Voor schrijvers, door schrijvers
500 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

52 Hits

Publicatie op:
Als ik een auto was

Als ik een auto was, zou ik mezelf dan inruilen? Er valt veel voor te zeggen. Het plaatwerk vertoont steeds meer plekken van corrosie en het halen de topsnelheid is slechts een vage reminiscentie aan reeds lang vervlogen dagen. De motor sputtert af en toe en lijkt soms zelfs een tel stil te vallen. Het starten duurt langer evenals het op stoom komen, terwijl de zijwindgevoeligheid langzaam maar zeker toeneemt. De actieradius is minder voorspelbaar dan vroeger en de schokbrekers voelen stugger aan terwijl het aantal garage-uren gestaag groeit. Het is zeker geen model meer waarmee je vrouwen imponeert, laat staan dat zij bereid zijn op de bijrijdersstoel plaats te nemen. Er rest slechts een toekomst als oldtimer waar mensen, met verbazing over hoe kneuterig het vroeger was, aan voorbij lopen, blij dat zij zelf vormgeven aan de perfecte strakke, frisse lijnen van de moderniteit. Als de motor van de oldtimer nog even enthousiast sportief probeert te loeien, steken zij de loftrompet over de geruisloze gratie van elektrische krachtbronnen. Inruilen dan maar? Ik weet het niet. Ik vind veel schoonheid in de imperfectie. Zoals dat krasje in de grammofoonplaat, dat storinkje in een analoge radio, ademt een oude auto en de onzekerheid of hij vandaag start of dat de ontstekingpuntjes vernieuwing of afstelling behoeven de imperfectie die avontuur uitlokt. Juist dat risicozoekende kenmerk van imperfectie verkies ik boven de saaie zekerheid van het perfecte. Ik houd mezelf!


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Als ik een auto was"

13.03.21
Feedback schrijfkwaliteit
Met plezier gelezen. Misschien iets meer schrappen want de vergelijking was duidelijk.
  • Waardering schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Essentieel witgoed (481) Dorine Van der Marel 07-04-2020

    Met een alarmerend gebonk en een adembenemend gerochel spuugde de wasmachine zijn allerlaatste was vol met kleine gaatjes uit de scheefgezakte trommel. De volgende dag ging Frankrijk in 'lockdown.'...

    Lees meer: Essentieel witgoed