SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Alles onder controle

Publicatie: | Sylvia Schalken

"Heeft u alle zaken wel onder controle?“, vraagt hij mij op barse toon. Want hij heeft net op zijn ronde door het huis nogal wat problemen gesignaleerd. En daar moet hij het écht even met mij over hebben. Ik begrijp de ernst van de situatie en vraag hem mij te volgen naar mijn kantoor. “Daar kunnen we even vertrouwelijk praten“, laat ik hem weten. En ik voeg er nog aan toe dat ik zijn zienswijze bijzonder op prijs stel.

“Weet ik wel dat hier mensen in huis lastiggevallen worden?”, monstert hij mij met een donkere blik. “Ehh, nee, dat wist ik niet. Kunt u mij wat meer over deze heikele kwestie vertellen?”, vraag ik hem, benieuwd naar wat er komen gaat. “Er worden hier kwetsbare mensen mishandeld. Zojuist heb ik nog een aanval kunnen voorkomen door tussenbeide te springen. Ik weet dat u de leidinggevende hier in dit huis bent en ik vind het mijn plicht om u dit voorval te melden voordat het volledig uit de hand loopt.“

Ik ben onder de indruk van zijn bezorgdheid en weet dat deze man met vergevorderde dementie, regelmatig terugvalt in zijn vroegere rol van politieman. Hem nu tegenspreken of de boel proberen te sussen heeft geen zin; het zal hem alleen maar verharden in zijn rol en de verantwoordelijkheid die hij meent te hebben.

Ik besluit om hem belangrijk te maken en bedank hem voor het uitstekende recherchewerk. “Ik merk dat u een man bent met veel ervaring en kennis van zaken”, laat ik hem weten. “Dank voor uw discretie en uitgebreide rapportage. Vindt u het goed dat ik de zaak hier van u overneem en u aan het einde van de week weer even bijpraat? Dat vindt hij goed. “Wat verwacht u in de tussentijd van mij?”, vraagt hij nog. “Dat u stilzwijgend observeert, zonder uw positie bekend te maken.” Hij bevestigt de afspraak met een ferme handdruk en wenst mij een rustige dienst.

Einde van die week spreken we elkaar weer. Ik zeg hem alles onder controle te hebben en vermeld dat ik mijn superieuren van de zaak op de hoogte heb gebracht. De nodige acties zullen van hogerhand ingezet worden. Tot die tijd wordt van ons verwacht dat we rustig op de achtergrond blijven. “Case closed”, concludeert hij en begint onopvallend aan zijn dagelijkse ronde door het huis. Voorlopig is alles onder controle.

Deze situatie speelt zich af in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie waar ik op dat moment de manager ben.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
14.12.21
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi stukje, Sylvia.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
05.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi en een beeldend inkijkje in de woonworm.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
03.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Sterk Sylvia, goed opgebouwd, met plezier gelezen.
Twee taalpuntjes:
lastig gevallen - lastiggevallen
tussen beiden - tussenbeide
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.