uw opmerking als een verwijt moet opvatten. Klopt dat?’ Zijn Dobermann rukt aan de lijn. 

‘Ach, een verwijt, een verwijt, nou dat ook niet direct. Maar vanmorgen las ik in de krant dat wij Nederlanders meer moeten bewegen. Gezondheidsfanaten zijn het. Pff.. Ik ben zo langzamerhand wel flauw van al die mensen die steeds maar weer zeuren over bewegingsarmoede. Toen ik het las moest ik meteen aan jou denken. Mijn vrouw zegt altijd als ze jou voorbij ziet lopen dat ik aan jou een voorbeeld kan nemen.’ 

‘Ach, ik voer alleen maar mijn stappenplan uit, meneer. Mijn werk bestaat uit het op peil houden van mijn conditie. Niet meer en niet minder. En een ander mag zelf weten wat ie doet. Als ik u was zou ik mij niets aantrekken van al die verhalen over  bewegingsarmoede en zo. En daarbij, u heeft een hond, dus...’

‘Tja, mijn hond. Wil jij die iedere dag uitlaten? Jij hebt alle tijd en ik heb wel betere dingen te doen.’

Bewegingsvreugde is zo te horen bij hem ver te zoeken. Ik bedank vriendelijk voor de eer en laat hem teleurgesteld achter. Toch weet ik dat ik daar goed aan doe: Zijn vrouw zal mij dankbaar zijn. Zij heeft nog iets te klagen. 

WAARDERING

HITS:

333

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
08.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Heel leuk geschreven!Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
08.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Prachtig cursiefje, met veel plezier gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.