Voor schrijvers, door schrijvers

Coronavirus

Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het coronavirus. Het kreeg de tijdelijke naam 2019-nCoV.

Ondertussen hebben we er allemaal mee te maken en is het helaas (tijdelijk) een belangrijk thema geworden in ons leven van alle dag.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 72
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Stapje terug

| Eelco Visser

Bij de buurtsuper is het druk. In de lange rij voor de kassa staan klanten rustig te wachten achter de strepen op de vloer. Ze hebben alle tijd want corona heeft de klanten in de wachtstand gezet. Een keurige man van begin vijftig heeft zijn artikelen op de loopband gelegd. Als de caissière klaar is met het scannen en het totaalbedrag duidelijk is, zegt de nette man dat hij wil pinnen. Met een blik van wie doet mij wat sommeert hij een oudere man die achter hem in de wachtrij staat om een stapje achteruit te gaan. Deze kijkt verbaasd, omdat hij al achter de rode streep staat, maar doet wat van hem wordt gevraagd. 

“Verder, verder, nog een stap achteruit,” bijt de nette heer de oudere man toe. Hij neemt een dreigende houding aan. “Hoort u mij niet, nog verder achteruit, dat zeg ik toch. Ksst, vlug een beetje.”

Terwijl iedereen het ziet gebeuren, vraagt niemand de “nette” man om een beetje te kalmeren. De vriendelijke man deinst terug en verandert in een van angst sidderende oude baas. En dit alles door een man in een net pak die zich opgefokt en hufterig gedraagt. 

Als de man de winkel verlaten heeft, komt de stille wachtrij tot leven. Iedereen heeft zijn mening klaar. De caissière spreekt de oude man geruststellend toe: “Trekt u zich er maar niets van aan, meneer.” 

De vriendelijke oude man is hiermee niet geholpen. De tranen branden in zijn ogen. Hij zal dit voorval nooit vergeten en iedere keer als hij in de supermarkt komt hieraan terugdenken. Hij is nog nooit zo onheus bejegend en gekleineerd.  

Een op het eerste gezicht nette man die zich onbeschoft gedraagt en zich daarmee als buurtbewoner onmogelijk maakt, verandert binnen een paar minuten, voor een ieder die dit heeft meegemaakt, een zonnige dag in een inktzwarte dag met alleen maar verliezers. Want ook de caissière en alle mensen in de wachtrij zullen zich schuldbewust afvragen waarom ze het hebben laten gebeuren dat de vriendelijke oude man dit alles is aangedaan. Zijn schofterigheid enerzijds en apathie en gebrek aan daadkracht anderzijds het gevolg van de coronacrisis of is hier meer aan de hand? 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 68

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Corona
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Zap: Op1 Naar2

Geschreven door Eelco Visser. Geplaatst in Column.
De periode waarin ik de indruk had dat een praatprogramma op tv, zoals DWDD en Pauw, een schoolvoorbeeld was van geïnstitutionaliseerd egocentrisme ligt nu ongeveer een m...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Steun de schrijfactie 100 woorden

10, apr, 2020 Redactie Schrijverspunt

Lente dag temidden van corona

07, apr, 2020 Brigitte B
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!