Voor schrijvers, door schrijvers
 • Coronacrisis

  Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het coronavirus. Het kreeg de tijdelijke naam 2019-nCoV.

  Ondertussen hebben we er allemaal mee te maken en is het helaas (tijdelijk) een belangrijk thema geworden in ons leven van alle dag.

 • Jouw verhaal of gedicht hier?

  Wil je iets kwijt (een gedicht, een verhaal, een opsteker, een ervaring, een passende anekdote, etc.) over de actuele Coronacrisis dan is dat hier mogelijk.

  Het gaat ons niet om het oproepen van een discussie. We willen alleen graag de mogelijkheid bieden om je gedachten over of ervaringen met deze situatie te beschrijven en met ons te delen.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Corona

Jouw artikel hier toevoegen?
Corona: Hart onder de riem
Je kunt ook gratis anderen (een persoon of groep) een hart onder de riem steken in deze Coronacrisis.

Onverstand

Meestal kan ik een kanon afschieten aan het begin van mijn woonstraat zonder iemand te raken, behalve dan de postbode om een bepaalde tijd. Ook in het weekend.
Gisteren moest een groot deel van Nederland echter thuiswerken -iets wat ik sowieso al doe- maar het leek meer op een feestje in de straat. Of een extra vakantiedag. Toeterende autootjes, buurtgenoten die zich verveelden en aan de slag gingen in de tuin of aan hun verbouwing van de koopwoning timmerden. Maak je geen zorgen, de buitenlucht verspreidt het wel, zeker met een sterke windkracht.
Nooit zie je een hond, maar nu stonden mensen met elkaar te praten. De deur van de buren sloeg twintig keer open en dicht en bezoekers liepen in en uit. Hondjes werd uitgelaten onder luid gejoel en iedereen moest opeens gehoord en gezien worden. Neem me niet kwalijk, maar ik irriteerde me gek aan de achteloosheid en het egoïsme van al die mensen die in het kader van het Coronavirus thuis moesten werken of zelfs vrij kregen. In plaats van gewoon op honk te blijven trok men er en masse op uit! Wat een gebrek aan verstand en verantwoordelijkheid.
27 Februari telde Nederland nog maar één Corona-patiënt en binnen twee weken tijd al 804, waarvan tien zijn overleden. 

Die Erasmus-virologe heeft in het krantenartikel de puntjes eens mooi op de i gezet. JIJ kunt wel gezond zijn, denk je, maar jouw milde hoestje of druppeltjes speeksel kunnen wel eens de genadeslag betekenen voor mensen die wel een zwakke gezondheid hebben en nu dubbel kwetsbaar zijn.
Ook is het a-sociaal om de supermarkten leeg te kopen. Mensen die het zich niet kunnen permitteren -op dat moment, of zelfs nooit- vissen weer eens achter het bekende net. Hun weerstand is waarschijnlijk ook al niet om naar huis te schrijven en zo ontstaat een tweede risicogroep. 
Daarbij komt, dat in propvolle rijen bij de kassa’s geheid iemand met waterige ogen tussen staat.  Zoveel procent -waaronder ikzelf- heeft immers ook last van hooikoorts en andere allergieën. Bovendien gaat er ook nog een “gewone” griep rond. We kuchen allemaal wel eens, moeten hoesten of plotseling niezen en zijn net niet op tijd om de elleboog te bereiken. Op zich eigenlijk een onzinnig  advies, want we zijn geen van allen gewend om zo’n onverwachte armbeweging te maken en schieten gauw in een kramp als we de nies willen smoren. Ik probeerde het laatst even uit en gaf mezelf een oplawaai tegen mijn neus, omdat de nies met kracht naar buiten kwam. Prompt kriebelde er ook wat pluizig haar bij de mond, want als je huisdieren hebt, kun je niet voorkomen, dat er dierenharen aan je kleding zitten. Eerst de mouwen opstropen dus en dan pas niezen. In je armholte, niet je elleboog. Dat stuk bot houdt niets tegen.
Het andere advies van de Overheid moet ook worden aangepast, want dat is verkeerd geformuleerd en bereikt geen dovemansoren . Ze hadden in Den Haag moeten zeggen : Mensen, wees verstandig, toon verantwoordelijkheidsgevoel en BLIJF BINNEN.
Ook de media moet meer verstand gebruiken en geen fotootjes plaatsen van volle terrasjes boven een artikel met de kop: De lente komt eraan! Het kan wel 15 tot zelfs 20 graden worden! Ten eerste klopt het weerbericht nooit en vrezen we voor windkracht 5 en 6 terwijl er nog geen takje beweegt op de bewuste dag, ten tweede kun je het gros van de bevolking niet aan het verstand brengen, dat je ten tijde van een nieuw onbekend virus met eveneens onbekende gevolgen, niet op een terrasje moet gaan zitten met zijn allen, omdat het zonnetje schijnt.
Is het nu zo moeilijk om je een korte periode te onthouden van de gangbare pretjes en pleziertjes? Des te meer gaan we ze later waarderen.
(Oorspronkelijk ingediend onder categorie "blogs". Nu vanwege nieuwe categorie "Coronavirus" verplaatst)

Dit artikel delen?
 • Hits: 69
(De gemiddelde waardering is 4 door 3 stem(-men)

Reacties   

# RE: OnverstandDiane Thone 14-03-2020 14:55
Gezond verstand is dikwijls ver te zoeken!!
# RE: OnverstandGuido Aerts 14-03-2020 16:23
Het is allemaal wat dubbel. Ik heb een aantal dagen geleden op aanraden van de kinderen wat meer proviand ingeslagen dan gewoonlijk omdat ik gevraagd wordt binnen te blijven en op mijn ouderdom liefst geen risico's te lopen. Je denkt toch niet dat die gekken die nu aan het hamsteren geslagen zijn mij ook maar iets gaan afstaan als het mocht nodig blijken?
# RE: OnverstandHans Van Battel 14-03-2020 18:56
Dat is inderdaad wat dubbel hé: je haalt de raad van je kinderen aan om zelf datgene te doen waar je die anderen voor gek voor verslijt. No offence! :lol:

Maar het is natuurlijk wel zo dat als men z'n boodschappen doet voor een langere tijd, men ipso facto daar minder voor naar buiten moet én minder hoeft aan te schuiven in de kassa-file, maar het zal me worst wezen of die andere 'gekken' mij iets zouden gunnen of niet.
# RE: OnverstandHans Van Battel 14-03-2020 22:34
Bij het herlezen viel mijne frank dat dit precies is wat je ook zegt... Soms ben ik zo blind voor cynisme... ( :lol: )

Sorryyy...

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal