Voor schrijvers, door schrijvers

Coronavirus

Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het coronavirus. Het kreeg de tijdelijke naam 2019-nCoV.

Ondertussen hebben we er allemaal mee te maken en is het helaas (tijdelijk) een belangrijk thema geworden in ons leven van alle dag.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 72
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Corona: De Verlossing

| Harmen Sneer
Een week verder, en we hebben het volgehouden. Niet dat er veel keus was, overigens. En zijn we al weer wat opgeschoten? Ja, dat zijn we zeker! Premier Rutte zegt te verwachten dat we over enkele weken de maatregelen wat kunnen versoepelen maar we moeten nog wel rekenen op een lange periode waarin we op anderhalve meter van elkaar moeten leven. Nou, ja, dat lukt ook al nauwelijks, en zeker niet als je naar de supermarkt moet. Het aantal IC-gevallen neemt af, het aantal overledenen neemt toe en van het aantal besmettingen heeft nog niemand een idee. De meesten hebben er geen last van.

Eindelijk was er dan de lockdown van de verzorgingshuizen. De zwakkere personen aldaar mochten geen visite meer ontvangen en vlak voor je je laatste adem uitblies kon je niet meer dan beseffen dat er niemand was om afscheid van te nemen, behalve misschien van de verpleegkundige die je aan je eind heeft gebracht, onder applaus van de samenleving, omdat zij de maatregelen niet heeft genomen om het coronavirus buitenshuis te houden. De - meest – oudjes konden geen kant op en hadden geen wisselende contacten. De verpleegkundig personeel kon ongelimiteerd in en uit lopen, steevast met hun mobieltje in de hand die in tegenstelling tot het karretje van de supermarkt nog nooit een schoonmaaklapje heeft gehad en mogelijk een bron van ellende is voor de zwakkeren. Natuurlijk, de – meest – dames hebben ook geen beschermende middelen, maar de lockdown geldt dus alleen voor de oudjes, niet voor de verpleegkundigen, en dat is natuurlijk volkomen zinloos, met of zonder beschermende middelen. Bovendien maakt het niet uit of je je mobieltje met of zonder handschoentjes vasthebt. In het nieuws gaat bijna de helft van de verzorgden naar hun Verlosser, en dan vraag ik me als criticus af of dat voorkomen had kunnen worden, en mijn antwoord is een volmondig “JA”. De lockdown had natuurlijk ook voor het personeel moeten gelden, en er is ook zat personeel dat geen verpleegkundig werk doet, maar wel direct in aanraking komt met de verzorgden. Maar voor de dames gelden natuurlijk andere regels, ze staan boven de wet, nee, ze máken de wet! De oudjes konden geen kant meer op en toen er eenmaal, onvermijdelijk, een virusje heerste was er ook geen ontkomen meer aan. En zelfs de crematie is de meest sobere die men ooit had kunnen bedenken, een verdrietige familie, zonder afscheid, alleen gestorven, oogjes toe. De droefenis ten top. Misschien wel dankzij die akelige en vieze smartphones die overal komt waar de eigenaar gaat, zelfs op het toilet zitten ze er nog op te typen, vol vieze bacteriën en waarom dan geen virusje. Applaus voor jezelf, en bedankt voor de goede zorgen, al weten lezers van mijn columns ook hoe het er in verpleegtehuizen aan toegaat. Lees nog maar eens “Van avondlicht naar zwart licht”, “De grijze golfbreker” en “Ouderenzorg”. Het is mij volkomen onduidelijk waarom men dan applaudisseert! Alhoewel, het woord “manipulatie” komt in me op, fake news, net als de rest.

De regering maakt zich niet veel zorgen als het gaat om beschermende middelen of andere faciliteiten zoals IC en beademing. Na alle bezuinigingen is het niet de bedoeling dat allemaal weer terug te draaien, natuurlijk, al is er geld zat om ook een land als Italië te helpen, een land die niet zo erg heeft bezuinigd want dan hadden ze helemaal niets meer gehad. Nee, wij zijn rijk, dus kunnen we een adertje laten, maar niet te gek maken. Ons ben zunig!

Ik krijg de indruk dat het allemaal wel goed wordt gevonden, zoals het gaat. De samenleving wordt even flink uitgedund met winst aan stemmen voor de partij, de anderhalve meter maatschappij geeft minder criminaliteit, de economie ligt nu op zijn achterste maar zal later, als het sein “virus meester” wordt gegeven zomaar weer kunnen losbarsten en wordt de schade in “no time” ingelopen. Maar we mogen niet te hard van stapel lopen, al zakt het aantal besmettingen en doden in, we blijven bang gemaakt worden met de ergste scenario’s. Woorden als “tweede golf”, waar halen ze het vandaan, geven geen gemoedsrust. Onze superexpert van Dissel komt met de opmerking dat er gradaties zijn in immuniteit, volkomen afhankelijk hoe ziek je bent geweest; als je zulke stompzinnige opmerkingen gaat maken, hoe win je dan het vertrouwen van intelligent Nederland? Alles bagatelliseren, en het is niet zo erg, maar het kán wél veel erger gaan worden, dus blijf in je schulp! Dat is de boodschap. Wij hebben alles onder controle.

Het grote “Waarom”? Alles draait om geld, zoals ik al eerder schreef. Al die oudjes, ziek of niet ziek, hebben heel veel geld bij elkaar gewerkt en gespaard. Ja, niet allemaal, maar wel veel. Grote pensioenenpotten en vele hypotheekloze bezittingen, daarnaar wordt met schele ogen geloerd! Dat geld moet van ons worden!! En dat kan alleen maar, met fatsoen, als die eigenaren geen bezit meer hebben. Als je er niet meer bent kun je als mens niets bezitten. Als entiteit wél, en dat blijft bestaan totdat het zichzelf opheft. Nu het coronavirus is komen aanwaaien is direct van de nood een deugd gemaakt, want wij zijn “de slimme mens”. Dus niet te snel aanpakken dit virus, laat het rustig een tijdje sudderen, want veel kwaad kan het niet. De mensen die het virus asymptomatisch hadden zijn in de overgrote en ongecontroleerde meerderheid en alleen mensen die al wat onder de leden hebben krijgen het, en kunnen er ook aan dood gaan. En dan is: geld vrijgemaakt, geld voor langdurige zorg vermeden en wegens de crematies worden kerkhoven niet uitgebreid. De zwakke oudjes uit hun huidige en toekomstige lijden verlost. Waarom zou je zo oud willen worden? Wat zit de samenleving toch prachtig in elkaar!

En blijf applaudisseren, want het sterkt ons in ons gevoel van “samen”.

En die oudjes? Ach ja, die zijn toch goed verzorgd door al die verpleegkundigen? Meer kunnen we toch niet doen?

Nee, en veel minder toch ook niet, is mijn conclusie. Tenslotte is het hele leven een wachten op onze verlossing.

Ik breng Pasen door, samen met de urn van mijn geliefde Hetty. Dat brengt mij de gezochte vrede.

                                                             Vrolijk Pasen!! Hou vol!
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 666

3.335

(De gemiddelde waardering is 3.3 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Corona
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

De groenteman

Geschreven door Asko De vries robles. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
“Een onsje erbij graag.”  “ Oordeel of begrip?”  “ Het gaat niet goed met mij ,  mijn  begrip kan een boost gebruiken”  “ Heb dan een   ste...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Steun de schrijfactie 100 woorden

10, apr, 2020 Redactie Schrijverspunt

Lente dag temidden van corona

07, apr, 2020 Brigitte B

Corona & Empathie

16, apr, 2020 Nance (Adriana SA) vd Ruit
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!